Kıdem tazminatının alınması için belirlenen sigortalı çalışma süresini tamamlamış olmak gerekiyor. Yıllara göre işe giriş tarihi sonrası kıdem tazminatı hesaplama sistemi de değişiyor. 1999 öncesi işe giren sigortalı çalışanlar için 3600 gün koşulu bulunurken 1999-2008 tarihlerinde ilk işe girişlerini yapmış olanlar için 4500 gün koşulu bulunuyor. 5400 gün kıdem tazminatı 2024 için 1 Mayıs 2008 işe giriş tarihi esas alınarak düzenlenmiştir.
1 Mayıs 2018 tarihi ve sonrasında ilk sigortalı işine girmiş olanlar 25 yıl sigorta, 5400 prim günü şartı ile kıdem tazminatı alabilecekler. Yaş dışındaki kıdem tazminatı koşullarını yerine getirerek kıdem tazminatı alabilmek için SGK’dan yazı almak gerekmektedir. Tazminata hak kazandığını belirten belgeyle işverenlerden tazminat alma hakkı kazanan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılabilirler.
İstifa Edenler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?
İşten ayrılanlar için belli koşullar yerine getirilmek şartıyla kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İstifa ederek kıdem tazminatı almak isteyenlerin kesinlikle önce SGK’dan gerekli belgeyi almaları gerekiyor. SGK yaptığı kontrollerle kıdem tazminatı alabilir yazısı verdikten sonra istifa etmek önemlidir. Aksi halde tazminatınızı alamayabilirsiniz.
SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 istifa ederek alınabilir.
Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabiliyor Mu?
Kıdem tazminatı alma için eğer belirtilen normalde iş sözleşmesinin fes edilme nedenin haklı olması gerekir. Bir yıl bir işte çalışmış olur sağlık sorunları nedeniyle ayrılanlar, evlilik nedeniyle ayrılanlar, askerlik nedeniyle ayrılanlar kıdem tazminatı alabilirler. Bir de emeklilik yaşı ya da çalışma pirim süresini doldurmuş olmakla da kıdem tazminatı alınabilmektedir. Belirtilen pirim sayısı gününü tamamlamış olan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilmektedir. Bu durum işe giriş tarihlerine göre değişebilmektedir.
5400 Gün Kıdem Tazminatı İçin Hangi Tarih Geçerlidir?
5400 pirim gününü tamamlamış olup kıdem tazminatı almak için 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı işe girmiş olmak gerekmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu gerekli şartların tamamlandığının SGK tarafından onaylanmasıdır. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 için belirlenen tarih budur. Kıdem tazminatı hakkınız olup olmadığını SGK’ya başvurarak öğrenebilirsiniz. SGK’nın 5400 pirim gün sayısını tamamladığını belgelemesi gerekmektedir.
5400 Günden Tazminat
Ülkemizde birçok kişi çeşitli işlerde çalışmaktadır. Bu işlere en kolayından en zoruna kadar, doktorluk, askerlik, aşçılık, öğretmenlik gibi çeşitli örnekler verebiliriz. Bu kişilerin her biri mesleklerinin kendilerine sunduğu çeşitli koşullar altında çalışmaktadır.
Çalışmak çok büyük sorumluluklardan bir tanesi olup kişilerin hayatlarını düzene sokan etkenlerden bir tanesidir. Bu sebeple dünyada bulunan her kişi hayatlarında sağlam adımlar atma adına çeşitli meslekler edinirler. Bu meslekler kişilerin hayatlarını en güzel şekilde idame ettirebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Bunun yanında kişiler mesleklerini edindikten sonra da belirli başarılar elde edebilmektedir. Ancak kişiler bunu yapmak istiyorlarsa işlerinde sağlam adımlar atmalı ve işlerinde istikrar gösterebilmelidir. Çalışanların bu şekilde çalışarak elde edecekleri şans ise kıdem tazminatlarını almaktır.
Kıdem tazminatları kişilerin işe giriş tarihlerine göre değişim gösteren bir husustur. Örneğin 1999 yılında işe giren bir kişinin kıdem tazminatı alabilmeleri için 3600 gün koşulları bulunmaktadır. Bunun yanında 1999 senesinden itibaren 2008 senesine kadar ilk kez sigortaları işlenen kişilerin kıdem tazminatlarını 4500 gün sonrasında alabilme hakları bulunmaktadır.
2018 yılı itibariyle ise çıkan kararla ilk kez sigortalı bir işte çalışacak olan kişiler için 5400 günden tazminat koşullarına uymaları gerekmektedir. Bu kişilerin 25 yıl boyunca sigortalı bir şekilde çalışmış olmasına ek olarak 5400 günden tazminat alabilmeleri için prim günlerini de doldurmuş olmaları gerekmektedir. 5400 günden tazminat alabilmeleri için kişilerin çalışma hayatında istikrarlı ve sabırlı olabilmeleri büyük bir etken olmaktadır.
5400 İs Günü Dolduran Tazminat Alabilir Mi?
Evet, 5400 iş gününü dolduran kişilerin tazminat alma hakları bulunmaktadır. Bir kişi tazminat almak istiyor ise bu kişilerin yapmaları gereken uzun yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde aynı şirkette çalışmalarıdır. Bu süreç kişilerin ilk sigortalı oldukları yıla göre değişim gösterse de kişiler 3600, 4500 ve 5400 iş günü aynı şirkette faaliyet gösterdiği takdirde kişiler tazminatlarını çalıştıkları şirketten alma hakkına sahip olurlar.
4500 Günü Dolduran Tazminat Alır Mı?
1999 yılı ile 2008 yılları arasında işe girmiş olan kişilerin 4500 iş gününü doldurdukları takdirde, prim günleri dolacağından tazminat alma hakları bulunmaktadır. Kişilerin unutmaması gereken nokta ise çalışanların tazminat alabilmesinin koşulları arasında işe girdikleri yıllar önem arz ettiğidir.
Tazminatımı Nasıl Alabilirim?
Tazminat almak isteyen bir kişi öncelikle girdiği iş yerinde uzun bir süre çalışması gerekmektedir. Bu süre en az 1 senedir. Bir sene boyunca aynı iş yerinde faaliyet gösteren bir kişinin tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Ancak tazminatlar kişilerin istifa etmeleri dâhilinde değil çalıştığı şirket tarafından işten çıkarılma durumlarında verilmektedir.
10 Yıllık İşçi Tazminatını Alabilir Mi?
Şirkette çalışmaya başladığı günden itibaren kişilere kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Bu bir kanun olup 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde yer almaktadır.
Kaç Yıl Çalıştıktan Sonra Tazminatımı Alabilirim?
En az 1 sene çalışmış olması dâhilinde tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. 1 sene sonrasında işten çıkarılması dâhilinde kişiler tazminatını alma hakkına sahip olurlar.
5400 Gün Kıdem Tazminatı
Kıdem tazminatı, 1 Mayıs 2018 tarihinden sonra sigortalı işe başlamış ve 25 yıllık sigortası bulunan kişilere verilmektedir. 5400 gün kıdem tazminatı alacak kişiler öncelikle yaşı beklemeden, 25 yıllık prim gününü doldurduktan sonra SGK’dan belge almalıdır. SGK’dan alınan belge ile birlikte işlerinden ayrılmaktadır ve tazimanata hak kazanmaktadılar.
İstifa etmeden önce mutlaka 5400 gün kıdem tazminatı alma için SGK’dan tazminat almaya hak kazandığını dair belge alma gerekmektedir. Bu belgede kaç gün çalışıldığına dair prim hesabı yapılmakta ve tazminat hakkının varlığı sorgulanmaktadır. SGK’dan alınan kıdem tazminatı hakkı kazandı belgesi ile iş yerinden istifa etmek için yaş bekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Zorunlu nedenler doğrultusunda işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı almaktadır. Ancak zorunlu nedenlerin hastalık, evlilik ve askerlik gibi geçerli nedenler olması gerekmektedir.
Sigortalı işe giriş tarihi 1 Mayıs 2008’den sonrası için geçerlidir. 1999 yılı öncesinde sigortalı işe girenler için 3600 gün koşulu bulunmaktadır. 1999 ve 2008 aralığında sigortalı işe girenlerin ise 4500 gün koşulu bulunmaktadır. Belirtilen günlerin prim hesaplama ve kıdem tazminatı sorgulaması SGK ile iletişime geçilerek yapılmaktadır.
2000 den sonra ise girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?
2000 yılında işe girmiş olan kişilerin 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödemeleri gerekmektedir. SGK’ den bunu kanıtlar nitelikte bir yazı alarak işlerinden istifa etme haklarına sahip olurlar. Bu sayede kişiler yasal olarak kıdem tazminatlarını alabilirler. Aksi takdirde 2000 yılında işe giren kişilerin 7000 prim gününü doldurmaları gerekmektedir.
Kaç gün prim olunca tazminat alabilirim?
İş primleri kişilerin işe girdikleri yıllara göre değişim gösterebilmektedir. Bu noktada işe giren kişilerin 7.000 iş prim gününü doldurmaları gerekmektedir. Bu sayede kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bunun yanında kişiler 4500 prim gününü doldurup buna ek olarak 25 yıl boyunca da sigortalı olmuş ise kişiler kıdem tazminatlarını alabilirler.
2023 kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?
Kendi isteğiyle çalıştığı kurumdan ayrılan kişiler tazminat alma haklarını kaybederler. Tazminat almak isteyen kişiler işlerinden istifa etmemelidir. Bunun sebebi kişilerin tazminatlarının çalıştıkları kurum tarafından ödenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kişiler istifa ederlerse kurumla alakalarını istekleri doğrultusunda kesmiş olmaktadır. Bu noktada işverenin kişilere tazminat ödeme zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.
10 yıl aynı işyerinde çalışan tazminat alabilir mi?
Aynı iş yerinde çalışmış ise tazminat alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak bu kişilerin istifa etme gibi bir durumda olmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde işverenleri bu tazminatları ödemek zorunda kalmazlar. Kişiler en az bir sene çalıştıkları bir yerde tazminat alma hakkına sahip olurlar. Ancak bu hakkı elde etme için kişilerin işverenler tarafından iş akdine son verilme gerekmektedir.
Aynı iş yerinde kaç yıl çalışırsam tazminat alırım?
Aynı iş yerinde en az bir sene istikrarlı bir şekilde çalışan kişi tazminat alma hakkına sahip olur. Ancak bu kişilerin işten istifa ederek değil, işvereni tarafından çıkarılması gerekmektedir.
İlginizi Çeker;
Kadıköy 19 Mayıs Mahallesi İşçi Avukatı
Anlamalı Boşanma Davası Duruşma Gününü Öne Alım Dilekçesi Örneği
Abi ben bu çalıştım yerde 12 sene oldu ve 5200gün prim oldu ama ilk iş yerim deyil alabilir iyim nasıl alabilirim. Teşekkür ediyorum
İlk ise giriş tarihinden sonra 35 yıl doldurulması gerekir
Pardon 25 yil
Sigorta girişim 2001 5800 gün primim var 10 yıla yakındır aynı işyerinde çalışıyorum işten kendi isteğimle ayrılma durumunda kalırsam tazminat alma hakkım varmı
35 değil 25 yıl olacak
1991 mayıs ayında işe başladım 4087 günüm var 3 büyüksenedir başka işte çalışıyorum kıdem tazminatı alabilirmiyim
3600 gün dolmuş. Alirsiniz
Merhaba
08.02.2022 TARIHINDE 8.5 YIL CALISTIGIM BIR FIRMADAN MAAS ESITDIZLIGINDEN DOLAYI ISTIFA ETTIM YENI GIREN VE AYNI ISI YAPTIGIMIZ KISIYE DE AYNI MAASI VERDILER. BUNU DA DEFALARCA YONETICILERE SOYLEMEME RAGMEN DUZELTMEDILER. 5647 GUNUM VAR . ILK SGK PORIMI 01.04.2006 DA YATTI AMA STAJER OLARAK 13.09.1999 DA SIGIRTA GIRISIM OLDU. KIDEM TAZMINATI VERMIYIRLAR . NE YAPMAM GEREKIR. İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Efendim 4500 günü anladım da 25 yıl sigortalı olma şartını anlamadım neden 25 yıl ayrı yetten 25 yıl sigortalı oldugum zaman saten 4500 günden fazla oluyor ikisinden birisini tamamladığımda alma hakkım mi oluyor yoksa benmi yanlış anlıyorum ???
Ben 2002 de işe girdim 5786 günüm var kendim ayrılırsam 5400 pirim günden taminat alirmiyim
2027de alirsiniz
Abi slm 10.05.2002tarihli sigorta girişim bulunmakta şu anda çalıştığım şirkette 7 yıldır çalışıyorum 6301 günün ve 20 yıl sigortalilik sürem bulunmakta kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum tazminat hakkım bulunuyormu teşekkürler
2027 de alirsiniz
7000 pirim dolduktan sonrada tazminat hakim oluyor
2013 girişliyim ve 6400 günüm var askerliği yaptırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim
Düzeltme 2003 girişliyim
Merhaba. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok ama çok sevinirim. Ne yapacağımı kime soracağımı bilmediğim için yazıyorum. Sigorta girişim mart 2004. Toplamda 5.900 gün primim bulunmakta. Aynı yerde 10 senemi tamamlamak üzereyim. Tazminat alıp ayrilabilirmiyim. Cevabınız için şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.
merhaba Haluk bey ben 16 yıldır aynı işyerinde calişiyorum ve istifa etmek istiyorum .yanlız sgk grişim .15.05.2007 yardimcı alabilirmisiniz
02 11 2001 tarihinde sigorta girişim var 5400 günüm var iş yerinden ayrimak istiyorum sigortadan yazı alıp iş yerine versen kiram tazminatımi alabilirmiyim
Benim sigorta girişim 2003 aynı şirkette çalışıyorum 5.200 günüm var
Tazminat alabilirmiyim
7000 gün dolduğunda alırsınız. 7000 gün yerine 4500 gün ve ek olarak 2028 de hak edersiniz
Mehmet arkadaş 11 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum işten ayrılsam tazminat alabilir miyim yazmış alırsınız yazmışsınız bu arkadaşa 25 yıl sigortalılık şartı olmuyor mu benim giriş 2001 5800 günüm var 10 yıla yakındır aynı işyerinde çalışıyorum ben ayrılsam tazminat alabilir miyim