Hakaret Davası | Küfür Ve Hakaret Cezası

Hakaret, kişinin toplum içinde küçük düşürülmesi ve kişiliğine karşı saldırı olarak Türk Ceza Kanunun 125. Maddesine tekabül etmektedir. Hakaret davası açılabilecek durumlar, TCK tarafından ‘’Hakaret’’ niteliği taşınan durumlardır. Küfür ve hakaretin kişinin küçük düşürülerek ve toplum tarafından aşağılayıcı olarak kullanılan durumlarına göre soyut ve somut nedenlere dayanarak araştırılmaktadır ve mahkeme tarafından karar kılınmaktadır.

Küfür Ve Hakaret Cezası Nedir?

Hakaret, kişinin benliğine ve kişiliğine olan saldırı olarak kabul edilmektedir. Örneğin herkesin içinde edilen aşağılayıcı bir hakaretin, kişinin küçük düşmesine ve sosyolojik olarak kabul görmeyen bir tanımla karşılaşması durumu olarak adlandırılmaktadır.

Hangi kelimeler hakarete girer; Tembel, sorumsuz veya fiziksel özellikleri üzerinden ‘’şişko, zayıf’’ sıfatları hakaret olarak sayılmamaktadır. Ayrıca hakaret niteliği gören kelimeler genellikle, toplumda aşağılamak için kullanılan meslek gruplarına yönelik, kişinin hırsızlıkla itam edilmesi gibi aslında olmadığı durumlardır. Kişiye edilen hakaret boyutu, kişinin özelinde değil, toplumun değer yargılarına göre hukuk sisteminde yer almıştır. Ayrıca TCK’nın 125. Maddesi usulünce hakaret küçük düşürücü, haysiyet yaralayıcı, kişiliğine edilen hakaret olarak kabul görür.

Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır?

Hakaret davası, özellikle kişinin toplum içinde uğradığı ya da mesaj yoluyla birebir olan hakaret davalarına göre değişmektedir. Ayrıca davanın sonuçlanması için hakaretin edildiği ortamdaki şahitlerinde kişinin saldırganlığı üzerinden haksız fiil olduğunu belirtmesiyle ceza almasına hak verilmektedir.

Kişiyi azmettirici hakaretlerin kullanılması, kişiyi eşi, çocukları veya arkadaşları arasında küçük düşürmesi, hakaretin kişinin iş yerinde, iş arkadaşlarının yanında yapılması durumlarına göre da fail hakaret etmediğini iddia etmesine rağmen şahitler varsa dava hakarete uğrayan kişinin lehine göre sonuçlanır. Sosyal medya hakaret davası da dahil olmak üzere  2 ay ile 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Aynı zamanda adli para cezası da hakaret suçlarının kapsamındadır.

Hakaret Suçu Para Cezasına Çevrilir Mi?

Basit davalarda adli para cezası verilebilmektedir. Ancak kişiyi azmettirici küfür, hakaret ve sözsel saldırılarda bulunma hapis cezasıyla sonuçlanmaktadır.

  • Hakaret suçu mahkemenin verdiği karara göre adli para veya hapis cezasıyla sonuçlanır.
  • Kişi hapis cezasını para cezasına çeviremez.
  • Ayrıca hakaret davaları, kişiyi azmettirme, suç işlemesi için toplum içinde hakaret ile alçaltma
  • Aile bireyleri ve çocuklarına yönelikte saldırgan sözlerde bulunma
  • Haneye tecavüz ile kişinin yaşam alanında hakarete maruz kalmasına neden olma
  • Suç teşkil eden birçok etmenin bir araya gelmesiyle hapis cezasıyla sonuçlanır.

Hakaret Davası Açma Kaç Para?

Avukat gerektiren durumlara göre 7.000 TL’ye kadar masraf çıkan davalardır. Ayrıca tekabül eden durumlara göre 1000 TL ile 5000 TL arasında adli para cezasıyla sonuçlanır.

Dava hapis cezasına dönülerek, kişinin 2 ay ile 3 yıla kadar hapis yatmasına tekabül eder.

Şerefe Karşı Suçlar Nelerdir?

Hakaret davası nasıl açılır; şerefe karşı suçlar bölümünde iki ayrı düzenleme bulunmaktadır. Ayrıca toplum içinde küçük düşmesine neden olmak durumlarına göre değişir.

Her bireyin toplum içinde saygın olma, onur ve haysiyet sahibi olduğuna ilişkin kişilik hakları bulunmaktadır. Ayrıca hakaret suçu, kişiyi azmettirme suçları, küçük düşürme suçları kanun maddelerinde suç olarak kabul görür.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/hakaret-sucunda-iddia-ve-savunma-dokunulmazligi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/hukuk-burolari-arasindan-nasil-tercih-yapilmali.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/hakaret-sucunda-iddia-ve-savunma-dokunulmazligi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cumhurbaskanina-hakaret-sucu-ve-cezasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureci.html

“Hakaret Davası | Küfür Ve Hakaret Cezası” üzerine 6 yorum

  1. Ben 2019 yılında köyde muhtar adayı oldum oylar eşit çıktı bunun üzerine sandık başkanı kazanan adayı belli olması için kura çekeceğini söyledi bunun üzerine diğer aday kurayı burda çekerseniz burdan ölünüz çıkar kan gövdeyi götürür pezevengin çocukları diye tehdit ve hakaret ettiler. Bunun üzerine içeride bulunan muhtar adayının çocukları ver yiğenlerim beni darp ettiler

    Yanıtla
  2. Baba 2 oğlu ve bir de kardeşi yani ayni anda bir ailenin 4 ferdi tarfinda sesli ve yazili esajlar ile bana senin artik kurtuluşun yok ölum ile tehdit edildim ve aileme asla kabul edilemez ağir küfürler yapildiğina dair mesajlari mevcutdur 6 aydir savcilik soruşturmasi halen deva eder bir karara bağlanilmamiştir taniklar sesli ve yazili mesaj ibraz edilmiştir bu konuda sizlerden nasil hareket etmeliyim nasil sonuc çikar hapis cezasi olurmu saygilarim ile arz ederim

    Yanıtla
  3. merhaba ben hanife
    esimin eski karısı bana Oğluma ve esime ağır hakaretler ve küfürler etti defalarca hatta mesajlar elimizde yazılı mevcut. Ben daha sonra öğrendim herseyi ,eşim ben riskli hamilelik geçirdiğim için saklamış, bende tesadüfen ogrenince biranlık sinirle sadece şahsına ait küfürlü mesaj attım o kadına 1 kereye mahsus ama Oğluma beddua hakaret ve küfür ettiği için mahkemeye vermek istiyorum karşılıklı olduğu için hakaret o kadin ve ben nasıl bi ceza alırız

    Yanıtla
  4. Şahsıma ana avrat küfretti sosyal medyada üstelik kapora yolladım ürünü yollamadi kaporamida vermedi küfretti ekran görüntülerini mahkemeye sundum yüksek mahkemelere tazminat davası açsam kazanirmiyim masrafim olurmu bu davayı acmaya

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara