Alkol Boşanma Nedeni Mi?

Boşanma eylemi çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu nedenler Türk medeni kanununda açık bir şekilde yazılıyor. Bu sebeplerden dolayı boşanmak isteyen kişiler mahkemeye başvurarak, bu eylemi gerçekleştirebiliyorlar. Bu noktada en çok merak edilen konuların başında ise alkol kullanımı geliyor. Çünkü tek başına alkol kullanımının boşanmaya neden olup olmadığı sürekli dile getirilen bir soru.

Alkol Boşanma Nedeni Olabiliyor

Alkol kullanmak tek başına boşanmak için bir sebep olmuyor. Ancak bazı durumlarda alkolün boşanma sebebi olduğunu görüyoruz. Bu durumların başında ise aşırı alkol tüketimi ve sonrasında ortaya çıkan durum geliyor. Çok fazla alkol tüketerek, evlilik kurumu içerisindeki sorumluluklardan kaçmak ve bu sorumlulukları yerine getirmemek boşanma nedeni olarak kabul edilebiliyor. Bu süreçte Türk Medeni kanunu içinde bulunan ve 166.madde ile ifade edilen maddeye göre boşanma davası açılabiliyor.

Alkol alan kişinin bunu artık bir bağımlılık haline getirmesi, evliliği olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Bu durumda o kişi, bakmakla yükümlü olduğu eşine ya da çocuklarına bakmayabilir. Bunun yanı sıra çalışması gerektiği halde çalışmayabilir. Böyle durumlar evlilik kurumuna direkt olarak zarar veren haller içinde oluyor. Bu yüzden dava açarak bu durumu kanıtlamak lazım. Kanıtların ardından hakimin kararı ile boşanma durumu gerçekleşebiliyor.

Boşanma Türleri Nelerdir?

Boşanma işleminden önce tarafların anlaşıp anlaşmamaları oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Eğer taraflar evliliği bitirme noktasında aynı düşünceler içerisine girdilerse, anlaşmalı bir biçimde boşanabiliyorlar. Bu süreçte elbette diğer konular üzerinde de bir mutabakatın olması gerekiyor. Yani her konuda tam bir anlaşmanın olması şart. Böylelikle anlaşmalı boşanma davası durumu ortaya çıkıyor. Bu tip davaların çok kısa sürdüğünü görüyoruz.

Bunun tam tersi olan boşanma türü ise çekişmeli boşanma olarak ifade ediliyor. Son derece zorlu geçen bir sürece sahip olan çekişmeli boşanma, değişik bir şekilde ve farklı prosedürler üzerinden yürüyor. Bu noktada iki tarafın anlaşamadığı konular mahkeme salonunda masaya yatırılıyor. Bunun için tanıkların da dinlendiği durumlar olabiliyor. Her iki kesim lehine ve aleyhine tanıklık yapacak olan kişiler her yaş grubundan olabiliyor. Bu şekilde sürecin daha uzun sürdüğünü görüyoruz. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davalarında bilirkişi raporlarına da ihtiyaç duyuluyor.

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Boşanma nedenleri şu şekilde ifade edilmiş;

  • Hayata kast etmek
  • Taraflardan birisinin akıl sağlığını ispat edilecek şekilde kaybetmiş olması.
  • Aldatma, şiddetli geçimsizlik ve zina gibi durumların ortaya çıkması
  • Evlilik birliğinin artık temelden olacak şekilde sarsılma içerisine girmesi
  • Eşin insan haklarına saldırmak ve eşe kötü bir biçimde muamele etmek de boşanma nedenleri arasında yer alıyor.

Bu tip boşanma nedenleri üzerinden bu eylemi gerçekleştirmek isteyenlerin, alanında uzman bir hukuk bürosu ile çalışması gerekiyor.

Alkolik Eşten Boşanma

Boşanmak, evliliği yürütemeyen kişilerin başvurduğu bir çıkış kapısıdır. Ancak boşanmak için nelerin gerekli olduğunu bilme gerekmektedir. Boşanmasının en temel nedeni mizaç uyuşmazlığıdır. Bu sebep ile mizacına ters gelen bir davranışı sergileyen eşten boşanmak mümkündür.

Mizaç uyuşmazlığı birçok konuda yaşanabildiği gibi alkol, kumar gibi kötü alışkanlıkların kullanılması durumunda da yaşanmaktadır. Böyle durumlarda çiftler anlaşmazlık yaşamakta ve bir taraf boşanmak istemekte kötü alışkanlıklı ve alkolik eşten boşanma davası açılabileceğini merak etmektedir.

Alkolik eşten boşanma tek başına bir boşanma gerekçesi oluşturmasa da alkolün getirdiği öfke, şiddet, evliliğin sorumluluklarını karşılayamama ve benzeri sebeplerden dolayı boşanmanın kapıları açılabilmektedir.

Ancak alkolik eşten boşanma niyeti içerisinde olan eş, anlaşmalı boşanma için anlaşmaya varmaya çalışır. Böylelikle her iki tarafta sorunsuz ve hızlı bir şekilde istediğini elde edebilmektedir.

Alkol nedeniyle boşanmada tazminat alınır mı?

Alkol başlı başına bir kötü alışkanlık olsa dahi boşanmak için yeterli bir sebep değildir. Ancak alkol ile kaynaklı olarak zina ve benzeri gurur kırıcı olaylar yaşandığında ise eşin tazminat alması mümkündür.

Sadece alkolden kaynaklı olarak boşanma davalarında eşin tazminat talep etmesi mümkün değildir.

Alkol almak boşanma sebebi mi?

Alkol almak, boşanmak için yeteri kadar gerekçe içermeyen bir eylemdir. Bu sebep ile boşanma için alkolün neden olduğu olayları yaşama ve bunu mahkemede kanıtlama gerekmektedir.

Alkol kullanan babaya velayet verilir mi?

Söz konusu çocuğun velayeti olduğunda boşanma davaları çok çekişmeli bir hal almaktadır. Sürekli velayet davası açılarak çocuğun velayetini almaya çalışan anne ve babalar bulunmaktadır. Ancak genel şartlar göz önünde bulundurulduğunda 0-3 yaş grubuna dahil çocukların velayeti anneye verilmektedir.

10-12 yaş grubuna dahil çocukalarda velayet için mahkemede hangi ebeveynini tercih edeceği sorulabilmektedir. Ancak ne alkol kullanmak ne de çocuğun seçimi kesin kararı etkilememektedir. Çünkü hakim, çocuğun hangi koşullar altında daha iyi bakıma sahip olacağına uygun şekilde karar vermektedir.

Alkol kullanan babaya veya anneye sadece alkol kullandığı için velayet verilmemesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Alkol Yüzünden Boşanma

Çiftler evliliği yürütemediği zamanlarda boşanma kararlarını adliyeye giderek uygulayabilmektedir. Ancak boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olacak şekilde iki türden oluşmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında kişilerin birlikte rıza göstermesi ve adliyeye belge teslimi yapması gerekirken çekişmeli de yalnızca tek taraf boşanma davası açmaktadır.

Boşanmanın sebebi de büyük önem taşımaktadır. Zina, güvensizlik, gurur kırıcı hareket, şiddet uygulama gibi sebepler önemli ve boşanma gerektiren sebepler arasında yerini almıştır. Ancak alkol yüzünden boşanma önemli bir sebep olarak görülmemektedir ve tek başına yeterli olmamaktadır.

Alkol kullanan eşinden rahatsız kişiler, ilk olarak anlaşmalı boşanma için eşleri ile görüşür. Ancak anlaşmalı boşanma için iki tarafın rızası sağlanamadığında boşanmak için daha derin sebeplerin olması gerekmektedir.

Alkol yüzünden boşanma niyetinde olan eş, başka sebepleri de boşanma sebebi olarak öne sürmelidir. Bu sebepler alkolden kaynaklı olur. Özellikle alkolün aşırı tüketimi sonucu evlilik sorumluluklarının yerine getirilememesi boşanmak için sebep olmaktadır.

Alkol kullanan babaya velayet verilir mi?

Çocuğunun velayetinin verilmesinde ebeveynin iyi bir gelire, güzel yaşam standartlarına sahip olması kadar çocuğun yaşının kaç olduğu da önemli bir etmendir. Özellikle 3 yaşına kadar çocukların velayeti anneye verilmektedir çünkü bu yaştaki çocukların anne bakımına ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak çocuğun 3 yaşından sonra babaya velayet verilmesi mümkün olabilmektedir.

Alkol yüzünden boşanma söz konusu olduğunda velayetin kime verildiğinin alkole bağlı olup olmadığı merak edilmektedir. Ancak alkolün boşanmada tek sebep olmadığı kadar velayet verilmesinde de büyük bir etkisi yoktur. Hakimin vereceği kararda önemli olan çocuğun yaşam kalitesinin nerede iyi sağlanabileceğidir.

Hastalık boşanma sebebi midir?

Hastalığın bir boşanma sebebi olabilmesi için akıl sağlığı ile alakalı olması gerekir. Akıl sağlığı bozukluğunu kapsamayan hastalıkların boşanma sebebi olarak öne sürülmesi mümkün değildir. Akıl sağlığı sebebi ile boşanma davası açılacağında, akıl sağlığı yerinde olmayan eşe dair bu hastalığı kanıtlayan belgelerin bulunması önemlidir.

Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?

Çocuğun velayetinin anneye verilebilmesi için çocuğun 0-3 yaş aralığında bulunuyor olması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/akil-hastaligi-nedeni-ile-bosanma-nasil-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-kaynarca-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-turleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/fatih-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

Yorum yapın

Hemen Ara