Tahliye Davası | Tahliye Davası Süresi

Kira sözleşmesinin feshedilmesi ve kiracının gayrimenkulden çıkarılmasını hedefleyen dava türü tahliye davasıdır. Tahliye davası mahkeme kararı ile kiracının gayrimenkulü boşaltması anlamını taşır. Ancak dava belli sebepler ile açılabilir çünkü kanunen yaşanan her problemde kiracının tahliye edilmesi söz konusu değildir.

Sadece belirlenmiş haller içerisinde davanın açılması mümkündür çünkü davanın sebebi kiracıdan kaynaklandığı gibi aynı bu zamanda kiraya veren tarafından da kaynaklanmaktadır.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Tahliye davası çok kısa süren dava türlerindendir, davada karar duruşması ile gerekçeli kararın yazılması ve hakim onayından çıkma süresi toplam 30 gün ile sınırlıdır.

Davanın sonuçlanmasında dava aşamaları ile birlikte değerlendirme yapıldığında ve kiracı tahliye davası ne kadar sürer araştırıldığında belirlenmiş olan en uygun süre 451 gündür.

Kira Tahliye Davası Açmak İçin Nedenler Hangileridir?

Belli sebeplere bağlı olarak açılan kira tahliye davasında başlıca sebepler şunlardır;

  • Kiracının evi teslim aldıktan belli bir süre sonunda boşaltmayı yazılı olarak kabul etmesi durumunda.
  • Belirlenen tarihten itibaren bir ay içinde kiracının evi boşaltmadığı durumda.
  • Bir yıldan daha kısa süreli kira sözleşmesi olması durumunda.
  • Kira sözleşmesi sürecinde kiracı tarafından kiranın ödenmemesi durumunda.
  • Kiraya verenin konut ihtiyacı nedeniyle.
  • Kiraya veren kişinin işyeri ihtiyacının ortaya çıkması.
  • Kiraya verenin evi satması halinde.
  • Kiralanmış mülkün yeniden inşa edilmesi ya da imarı söz konusu olduğu durumlarda.
  • Evde önemli ölçüde onarım yapılması kira tahliye davası açmak için nedenler olarak sıralanmaktadır.

Fuzuli İşgal Nedeniyle Tahliye Davası Açılabilir Mi?

Hak sahibi tarafından fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açılabilir ancak kanun taşınmaz ile ilgili olarak damı bulunan bir yapı olma gerekliliği belirtmektedir.

Kişi kendine ait taşınmazın rızası dışında ya da izni alınmadan özel ya da tüzel kişi tarafından işgal edilmiş olması halinde hakkını geri almak için yöntem fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açmaktır.

Fuzuli işgal davası açılması için aranan şartlar;

  • Taşınma izni olmadan boş görülen müstakil bir ev üzerinde ya da kişinin kiraladığı ev üzerinde hak sahibinin izni dışında inşaat ve tadilat gibi eylemler yapması.
  • Kişinin bir başkasına ait hakkı rızası ve izni olmadan habersiz şekilde kullanması.
  • Mal sahibinin izni olmadan kiralayan kişinin üçüncü kişilere evi ya da evin bir bölümünü kiraya vermesidir.

Tahliye Davası Açma Süresi Ne Kadardır?

Kanuna uygun şekilde yapılan ve imza altına alınan kira sözleşmesinin belirlediği tarihten itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açma süresi geçerlidir. Kiraya veren kişi kendisi ya da eş ile çocuklarının ihtiyacı için kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açabilir.

Gayrimenkulün satılması durumunda satış işleminin gerçekleşmesinin ardından bir ay içerisinde kiracıya tahliye isteği bildirilir ve 6 ay içerisinde tahliye davası açılabilir. Gayrimenkul üzerinde yeniden inşa ya da onarım yapılacak olması durumunda kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açılır ve tadilat projesi mahkemeye sunulur.

Bir kira yılı içerisinde 2 kez haklı gerekçeler göstererek yazılı ihtarname gönderilen kiracı için kira yılının sona ermesinin ardından bir ay içerisinde dava açılır. Fuzuli işgal nedeniyle ihtara gerek kalmadan tahliye davası açılmaktadır.

Tahliye Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Hukuk muhakemeleri kanununun 10. maddesine göre sözleşmeden kaynaklanan davalarda yetki sözleşmenin imza altına alındığı yer mahkemesidir.  Tahliye davasında yetkili mahkeme aynı zamanda kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıklar ile alakalı davalarda yetkili olan sulh hukuk mahkemeleridir. Tahliye davası taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkeme tarafından görülmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ecrimisil-davasi-istanbul-ecrimisil-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiraci-ecrimisil-davasi-acabilir-mi-dava-suresi-ne-kadardir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ecrimisil-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiraci-tahliyesinde-avukata-danisin-zaman-kaybi-yasamayin.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiraci-tahliye-sartlarini-bilmeden-kiracilari-evden-cikarmak-mumkun-degil.html

“Tahliye Davası | Tahliye Davası Süresi” üzerine bir yorum

  1. Satın aldığım evden içindeki kiracı noterden tahliye taahhütname verdi,mahkemelik olursa mehkeme süresinde kira ödemesi nasıl olur,bölgede kiralar çok yüksek,fark istenebilir mi

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara