Nafaka konusunda 2018 yılının başlarından beri araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Adalet Bakanlığının oluşturduğu bir komisyon Türk medeni Kanununda yer alan nafakayla ilgili maddeler üzerinde belli değişiklikler yapmak için çalışmaktadır. Uzun süreli çalışmaların sonunda gelinen noktada nafaka ile ilgili son değişiklikler 2024 yılında netleşiyor. Nafaka konusunda yeni düzenlemeler nafakanın verilme süresi, nafaka ödenmediğinde verilen cezalar, boşanma sürecindeki karar aşamaları gibi konuları kapsıyor.
Nafaka Yasasında Neler Değişiyor?
Nafaka ile ilgili yasal çerçeve Medeni Kanun maddeleriyle düzenlemektedir. Nafaka türlerine göre yasal gereklilikler farklı maddelerde belirlenmiştir. Boşanma davası açılmadan önce ve sonrasını kapsayan Tedbir Nafakası ilgili kanunun 169 ve 197. Maddelerinde açıklanmaktadır. İştirak nafakası çocuklar için alınan bir nafaka olarak ilgili kanunun 182, 330. Gibi maddelerinde açıklanmaktadır. Yoksulluk nafakasına ise ilgili kanunun 175. Maddesinde detaylı olarak yer verilmektedir.
Nafaka ile ilgili son değişiklikler 2024 yılında genel nafaka davalarının hepsine yansıyacak değişiklerdir. Nafaka yasalarında nafakanın ödenmesinin süre kapsamları ile ilgili değişikler bulunuyor. Mevcut yasada süresiz verilmesi ifadesi bulunurken yapılan değişikliklerle nafakanın süresiz değil 5 yıl gibi sınırlı bir süre için ödenmesi ifadesi yer alacak. Ancak yoksul tarafın mağdur olmaması için nafaka alma süresi bittiğinde yoksulluk durumu devam ediyorsa devletin yardımı söz konusu olacak.
Boşanmalarda nafaka ödenmesini belirleyen kriterlerden biri olan kusur durumu da yeni yasa tasarında değişiyor. Kusur derecesinin nafaka verilip verilmemesinde daha önemli hale getirilmesi planlanıyor. Boşanma sürecinde karar aşamasının 3 yıl sürmesi durumu da değişiyor. Boşanmaya reddeden bir taraf olsa da karar 1 yıl içinde verilecek. Tazyik hapsinin kaldırılması da yeni yasa tarasarısında yapılacak değişiklikler arasında bulunuyor. Tazyik hapsi nafaka ödemesini yapmayan taraf için uygulanan bir cezadır. Yeni yasa tasarısında bu cezanın da kaldırılması söz konusudur.
Nafaka Süresi İle İlgili Değişliklerde Detaylar
Yeni yasal düzenlemelerle ilgili en çok ses getiren konu nafakanın ödenme süresi oldu. Nafakanın ödenme süresi mevcut yasada süresiz ibaresi ile açıklanmaktadır. Ancak ömür boyu nafaka ödenmesinin adil olup olmadığı tartışılmaktadır. Adalet Bakanlığı yeni yasal düzenlemelerde Medeni Kanunun 175. Maddesinde yer alan süresiz nafaka ödenmesi ifadesini değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Nafaka ile ilgili son değişiklikler 2024 itibariyle hukuki platformda devreye girecek. Nafaka ödeme süreleri de artık 1 ya da 5 yıl gibi durumun tespitine ve davanın koşullarına göre belli sürelerle sınırlandırılacak.
İlginizi Çekebilir;
Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi Dava Açma Süresi Ne Kadar?
18 ocakta mahkeme bizi boşadı. Yanlız nafaka ve tazminat bağlandı karşı tarafa. Karşı tarafın evi düzenli maaşı(memur emeklisi) var. ihtirazm halinde nafaka alması iptal olur mu. Saygilarimla
Ben 10 ay evli kalıp 14 yıldır ödüyor m bu yasa çıkarsa ödemeler kesilir mi 300 çocuk 250 kadına
Ben 3sene11 ay evli kaldım hem eşe hem çocuklarıma nafaka ödüyorum 15 yıldır
Çocuklarımın hakkını yiyemem ama hala boşandığım kişiye hala nafaka ödüyorum 15 yıldır
Nişanlıyken resmî nikah yaptım vize işlemleri için.Sonra sorunlar çıktı ve ayrıldık..Kusurlu ben sayıldım mahkemede hazır bulunamadığım için.Ve 17 yıldır nafaka ödüyorum sokakta görsem tanımadığım bir insana..Bu bir adalet olamaz!!!
Kardeşim 11 ay evli kaldı, çocuk yok, tamamen planlı ve maddiyata dayalı bir evlilik yapmış gelin hanım, 11 ay boyunca kardeşimin ve ailemin bütün birikimini çalıp, evi boşaltıp gitti. Kardeşim 3 yıldır, üstüne yoksulluk nafakası ödüyor, nasıl bir adalet anlamadım,ben bir bayanım ama bir erkeğe bu şekilde ceza verilmesini yanlış buluyorum, ayrıldığı eşini beslemek zorunda değil kimse, boşanmanın çok olmasının sebepleridir. Kocanı aldatsanda, dolandırsanda nafaka ödenmesini haklı bulmuyorum.
Daha kusur kimde o bile belli değil iken tek taraflı kadına sürekli 3 yıldır zamlanan tedbir nafakası ödüyorum sevgilisi var mı bilmiyorum sigortasız işe girmiş bana da sürekli uzaklaştırma kararı aldırdı delil olmadan çalıştığını da araştırmayorum. Ben ölünce nafakası kesilir mi hakkım var
Eşim Suriyeli 2 yıdır evli kaldık boşanma davası açtım nafaka bağlandı çocuk falan yok kesın çözüm gelecekmi bilgi alabilirmiyim
Herkese selamün aleyküm 2017 de evlendim 6 ay evli kaldım boşanmak istedim dava açtım karşı taraf istemediği için mahkeme davayı red etti o tarihten bu zamana kadar resmi eşim ile ayrı yaşıyorum başka bir kadından 2 tane çocuğum var bosanamadigim için çocuklarımın annesi ile evlenemiyorum ve tedbir nafakası adı altında 2018 tarihinden itibaren soyuluyorum en son ödeyecek durumumum kalmadı maaş haczi kondu şuan işsizim nafaka icrada birikmeye devam ediyor resmi eşim ne nafakadan vazgeçiyor nede boşanıyor kanunlarda kadınları ilah gibi koruduğu için biz erkekler ne yapalım ölelim mi öldürelim mi?