Meydana gelen zararların giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişiler tarafından trafik kazalarında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan tazminat türüdür. Ayrıca Helvacı Hukuk Büromuz kanunlara bağlı olarak destek sağlayacak haklarınızın korunmasına yardımcı olacaktır.
Trafik Kazalarında Görevli olan Mahkeme
Ölümlü trafik kazaları ve yaralamalı trafik kazalarında açılacak olan maddi ve manevi tazminat davalarında görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Tazminat davalarına ise bakmakla görevli olan mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Ayrıca trafik sigortalarını yapan şirkete Asliye Ticaret Mahkemeleri bakmaktadır.
Trafik Kazası Davası Yetkili Mahkeme
Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarında açılan maddi ve manevi tazminat davasında birden fazla yetkiye sahip olan mahkemeler bulunmaktadır. Trafik kazalarında tazminat davasına bakmakla yetkili olan mahkemeler;
- Trafik kazasının gerçekleştiği yere bulunan mahkemelerde tazminat davası açılabilmektedir.
- Ayrıca açılan tazminat davalarında zarar görenin ikametgah adresinde bulunan mahkemelerde de bu dava için başvuruda bulunabilirsiniz.
- Trafik sigortası şirketinin merkezinde yer alan mahkemelerde maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir.
Tanzimat Davasını Kimler Açabilir?
Yaralanan şahsın kendisi maddi ve manevi tazminat davası açar. Üzüntü, elem ve kedder gibi nedenlerden dolayı manevi tazminat davası açar. Ayrıca çalışma hayatı boyunca uğradığı iş gücü ve çalışma ücreti kaybı için maddi tazminat davası açar.
Yaralanan kişilerin yakınları yalnızca manevi tazminat davası açar. Trafik kazası nedeni ile ağır olarak yararlanan kişinin yakınları maddi tazminat davası açamaz.
Maddi ve manevi olmak üzere tanzimat davası için ilgili mahkemelere başvurmaktadır. Bekar ise anne ve babasına destek verdiği kanunlarca kabul edilmektedir. Ölenin desteğinden yararlandıklarına dair bir ispatta bulunmalarına gerek yoktur. Ayrıca ölen kişiden yaşarken destek aldıklarını ispat etmeleri gerekir.
Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?
Maddi ve manevi tazminat davaları haksız fiil sorumluluğu bulunan kişilere karşı açılmaktadır.
Aracın Sahibi: Trafik kazasına karışan aracın sahibi kural olarak aracın işleteni olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu nedenle de tazminat sorumluluğuna sahiptir.
Sigorta Şirketi: Poliçe gibi kapsamlarına göre ihtiyarı mali mesuliyet sigortası hangi sigorta şirketi tarafından yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. O sigorta şirketi de ölüm, yaralanma ve diğer zararlardan sorumlu tutulmaktadır.
Aracın İşleteni: Trafik kazasına karışan aracın işleteni her türlü zarardan sorumludur. Ayrıca aracın işleteni olarak da kabul edildiğinden ölümlü trafik kazalarında sorumlu olarak tutulmaktadır.
Ölümlü Trafik Kazasında;
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Ölen kişilerin yakınları kaza nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatı açma talebinde bulunmaktadır. Ölenden elde edecekleri mali desteği tazminat sorumluluğu kapsamında talep etme hakkında sahiptir.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/olumlu-trafik-kazalarinda-profesyonel-avukatlik-hizmeti.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazasinda-maddi-ve-manevi-tazminat-davasi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/mahkemede-olumlu-trafik-kazasina-dair-cezalar.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazalari-ve-tazminat-davalari.html
“ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI” üzerine bir yorum