Yerli ve yabancı şirketlere, finansal yatırımcılara, Türkiye’de yatırımda bulunmak isteyen yabancı kişi ya da kuruluşlara ticaret hukuku alanında danışmanlık hizmetleri Hukuk Büromuz tarafından verilmektedir. Perakendecilik, iletişim, bilişim, teknoloji, turizm, eğlence sektörü gibi farklı alanlarda danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Ticaret Hukuku Nedir?
Tacirler arasında bulunan hukuki ilişkileri düzenleyen özel hukuk dalıdır. Ancak esnaflar ticaret hukukunun konusuna girmemektedir. Ayrıca insan ilişkilerinin ekonomik faaliyetlere ait olan kısmı ekonomik anlamda ticaret ile düzenlenir.
Ticari faaliyetlerden doğan ve iktisadi hayatla yakından ilişkisi bulunan bir takım hukuki durumlarda bulunan hukuk şubesi Ticari hukuk olarak adlandırılır. Ayrıca ticaret tüm ülkelere bulunan bir hukuk dalı değildir.
Ticaret Hukukunun Düzenlenmesinde Kullanılan Üç Ayrı Sistem;
- Subjektif Sistem
- Objektif ( ticari işlem )
- Modern Sistem ( ticari işletme)
Ticaret hukuku özel hukukun diğer dallarından bağımsız olarak hukuki ilişkileri düzenleme biçimi açısından farklı uygulama şekilleri bulunmaktadır. Ayrıca ticari hukukun özellikleri;
- Müteselsil sorumluluk getirmesi
- Hukuki görünüşe itibar etmesi
- Korumacı yaklaşımın benimsenmesi
- Ticari örf ve adaletin uygulanmasında şekilcilik
Ticaret Hukukunun Kaynakları Nelerdir?
Ticaret hukukunun kaynakları arasında yazılı ve yazılı olmayan kaynaklar olmak üzere iki şekilde incelenmektedir;
Yazılı Kaynaklar
Tüzükler
Kanunlar
Yönetmelikler
Yazılı Olmayan Kaynaklar
Ticari teamüller
Ticari örf ve adetler
Genel anlamda ticaret hukuku oluşumunu belirleyen kurallar kaynaklarını kanunlardan, tüzüklerden ve yönetmeliklerden almaktadır. Ancak yazısız kaynaklarda ticari hukuku belirlemektedir.
Ticari Davalar Kaça Ayrılır?
Ticaret hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümü için uygulanan dava yolları;
- Mutlak ticari davalar
- Nispi ticari davalar
- Ayrıca ticari işletmeyi ilgilendiren havale, telif haklarına ilişkin davalar olma üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Borçlar Kanunundan Doğan Davalar
İşletmenin satılması ya da devredilmesi gibi işlemler borçlar kanunundan doğan davalar konusu içinde yer alır. Rekabet yasağının ihlaline dair hükümlerin yer aldığı davalar da borçlar kanunundan doğmuştur. Ayrıca diğer tacir yardımcılarına ilişkin hükümlerden doğan davalar mutlak ticari dava niteliğinde sayılmaktadır.
Ticari Davalar Ne Kadar Sürer?
Ticari dava açmak için yetkili olan mahkemeler Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Ayrıca asliye Ticaret Mahkemeleri dava konusu uyuşmazlıkları için hüküm verme süresi ortalama olarak 10-12 ay arasında değişmektedir. Ticari uyuşmazlıkların çözümü için harcanan emek ve zamandan tasarruf etmek isteyen taraflar deneyim sahibi hukuk bürolarıyla iş birliğine gitmelidir. Ayrıca bu anlamda Helvacı Hukuk Bürosu sizlere kusursuz hizmet sağlar. Ayrıca dava süreçlerinizi kanunun ön gördüğü kurallar neticesinde yürütülmesini sağlar.
Ticari Davalar Hangi Mahkemelerde Görülür?
Ticari davalar için Asliye Mahkemeleri, Asiye Hukuk Mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere işlem türüne göre değişiklik göstermektedir. Uyuşmazlıkların görüleceği mahkemeler ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ancak bulunduğunuz yerde Asliye Ticaret Mahkemelerinin bulunması durumunda uyuşmazlıkların çözümü için yargı yeri Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Ticari İşletme İle İlgili Saklama Sözleşmesi, Havale, Telif Hakları gibi dava konularında; Borçlar kanunu madde 550-560 arasında düzenlenen havale ilişkileri, fikir ve sanat eserlerine ilişkin uyuşmazlıklardan doğan hükümler yer alır.
Ticari ilişkilerde, şirketlerin yönetimi, diğer şirketler ile olan uyuşmazlıkları ve alacakları dava konusunda Helvacı Hukuk Bürosu olarak görev yapmaktayız.
Dış ticaret mevzuatlarının ve dış ticaret mevzuatlarına ait aksaklıkların biranca giderilmesi için gerekli olan hukuki yardımı uzman avukat kadromuz ile sağlamaktayız. Ayrıca bu anlamda Helvacı Hukuk Büromuz ile iletişime geçerek Ticari Hukuk Davaları alanında detaylı bilgi alabilirsiniz. Var olan haklarınızın kaybolmaması adına ticari hukuk avukatı sizlere deneyimlerini sunacaktır.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureci-ve-uygulanmasi-gereken-prosedurler.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-ve-ticaret-hukuku-ile-alakali-degisiklikler-yeni-detaylar.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/fevzi-cakmak-mahallesi-avukat.html
“TİCARET HUKUKU AVUKATI” üzerine 5 yorum