Schengen Nedir, Schengen Yasası ve Vizesi 2023

Schengen vizesi; birçok Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa Birliği üye ülkelerinin, pasaportsuz şekilde seyahat edebileceğini gösterir belgedir. Yani bir nevi dünyanın en büyük serbest seyahat bölgesi belgesi anlamına gelir.

Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, Letonya, Litvanya, İtalya, Malta, Lüksemburg, Polonya, Slovakya, Portekiz, Slovenya, İsveç, İsviçre, İspanya ve Lihtenştayn Schengen üye ülkelerini oluşturur.

Uzun süreli vize başvurularında ülke konsoloslukları ve elçiliklerine direkt başvuru yapılırken; kısa süreli vize başvurularında, konsolosluğun belirlediği vize başvuru merkezleri aracılığıyla başvuru yapılabilir.

Schengen Anlaşması Nedir?

Schengen Anlaşması; 14 Haziran 1985 tarihinde, Avrupa ülkelerinin ulusal sınırlarının kaldırılması amacıyla, Schengen Bölgesi olarak adlandırılan sınırsız Avrupa anlayışını benimseyen bir anlaşmadır.

Anlaşmaya göre;

  • Herhangi bir dünya ülkesi vatandaşı, Schengen Bölgesi’nde bulunduğunda, devlet üyelerinin, iç sınır kontrollerinden muaf olarak, rahatça dolaşabilir.
  • Tüm devlet üyeleri adına, uyumlu giriş ve kısa süreli vize koşulları geçerlidir.
  • Serbestçe dolaşım olmasına rağmen polis; iç sınırlarda insanların Schengen Bölgesi’nde kalış süreleri hakkında bilgi ve ek belgeler isteyebilir.

Bunun yanında Schengen Anlaşmasına üye bir ülke; ciddi tehdit açısından tam olarak iç güvenliği sağlayamamışsa, iç sınırlardaki sınır kontrollerini geçici olarak başlatır ve bunun için süre sadece 30 gün olacaktır.

Kimler Schengen Vizesi Almak için Uygundur 2022?

Schengen vizesi 2022’de vize başvurusu yapan kişilerin, Schengen kriterlerine uygun olması ve bazı koşulları sağlamış olması gerekir.

  • Vize başvuru belgeleri: Vize başvurusunun kabul edilmesi için en önemli dokümanlardır. Eksikliği ya da yanlış bilgilerle beyan edilmesi, vizenin reddedilmesine neden olur.
  • İş durumu: Çoğunlukla çalışmayan ya da düzenli işi olmayan kişilerin Schengen vizesi alamayacağı düşünülür. Ancak çalışmayanlar ya da düzenli geliri olmayanlar da sponsor bulmaları durumunda, Schengen vizesi alabilir.
  • Seyahat amacı: Schengen vizesi için; seyahat amacının, net şekilde belirtilmesi ve Türkiye’ye yeniden dönüleceğine dair taahhütname verebilen kişiler, vize alabilir.

Schengen vizesi başvurularında, kişilerin öğrenci olması, çalışan ya da işveren olması, ev hanımı olması, emekli olması gibi statü durumlarına göre değişkenlik gösterir. Bunun yanında bordo pasaporta sahip Türk vatandaşları, vize başvurusu yapmak zorundadır.

Siyah diplomatik pasaport, yeşil hususi pasaport ve gri hizmet pasaport sahibi Türk vatandaşları ise; 180 gün içinde, sadece 90 günü aşmayacak günler için, vize muafiyeti durumundan yararlanır.

2022’de Schengen Vizesi Başvuru Belgeleri Hangileridir?

Schengen vizesi başvuru belgeleri 2022’de yine kişilerin statülerine göre değişkenlik göstermekle birlikte; vize başvurusu yapan kişilerin hazırlaması gereken, ortak belgeler bulunur.

Schengen vizesi ortak belgeleri;

  • Pasaport: 10 yıldan eski olmayan ve seyahat tarihi bitiminden sonra, en az 3 ya da 6 aylık geçerliliği olan pasaport olmalıdır.
  • Schengen vizesi başvuru formu: Schengen üye ülkelerine ait başvuru formları bulunur. Bu formlar, ülkelerin konsolosluk resmî sayfalarından erişilebilir.
  • Schengen vizesi dilekçesi: Başvuru sahibinin el yazısı ile yazılıp, ıslak imzalı şekilde teslim edilir. Seyahat amacı, ne kadar kalınacağı, nerede konaklanacağı gibi bilgiler verilir.
  • Biyometrik fotoğraf: Beyaz arka fonlu, yüzün net göründüğü, 3.5×4.5 ebatlarında hazırlanmalıdır.
  • Konaklama ve seyahat bilgileri: Seyahatin yapılacağı uçak/otobüs, tren gibi araçların bilet rezervasyonları ve konaklama yapılacak yerle ilgili rezervasyon bilgileri verilir.
  • Seyahat sağlık sigortası: En az 30bin-50bin TL arası teminata sahip sigorta poliçesi hazırlanmalıdır. Vize reddi alınırsa, poliçe iptal edilebilir.
  • Seyahat masrafları: Schengen vizesi için, seyahat masraflarının kimin tarafından karşılanacağına dair sponsor belgeleri gerekir. (Sponsor olacak kişinin; mali durum belgeleri, pasaport ya da kimlik bilgileri, çalışma belgeleri, oturum izni vs.)
  • Kimlik fotokopisi: Başvuru sahibinin; ikamet ettiği ülkeye ait vatandaşlık kimlik belgesinin arkalı önlü fotokopisi gerekir.
  • İkametgâh ya da yerleşim belgesi: E-devlet üzerinde de alınabilecek, barkodlu ikametgâh ya da yerleşim belgesi alınır.
  • Başvuru sahibinin seyahati karşılayacak kadar, bankada parası olduğuna dair, son 3 aya ait hesap hareketleri dökümü hazırlanır.
  • Parmak izi: Başvuru sahiplerinin tüm parmaklarının biyometrik işlemleri gerçekleştirilir. Eğer daha önce alınmışsa ve sistemde saklama süresi geçmemişse, başvurularda şahsen yer almaya gerek yoktur.
  • Muvafakatname: 18 yaş altı bireyler için; anne ve babanın izninin olduğu ve noterden onaylanmış muvafakatname getirmesi gerekir.
  • Harç bedeli ödendi dekontu: Konsolosluklar tarafından belirlenen vize harç bedeli ödendi dekontu, başvuru dosyasına konmalıdır.

Tüm belgelerin ıslak imzalı, kaşeli, güncel tarihli olmasına dikkat edilir. Belgelerin en az 3 ila 6 aylık bir zamanda alınmış olmasına özen gösterilir. Pasaport belgesi yıpranmamış olmalı ve zamanı dolmuşsa yenilenmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Bu belgeler standart vize evraklarıdır. Bunun haricinde konsolosluk yetkilileri, ek belgeler de talep edebilir.

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır 2022?

Schengen vizesi başvurusu yapılırken; ilk defa schengen vizesine başvuru yapılıyorsa, gidilecek ülke önem kazanır. Schengen vizesi, hangi ülke için alınıyorsa, ilk olarak o ülkenin ziyaret edilmesi gerekir.

Schengen vizesi başvurusu yapılırken;

  • Başvuru sahibi tek bir Schengen ülkesine seyahat ediyorsa, seyahat edilecek ülkenin elçilik veya konsolosluğuna başvuru yapılır.
  • Başvuru sahibinin birden fazla Schengen ülkesine gitmesi için; asıl varış yerinde daha uzun süre kalınacaksa, o ülkenin konsolosluk ya da elçiliğine başvuru yapılır.
  • Herhangi bir varış noktası bulunmuyor ve çeşitli Schengen ülkeleri ziyaret edilecekse; başvuru sahibinin, uçuş programı üzerinden, gireceği ilk Schengen ülkesinin elçilik ya da konsolosluğuna başvuru yapılır.

Daha sonraki schengen vizesi başvurularınızda; en uzun süreli kalacağınız ülkeye Schengen vizesi başvurusu yapabilir ve o ülke üzerinden diğer ülkelere, belgelerinizle birlikte vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar 2022?

Schengen vizesi onaylanma süreci, belli kriterlere göre değişkenlik gösterir. Evrakların tam ve doğru şekilde hazırlanmış olması, herhangi bir ek belgenin talep edilmemiş olması, başvurunun prosedürlere uygun şekilde yapılmış olması durumunda, 3 ila 7 gün içinde sonuçlandırılır.

Yukarıda sayılan nedenler ve konsolosluğun resmî tatil günleri ve yoğunluğu da göz önüne alındığında bu süre, ortalama 15-20 günü ve üzerini bulabilir.

Schengen Vizesi Ek Belgeleri Nelerdir?

Schengen vizesi evrakları hazırlanırken, standart evrakların yanında, ek belgeler de talep edilebilir. Bu belgeler, başvuru sahiplerinin statülerine göre değişkenlik gösterecektir.

Eğitim amaçlı alınacak Schengen vizelerinde;

  • Schengen ülkesinde eğitim alınacak okuldan alınan kabul mektubu
  • Güncel öğrenci belgesi
  • Başlangıç düzeyinde olan bireyler için, ikişer adet Schengen vize başvuru formu

İş seyahati amacıyla alınacak Schengen vizelerinde;

  • Ziyaretin amacını anlatan dilekçe
  • Başvuruyu yapan kişinin, çalışacağı kuruma ait bilgi ve belgeleri
  • Şirket sözleşmesi (orijinal olmalı), ticari lisansı, ortaklık belgeleri, mal varlığını bildirir belge
  • Şirket sahibi tarafından hazırlanacak izin yazısı
  • Şirketten gönderilecek davetiye mektubu

Aile/arkadaş ziyareti adına Schengen vizelerinde;

  • Başvuru sahibinin seyahatini karşılayacak sponsora ait mali ve kişisel belgeler
  • Başvuru sahibinin ikamet edeceği akraba ya da arkadaş tarafından gönderilecek davet mektubu

Bunların dışında; vize türüne göre farklı belgeler de konsolosluk yetkilileri tarafından talep edilebilir.

Schengen Vizesi Başvurusunda Bankada Ne Kadar Para Olmalıdır 2022?

Schengen vizesine başvuru yapan kişilerin, 2022’de Schengen kriterlerine göre, bulundurması gereken bir miktar bulunur. Ortalama en az 5bin TL olarak ifade edilen bu rakam, ziyaret edilecek ülkenin kriterlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Schengen Vizesi Harç Bedeli Ne Kadardır 2022?

Schengen vizesi harç bedeli, düzenli olarak konsolosluklar tarafından güncellenir. 2021 yılında 60 Euro’dan 80 Euro’ya yükseltilen harç bedelleri; 2022 yılında da 80 Euro olarak devam etmektedir.

Bu ücret sadece konsolosluğa ödenecek ücrettir. Bunun yanında; eğer vize başvuru merkezleri aracılığıyla başvuru yapılmışsa, başvuru merkezinin hizmet bedelinin de bu ücrete eklenmesi gerekir.

Schengen Vizesi Reddedilirse Ne Yapılır 2022?

Sadece Schengen vizesi değil, diğer tüm vize türlerinin reddedilme riski bulunur.  Bunun birçok sebepleri olabilir.

  • Pasaport süresinin dolması
  • Vize başvurusunun, prosedüre uygun şekilde yapılmaması
  • Eksik evrak ya da yanlış beyan edilen bilgilerin olması
  • Yanlış vize türüne göre belgelerin hazırlanmış olması
  • Başvuru sahibinin, ülkeyi tehdit edecek şüphesinin oluşması
  • Konsolosluk yetkililerinin, ülkeye geri dönüş kapsamında ikna olmamaları gibi nedenler sayılabilir.

Schengen vizesi reddi durumunda; başvuru sahibinin, red nedenlerini yeniden gözden geçirerek, yeni bir başvuru yapabilir. Bu durumda vize harç bedeli ilgili hesap üzerinden yeniden ödenir.

Eğer tüm prosedürlere uyulmuş, eksik belge verilmemiş, doğru vize türüne uygun belgeler hazırlanmış olmasına rağmen, yine de red cevabı alınmışsa; böyle bir durumda itiraz hakkınız bulunur ve incelemenin yeniden yapılmasını talep edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yatirim-yoluyla-yunanistan-vatandasligi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yabancilar-hukuku-avukati-istanbul-yabancilar-hukuku-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazasi-avukati-istanbul.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/harmandere-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/nafaka-ile-ilgili-son-degisikler-2019.html

Yorum yapın

Hemen Ara