3600 Gün Kıdem Tazminatı 2024

Kıdem tazminatı sigortalı olarak bir işyerinde çalışan tüm işçilerin yasal hakkıdır. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler 1475 Sayılı İş Kanunun 14. Maddesi ve 4857 Sayılı İş Kanunda yer almaktadır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında her yıl değişen kıdem tazminatı tavan rakamlarının ve ücret oranlarının etkisi vardır. 3600 gün kıdem tazminatı 2019 ilk işe giriş tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır.

Kıdem tazminatının alınabilmesi için 15 yıl ve 3600 gün sigortalı olmak gerekmektedir. Bu süre illaki aynı işyerinde tamamlanmak zorunda değil. Farklı işyerlerinde de tamamlanmış olabilir. Hak edilen kıdem tazminatı son çalışılan iş yerindeki çalışma süresi temel alınarak hesaplanır. Yeni yasal düzenlemeler işçilerin sadece işten atılmasında değil istifa etmesi durumunda da kıdem tazminatı alabilmesini sağlıyor.

Kıdem Tazminatı Hakkı Kimler İçin Vardır?

Kıdem tazminatı bir yıl boyunca bir işte çalışmış ve kendi isteği dışında işten çıkarılmış tüm çalışanların hakkıdır. Çalışmakta olan ve belirtilen sigorta pirim süresi doldurmuş olanlar da istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler. İş yerinde bir yıl çalışmış ve askere girmek için ayrılmış kişiler de kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatın alınması için geçerli pirim süresi 3600 gündür. 3600 gün kıdem tazminatı 2023  şu hallerde alınabilir;

  • Emeklilik
  • Malulen emeklilik
  • Sağlık problemleri nedeniyle işten ayrılma
  • İşyerindeki olumsuz koşullar nedeniyle kendi isteği ile işçinin işten ayrılması
  • Evlenen kadınların resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde kendi isteği ile ayrılması

İşverenin tazminat ödemesi için olumsuz koşulların ispatlanması gerekir. Yani işveren maaşları ödemiyor ya da ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranıyorsa işçi tazminat alarak işten ayrılabilir. Ancak bu durumların kanıtlanması gerekmektedir.

3600 Gün Kıdem Tazminatı Neye Göre Değişir?

3600 gün sigortalı çalışma şartı ile kıdem tazminatı alma 8.9.1999 öncesinde ilk kez sigortalı çalışmış olanlar için geçerlidir. Yani kıdem tazminatı almak için işe giriş tarihi önemli  bir faktördür. 8.9.1999 sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanlar için gün ve süre şartları farklıdır. 3600 gün kıdem tazminatı 2023  yılında ne kadar olacak sorusu ise çalışanın çalışma süresi, bürüt maaşı gibi faktörlere göre değişmektedir. Pirim ödeme gün sayısı ve sigortalı olma süresini dolduran işçiler durumlarını kanıtlayan belgeyi SGK’dan alarak kıdem tazminatlarını işverenlerinden alabilirler. SGK yaptığı kontroller sonunda kıdem tazminatı alabilir yazısını işçiye vermektedir.

15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı kaç defa alınır Yargıtay
15 yıl kıdem tazminatı olarak alınan bedeli SGK düzenlemesi ve kanun kapsamında, bir kere alınabilmektedir.
15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı işveren ödemezse
Kıdem tazminatı alamayan kişinin TCK maddeleri kapsamında tazminat davası açma hakkı doğacaktır.
2022 kıdem tazminatı tavanı
2022 kıdem tazminatı tavanı, yıllık gelir ve gider düzenlemesi kapsamında, aylık brüt kazanç üzerinden değerlendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir;

2022 Yılı Kıdem Tazminatı Hesaplama

Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Kanunu

Kıdem Tazminatı Nedir

5400 Gün Kıdem Tazminatı 2022

Beykoz Merkez Mahallesi İşçi Avukatı

“3600 Gün Kıdem Tazminatı 2024” üzerine 5 yorum

  1. 2022 Kasım 17 11 yılım dolacak iş veren masai gelmiyorsun kalmıyorsun sebepler gösterip Anlaşmalı ayrılalım senin bu ay bu durumda ne gibi haklarım olur

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara