İş ve Ticaret Hukuku ile Alakalı Değişiklikler Yeni Detaylar

İş hukuku ve ticaret hukuku iç içe olan ve birbiri ile alakalı olan birçok hükmü içerisinde barındıran dallardan ikisidir. Bir ticari işletme sahibi olma ve bunu kontrol etme konusu ile ilgili bilgi sahibi olmak adına her iki konu başlığında da yetkin olmanız sizin adınıza oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Yapılan son değişimleri ve yasaların ham hallerini bilmek ya da genel itibari ile bu konu hakkında bilgi sahibi olan bir kişiye danışmak süreçlerin sizin için çok daha hızlı ve verimli işleyeceğini garanti etmektedir.  Bu şekilde davalarınıza bizzat katılma gibi bir zorunluluğunuz olmayacak ve bütün adımlar bizzat temsilciniz tarafından halledilecektir. En iyi ticaret avukatı başlığı altında yer alan birçok aday İstanbul kapsamında aktif olarak hizmet vermektedir.

İş Hukuku Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Hususlar Nelerdir?

İş hukuku konusunda ülkemizin bu denli donanımlı bir seviyeye gelmesi hem kendi kanunlarımızın gün geçtikçe daha kapsamlı olmasına hem de uluslar arası sözleşmelere riayet edilen bir yapının ortaya koyulmasına bağlanabilir. Özellikle Avrupa ülkeleri ile yapılmış olan sözleşmelerde geçerli olan maddelere riayet etmek iş hukukumuzun gerçek bir netlik kazanmasını sağlamıştır. Bu konuda uyum sağlanan uluslararası sözleşmeler ve kuruluşlardan bazıları şu biçimdedir;

  • Uluslar arası Çalışma Örgütü
  • Avrupa Konseyi
  • Birleşmiş Milletler
  • Batı Avrupa Birliği Örgütü

Yukarıda sıralanmış olan örgütlerin ortaya koymuş oldukları kuralların kendi hukukumuz ile çelişmeyen yaptırımlarını ve genel kurallarını kabul etmiş bulunmaktayız.

Konu iş hukuku olduğu zaman bu sistem içerisinde yer alacak olan her kişinin kesinlikle bilmesi gereken noktalardan bazıları;

  • İş hukuku sadece bağımlı çalışan kişiler ile alakalı olan yönetmelikleri düzenleyen bir başlıktır. Bağımsız çalışan kişilerin bu hukuk branşı kapsamında değerlendirilmediğini bilmelisiniz.
  • Taraflara bakıldığı zaman; işçi, işveren ve devlet olarak 3 ayrı başlık altında incelenmektedir. Bir diğer deyiş ile iş hukukunu ticari işletmenizde çalışan işçiler ile kendiniz arasında yer alan olayların düzenlenmesi gibi yorumlayamazsınız. Bu sürecin içerisinde çok net bir devlet müdahalesi de söz konusudur.
  • Toplu ve bireysel olmak üzere iki branş altında incelenmektedir. Toplu kategorisi altında temel olarak aklınıza sendikalar gelebilir. Bu yanlış bir öngörü değildir. Toplu iş hukuku bizzat 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu üzerine şekillendirilmektedir.

En iyi ticaret hukuku avukatı kategorisi içerisinden akıllıca bir seçim yaptığınız zaman bu temel kriterleri ve kuraları bilmek ile zaman kaybetmenize gerek kalmaz ve her dava adımını bizzat temsilcinizden yardım alarak atlatma imkanını değerlendirebilirsiniz. Ticaret hukuku ve iş hukuku oldukça iç içe olduğu için işletmenizi sorunsuz bir biçimde yürütmek için bu hukuk dalı hakkında da temelde bilgi sahibi olan avukatlar ile çalışmanız daha uygun olacaktır.

Ticari Hükümler Üzerine İnceleme

En iyi ticari avukatlar sınıflandırması içerisinde bir arayıştaysanız Mehmet Ali Helvacı son değişikliklerden haberdar ve konusunda donanımlı kadrosu ile size gerekli olan hukuki desteği vermeye hazır bir biçimde bulunmaktadır. Ticari hükümler de işletme sahibi olmak isteyen kişilerin ya da ticaret hukuku ile alakalı bir davası olan bireylerin aşina olması gereken noktalardandır. Kişilerin tabi olduğu ticari hükümlerden bazıları şu biçimde sıralanmaktadır;

  • Mutlak ticari hükümler
  • Nispi ticari hükümler

Ticaret hukuku avukatı nedir sorusunun karşılığını size verecek olan uzman bir ekip ile çalışırsanız bu hükümlerin hiçbiri ile bizzat uğraşmak zorunda kalmadan yetki verdiğiniz avukatınız ile dava süreçlerinin ilerletilmesini sağlayabilirsiniz.

Mutlak ticari hükümler; bu hükümler ticaret hukuku tarafından düzenlenmektedir. Davalara Asliye Ticari Mahkemelerde bakılmaktadır.

Nispi ticari hükümler; Taraflara bakıldığı zaman iki tarafın da ticaret yapan kişi ( tacir ) olduğu zaman uygulamaya alınan hükümlerdir. Havale, saklatım ve teliften kaynaklanan hükümlerdir. Yarı nispi olarak nitelendirildikleri davalar da bulunmaktadır.

Hükümlerin Uygulanması Sırasında Dikkate Alınması Gereken Kriterler Nelerdir?

Hukuk konusunda belki de kişileri en çok sıkıntıya sokan noktaların başında hükümlerin uygulanması icraata geçirilmesi gelmektedir. Mutlak hükümlerin de nispi hükümlerin de uygulanması sırasında dikkate alınması gereken nitelikler şu şekildedir;

  • Ticari örf ve adetler
  • Geçerli olan genel hükümler
  • Sözleşme hükümleri
  • Ticari olarak geçerli olan teamüller
  • Yedek ticari hükümler

Ticaret hukuku avukatı İstanbul başlığı altında yetkin bir avukattan gerekli yardımı aldığınız zaman hukuk kurallarının hükümlerini uygulanması sırasında herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınız da ayrıca bildirilmelidir. Hem davaların yürütülme işlemleri hem de sizin konu hakkında bilgilendirilmeniz bizzat görevlendirmiş olduğunuz avukat tarafından tamamlanacaktır.

Yapılan Son Değişikliklere Göre Ticaret Hukukunun Hiyerarşik Yapısı

Ortaya çıkan toplumsal ihtiyaçlara uygun olarak mahkeme yapılarında ya da yasalarda değişimler meydana gelebilmektedir. En üstten alt branşlara doğru sıralanmak üzere hazırlanmış olan yeni hiyerarşik yapı şu biçimde sıralanmaktadır;

  • Yargıtay
  • Bölge Adliye Mahkemesi
  • İlk Derece mahkemeleri; genel mahkemeler, özel mahkemeler
  • Genel mahkemeler; sulh hukuk mahkemeleri, asliye mahkemeleri
  • Asliye hukuk, asliye ticaret mahkemeleri

Yukarıda sıralanmış olan hiyerarşik yapıya göre işlem veren bu sistem üzerinde yapılan düzenlemelerden haberdar olabilmek için avukatınıza danışabilirsiniz. Bu tür detay bilgilere göz atmak zorunda kalmadan temsilciniz olarak seçmiş olduğunuz konunun uzmanı avukata davanın yürütülmesi imkanını devredebilirsiniz. Ticaret hukuku ve genel olarak davaların işleyişi hakkında uzun senelerdir tecrübesi olan kişilerin bu konuda sizi tatmin edebilecek olan sonuçlar ile geleceğinden emin olabilirsiniz.

Ticaret Hukukunun En Zor Alanı; Fikri Mülkiyet

Gayri maddi malvarlığı kategorisinde incelenmekte olan fikri mülkiyet özellikle son dönemlerde oldukça gündemdedir. Sizin fikirlerinizin ve ortaya koymuş olduğunuz özgün eserlerin size ait olduğunu ispat edebilmeniz ve koruma altına almanız için muhakkak ticaret hukukundan faydalanmanız gerekmektedir. Fikri mülkiyetin tescil edilebilmesi ve koruma altına alınması için mutlaka patent ile koruma altına alınması gerekmektedir. B konu hakkında geçerli olan iki tür alt başlık bulunmaktadır;

  • İncelemeli patentler
  • İncelemesiz patentler

İncelemeli patent farklı ülkelerde yer alan ve güvenilirliği tescillenmiş olan kuruluşlar aracılığı ile alınmış belgelerdir. İncelemesiz patent ise sadece ülkemizde hizmet veren kurumlarca ortaya koyulmuş olan patentlerdir.

Ticaret Hukukunda Uzman Avukat Önerileri

Ticari avukat nedir sorusunun cevabını arıyorsanız ve size ticari işlemler sırasında yardımcı olabilecek bir temsilci arayışı içerisindeyseniz İstanbul’da gitmeniz gereken adres oldukça bellidir; Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu. Bu büro içerisinde hizmet veren ve eğitimlerini tamamlamış olan kişilerin ticaret hukuku, iş hukuku ve borçlar hukuku konusunda ne denli mütehassis olduklarını kendi tecrübeleriniz ile de görebilirsiniz.

Büroya ulaşabilmek için hem internet sitesini kullanabilirsiniz hem de telefon aracılığı ile birkaç dakikanızı ayırarak iletişim kurma imkanını elde edebilirsiniz. Ticaret hukuku avukatları Maltepe kapsamında da yaygın bir biçimde talep görmektedir. Bu semt içerisinde bir kıyaslama yapıldığı zaman başarılı dava sonuçları ile ön plana çıkan hukuk bürosu Mehmet Ali Helvacı olmaktadır.

Ticaret Hukuku Değişiklikleri 2022
Ticari alanda bulunan belirli değişiklikler her yıl güncelleme gösterebilir. Halihazırda bulunan bir sisteme ekstra bir değişiklik getirilmesi de mümkün. Bu yalnızca ticari alan için değil iş ve Ticaret Hukuku ile alakalı her türlü değişiklikleri kapsar.
Yeni TTK ile gelen değişiklikler
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte belirli değişiklikler ya da yenilikler bulunur. Tek ortaklı şirket, tekme ile yönetim kurulu, bağımsız denetim, internet sitesi açma zorunluluğu, şarta bağlı sermaye dağıtımı, yetkilisi işlem yasağı gibi etmenler iş ve Ticaret alanında hizmet gösteren kişilerin dikkate alınması gereken etmenlerdir.
Yeni Türk Ticaret Kanununda sermaye şirketlerinde Yapılan değişiklikler
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda sermaye şirketlerinin, sermaye şirketleri için yapılan belirli değişiklikler bulunur. Bunlar şarta bağlı sermaye artırımı olarak yer edinir. Beraberinde bağımsız denetim ya da sermaye artırımı ile birlikte internet sitesi açma zorunluluğu da gerekli kılınır.

İlginizi Çekebilir;

TİCARET HUKUKU AVUKATI

Ticaret Hukukuna İlişkin Tüm Hususlarda Kendinizi Koruma Altına Alın

Bir İşletmenin Sorunsuz Şekilde Açılması için Nelere Dikkat Edilmelidir?

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu | 6769 Sayılı Kanun Mevzuat

Ticaret Hukukuna Göre Rehin İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

“İş ve Ticaret Hukuku ile Alakalı Değişiklikler Yeni Detaylar” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara