Ortaklığın Giderilmesi Davası | İzale-i Şuyu Davası

İzale- i Şuyu davası olarak bilinen ortaklığın giderilmesi davası, taşınır veya taşınmaz malın üzerinde ortaklık olması ve ortaklığın para yoluyla ya da eşit pay edilme şartıyla giderilmesi durumudur. Hak sahiplerinin eşit paydalarla haklarını alabildikleri malın ortaklığının giderilmesi, satış veya aynen taksim suretiyle kabul sonuçlanabilmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Ortaklığın giderilmesi davası, her iki tarafında kendi haklarını mahkeme kararıyla eşit yollarla almaları, satış veya aynen taksim yöntemiyle olmaktadır. İzale-i şüyu engelleme durumunun olmamasıyla birlikte eğer dava kanun nezrinde iki tarafında lehine şeklinde sonuçlanabiliyorsa 10 ile 12 ay sonra ortaklık bitirilecektir.

  • Taşınmaz ve taşınır mallar üzerinden her iki tarafında lehine olacak sonuç birliği kabul görür.
  • Mahkeme mal sahiplerinin eşit haklarla ortaklığını sonlandıracaktır.
  • Malın satışı gerçekleşirse, satış sonrası alınan ücretin ikiye ya da üçe bölünmesiyle satış suretiyle ortaklığın giderilmesi davasına tekabül edilir.
  • Aynen Taksim durumunda mal satılmadan ortaklığın bitmesi ancak her iki tarafında mal üzerine kendi hakkını alması hakkıdır.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Satış Nasıl Yapılır?

Taşınır veya taşınmaz malın izale-i şüyu davası masrafları her iki tarafın da sorumluluğudur. Malın satışa çıkarılmasıyla alınan bedelin her iki tarafa da pay edilmesi için satış açık artırmayla gerçekleşecektir. Satış yapılması için her iki tarafın da malın elden çıkarılmasına kabul olması şartı vardır.

Taşınmaz veya taşınır malın satışının topluma açık alanlarda, ortakların da kabulüyle açık artırma yöntemine göre satılması ve verilen fiyatın her iki tarafın da kabulüyle alınması şartları bulunur. Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda ortaklık malın satılması ve karşılığının alınmasıyla birlikte mahkeme kararı niteliklerine göre son bulacaktır.

İzale- İ Şuyu Davası kaç Para?

Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.

İzale-i şüyu davası masrafları için ödenecek tutar ve bedeller özellikle harç bedelinin sunduğu ödeme planlamasına göre ortakların birlikte ödemesi gereken miktardır. Davada açılan dosyalara göre, mahkeme harcı ve peşin harç bedeli olarak ödenmesi gerekir. Davada dosya masrafının ödenmemesi ya da harç bedelinin karşılanmaması durumunda mahkeme dosyayı açmaz ve dava kabul görmez.

İzale-i Şuyu Davasında Açık Artırmaya Kimler Katılabilir?

TMK’nın 699. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, satış açı artırma ile tamamlanarak, açık artırmanın sadece paydaşlar arasında yapılmasına göre katılımcılar ortaklar olarak ya da paydaşlar olarak belirlenir. Davada açık artırma yöntemiyle ortaklığın giderilmesi ancak malın satışının gerçekleştirilmesi durumuna kanun izin vermektedir.

Kanunen mal dışarıdan herhangi birine satılamaz, herkes kendi hak ve talepleri üzerinden eşit paydada buluşarak malın satış ile ortaklığın giderilmesine kabul olursa açık artırmayla paydaşlar arasında mal satışı gerçekleşir. Ortaklığın giderilmesi davasında keşif edilmesi gereken taşınır ya da taşınmaz malın piyasa değeridir.

İzale İ Şuyu Davası Nasıl Engellenir?

Davanın engellenmesi için davacının ve davacıların anlaşma yoluna gitmeleri gerekir. Davanın engellenmesi için şartların ve paylı mülkün kullanım koşullarının kabul görmesi, ihale yöntemiyle satışa sunulmasından vazgeçilmesi de dava engellenmesidir.

Tehdit, şiddet veya mala zarar vererek engellemeler ise suç niteliği görerek, ceza mahkemesine intikal edebilecek durumlardır. Engelleme durumu için şartların elbirliğiyle anlaşma yoluna gidilmesidir. Eğer diğer ortaklar da şartlar ve koşular dolayısıyla kabul ediyorsa, dava sonuçlanacak ve paylı mülkiyet şartları belirlenecektir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-dava-turleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-hukuku-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/esentepe-mahallesi-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/belirsiz-sureli-kira-sozlesmesi-dava-acma-suresi.html

“Ortaklığın Giderilmesi Davası | İzale-i Şuyu Davası” üzerine 2 yorum

  1. Geri izleme: casino online best bet
  2. Dava maktu harca tabiidir ..Dava değeri nin 100 bin olması halinde harç hesabi yapmışsınız burada satış aşamasındaki nisbi harci mi kastettiniz.Cunku davada maktu harç alınıyor

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara