Hakaret Suçunda İddia ve Savunma Dokunulmazlığı

Yargılama sürecinde tarafların savunmaları ve iddialarını diledikleri şekilde dile getirerek savunma yapmalarıdır. İddia ve savunma dokunulmazlığında beyan edilen sözler TCK madde 128’e göre hakaret ve suç olarak görülemez. Bu durum hukuksal bir güvence altındadır. Duruşma anında söylenen sözler ve dilekçede yer alan iddialar ve savunmalar dokunulmazdır.

Dava sonunda gerçeğe ulaşmak için TCK’nun 128. maddesi önemlidir. Eğer bu madde olmasaydı taraflar her bilgiyi olduğu gibi aktaramayacak veya eksik aktaracaktır. Bunun nedeni de söylenilen şeylerin suç oluşturabilecek olmasıdır. Bundan kaynaklı olarak, adaletli bir sonuç için bu madde önemlidir. İddia ve savunma için sunulan istinatların uyuşmazlıkla ilgili olması gerekir. Sunulan istinatın uyuşmazlığın çözümü için faydalı olup olmaması söz konusu değildir.  Sunulan istinatlar gerçeği yansıtsa dahi uyuşmazlıkla bağlantılı değilse Hakaret suçundan iddia ve savunma dokunulmazlığından söz edilemez.

Hakaret Suçu Nedir

Bir kişinin başka birine gerçekleştirdiği kişilik haklarına saldırmasıdır. Hakaret suçu  ceza sayılabilmesi için kişinin özsaygısına saldırması gerekmektedir. Hakaret suçu cezası nedir diyenler için bu ceza, işlenilen hakaretin türüne göre değişmektedir.

Hakaret suçlarının cezası 3 aydan 3 yıla kadardır. Ya da adli para cezasıdır. Kamu görevlisene yapılan, Kişinin dinine yönelik saldırılarda ceza en az bir yıl olmaktadır. Hakaretin yazılı, sesli ya da görüntülü işlenmesi durumunda ön görülen  3 aydan 3 yıla veya para cezası uygulanır.

Suç Teşkil Etmeyen Durumlar

Sanığın kendini savunurken kullandığı ifadeler suç teşkil etmemektedir. Davacı ya da Avukatı yönelik olarak yapılan sözler dokunulmazlık altındadır.  Sanığın dışında Avukatın ve davacının da kullandığı cümleler de suç teşkil etmez. Bu sözler kendilerini savunma için yapılır. Her iki tarafın avukatıda birbirlerine belirli sözler kullana bilirler. Bu durum hakaret suçunda iddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamındadır. Eğer davadan gerekli ve doğru karar alınmak isteniliyorsa bu duruma izin verilmelidir. Avukatın bu davalarda Hakime hakaret etmesi, ettiği hakaretin Hakimin daha önce davalarda verdiği kararlar üzerine bir suçlama şeklindeyse suçluluk teşkil etmeyen durumlar arasından kalkar ve bu kuralı bozmuş olur. Suç teşkil etmeyen durumlar kısaca adaletli yargılama için gereklidir. İfadelerin rahat bir şekilde dile getirilmesi konunun aydınlatılması için önemlidir.

İddia Ve Savunma Dokunulmazlığından Yararlanma Şartları

İddia ve savunma dokunulmazlığından yararlanma koşulları olarak 3 koşul gereklidir. Bu koşullar: Şekil şartı, ölçülülük şartı ve yer şartıdır.

Şekil şartı, iddia ve savunma niteliğindeki eylemin sözlü ya da yazılı olarak yapılması gerekir. Ölçülülük şartı, bu hakkın sınırı aşılmamalıdır. İddia ve savunma amaçlı söylenilen sözler konuyla ilgili olmalıdır. Konuyla ilgisi olmayan rastgele sarf edilen sözler iddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilemez. Yer şartı ise fiilin dilekçelerde veya yargı organlarının huzurunda yapılması gerekmektedir. İddia ve savunma dokunulmazlığından yararlanmak isteyenler bu koşulları yerine getirmelidir.

Bir davada iddia ve savunma kime aittir?
Davada iddia ve savunma hakkı, şüpheli, sanık ve müdafili olarak kanun maddelerinde hak tanınmış kişilerdir. TCK’nın 128. Maddesine tekabül eden haklardır.
Savunma dokunulmazlığı ne demektir?
Savunma dokunulmazlığı, bütün davada, iddia ve savunmayı yapacak kişilerin kendilerini özgürce ifade edebileceği hukuki hak ve özgürlükleri niteliği taşır. Sürece dahil olan herkes için hukuksal güvence mekanizmasıdır.
TCK 128 nedir?
TCK’nın 128. Maddesi söz, davranış ve hakaret suçu teşkil etmeden iddia ve savunma hakkının kullanılması yargı nezdinde aynı zamanda yazılı ifade özgürlüğünü kapsamaktadır.
Beceriksiz demek hakaret midir?
Hukuki alanda beceriksiz demek hakaret olarak kabul edilmemektedir.

İlginizi Çekebilir;

Ümraniye Kira Hukuku Avukatı

İstanbul Ceza Avukatı

Avcılar Firuzköy İş Kazası Avukatı

Ceza Avukatı İstanbul

“Hakaret Suçunda İddia ve Savunma Dokunulmazlığı” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara