Nafaka İle İlgili Son Değişikler 2024

Nafaka konusunda 2018 yılının başlarından beri araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Adalet Bakanlığının oluşturduğu bir komisyon Türk medeni Kanununda yer alan nafakayla ilgili maddeler üzerinde belli değişiklikler yapmak için çalışmaktadır. Uzun süreli çalışmaların sonunda gelinen noktada nafaka  ile ilgili son değişiklikler 2024 yılında netleşiyor. Nafaka konusunda yeni düzenlemeler nafakanın verilme süresi, nafaka ödenmediğinde verilen cezalar, boşanma sürecindeki karar aşamaları gibi konuları kapsıyor.

Nafaka Yasasında Neler Değişiyor?

Nafaka ile ilgili yasal çerçeve Medeni Kanun maddeleriyle düzenlemektedir. Nafaka türlerine göre yasal gereklilikler farklı maddelerde belirlenmiştir. Boşanma davası açılmadan önce ve sonrasını kapsayan Tedbir Nafakası ilgili kanunun  169 ve 197. Maddelerinde açıklanmaktadır. İştirak nafakası çocuklar için alınan bir nafaka olarak ilgili kanunun 182, 330. Gibi maddelerinde açıklanmaktadır. Yoksulluk nafakasına ise ilgili kanunun 175. Maddesinde detaylı olarak yer verilmektedir.

Nafaka ile ilgili son değişiklikler 2024 yılında genel nafaka davalarının hepsine yansıyacak değişiklerdir. Nafaka yasalarında nafakanın ödenmesinin süre kapsamları ile ilgili değişikler bulunuyor. Mevcut yasada süresiz verilmesi ifadesi bulunurken yapılan değişikliklerle nafakanın süresiz değil 5 yıl gibi sınırlı bir süre için ödenmesi ifadesi yer alacak. Ancak yoksul tarafın mağdur olmaması için nafaka alma süresi bittiğinde yoksulluk durumu devam ediyorsa devletin yardımı söz konusu olacak.

Boşanmalarda nafaka ödenmesini belirleyen kriterlerden biri olan kusur durumu da yeni yasa tasarında değişiyor. Kusur derecesinin nafaka verilip verilmemesinde daha önemli hale getirilmesi planlanıyor. Boşanma sürecinde karar aşamasının 3 yıl sürmesi durumu da değişiyor. Boşanmaya reddeden bir taraf olsa da karar 1 yıl içinde verilecek. Tazyik hapsinin kaldırılması da yeni yasa tarasarısında yapılacak değişiklikler arasında bulunuyor. Tazyik hapsi nafaka ödemesini yapmayan taraf için uygulanan bir cezadır. Yeni yasa tasarısında bu cezanın da kaldırılması söz konusudur.

Nafaka Süresi İle İlgili Değişliklerde Detaylar

Yeni yasal düzenlemelerle ilgili en çok ses getiren konu nafakanın ödenme süresi oldu. Nafakanın ödenme süresi mevcut yasada süresiz ibaresi ile açıklanmaktadır. Ancak ömür boyu nafaka ödenmesinin adil olup olmadığı tartışılmaktadır. Adalet Bakanlığı yeni yasal düzenlemelerde Medeni Kanunun 175. Maddesinde yer alan süresiz nafaka ödenmesi ifadesini değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Nafaka ile ilgili son değişiklikler 2024 itibariyle hukuki platformda devreye girecek. Nafaka ödeme süreleri de artık 1 ya da 5 yıl gibi durumun tespitine ve davanın koşullarına göre belli sürelerle sınırlandırılacak.

Nafaka yasası son durum 2023
Nafaka yasası düzenlemesinde, yasal güvencenin sağlanması ve kişinin nafaka hakkını alabileceği medeni kanun değerlendirmesinde kanun maddeleri aynı şekilde işlemektedir.
Yeni nafaka yasası ne zaman yürürlüğe girecek 2023
Yeni nafaka yasası, 2023 yılında yürürlüğe girecek düzenlemelerle, Medeni kanun maddelerinin incelenmesi ve kişilik haklarına göre değerlendirilmesi kapsamında duyurulacaktır.
Süresiz nafaka 2023
Süresiz nafaka hakkının alınması için tarafların evlenmemesi, maddi durumunun iyileşmemesi ve nafaka almaya muhtaç olması yasası işlemektedir.

İlginizi Çekebilir;

Nafaka Yasası 2022

Nafaka Düzenlemesi 2022

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi Dava Açma Süresi Ne Kadar?

Yeni Mahalle Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Yayalar Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

“Nafaka İle İlgili Son Değişikler 2024” üzerine 12 yorum

  1. Dünyaya gelirken kimse hangi cinsiyette olmak istediğini seçemez; bu pozitif ayrımcılık vicdana hakka hukuka adalete alakası olmayan bir zulümdür .
    1988 de malum bir eşler grubunun helal olmayan erkek eşlerinin zimmet paraları kurtarma kanunudur süresiz nafaka!
    Erkek cinsiyeti üzerine yüklenmiş haksız bir yükümlülük ve kanun marefeti ile hüsümete adeta süreklilik ve dahada vahim olaylara temel olmuştur.
    Antlaşamayan ve ayrılan yada ayrılmak isteyen iki bireyi devlet eli ile zorla bir sonu olmayan çatismaya götüren kanundur süresiz nafaka!
    Acilen bu mantıksız kural düzeltilmeli 1988 ve öncesi gibi azami 1 yıl ile sınırlandırmalıdır.
    Kul hakkının vebali var ey kanun koyucular bilesiniz!
    Süresiz nafaka zulmüne mağruz kalanlar haklarını helal etmezler ve sizler cehhenemde yanacaksınız!
    Vay halinize

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara