Akıl Hastalığı Nedeni İle Boşanma Nasıl Olur?

Boşanma eyleminin birçok farklı nedeni ve gerekçesi olabiliyor. Bu tip durumlarda zaman zaman akıl sağlığının bozulmasından dolayı da boşanma davasının açılabildiğini görüyoruz. Oldukça özel bir durum olan bu rahatsızlık, evliliğin de sürdürülememesi anlamına geliyor. Böyle durumların ortaya çıkmasından sonra izlenecek olan prosedürün dikkatli bir şekilde incelenmesi lazım.

Sonradan Akıl Sağlığı Bozulabiliyor

Türk kanunlarına göre evlenmek için gerekli şartlardan birisi akıl sağlığının yerinde olması. Yani akıl sağlığı yerinde olmayan bireyler evlenemiyorlar. Bu gibi durumlarda sağlık kurumları tarafından verilen raporların çok büyük bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. Evlilik sonrasında ortaya çıkan akıl sağlığı bozulması durumu ise evliliğin sona ermesine bir gerekçe olarak sunuluyor. Bu noktada birçok değişik prosedürün dikkatli bir şekilde uygulanması lazım.

Akıl Sağlığının Bozulması Nasıl Kanıtlanır?

Akıl sağlığı ile alakalı olarak verilen raporların şu şekilde düzenlenmesi şart;

  • Akıl sağlığının hastane tarafından onaylanması gerekiyor. Yani kişinin akıl sağlığı açısından sağlıklı bir birey olmadığının gösterilmesi gerekiyor. Bu durumun resmi bir rapor ile ifade edilmesi şartı bulunuyor.
  • Akıl sağlığı durumunun iyileşemez bir durumda olması gerekiyor. Bu nedenle akıl sağlığı bozulmasının kalıcı bir hastalık olduğunun ispat edilmesi şart
  • Ortaya çıkan sağlık probleminin kişinin evliliği yürütmesine mani olduğunun ispat edilmesi gerekiyor. Bu noktada alanında uzman olan kişilerin raporu onaylaması lazım.

Dava Süreci Nasıl İşler?

Böyle bir durumun ortaya çıkması sonrasına hazırlanmış olan rapor mahkemeye sunulur. Bu rapor daha sonra işleme konulur. Böylelikle boşanma işlemi de resmi olarak gerçekleşmiş oluyor. Ancak bu noktada önemli olan husus ise akıl sağlığının bir daha düzelmeyecek şekilde ortaya çıkmasıdır. Bundan dolayı akıl sağlığı bozulan ve kötüye giden bireyin durumunun tam manası ile kanıtlanması gerekmektedir. Kanıtlama ve ispat gibi durumlardan sonra artık boşanma kararı verilmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açmak isteyenler bunun için ilk olarak bir dilekçe doldurmak zorundadır. Dilekçeler genel olarak iki tipte oluyor. Birincisi anlaşmalı boşanma için diğeri ise çekişmeli boşanma için. Dilekçenin doğru bir biçimde doldurulması ise hayati bir öneme sahip. Çünkü yanlış doldurulan bir dilekçe işlemlerin de yanlış bir şekilde başlamasına neden olacaktır. Dilekçe içinde neden boşanmak istenildiği açık bir şekilde ifade edilmelidir. Sonrasında ise dilekçe içine kimlik bilgileri yazılmalı, imza atılmalı ve o günün tarihi konulmalıdır. Böylelikle dilekçe işleme hazır hale gelecektir.

Hukuk Bürosu İle Beraber Çalışmak

Boşanma davalarının daha hızlı bir şekilde ve kanuna uygun olarak devam edebilmesi için bir avukat ile anlaşmak oldukça akıllıca bir çözüm yolu olacaktır. İşini iyi yapan bir avukat sayesinde, boşanma davası sizin istediğiniz şekilde ve kolayca sonuçlanacaktır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/akil-hastaligi-nedeniyle-bosanma-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/emirli-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-turleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/akil-sagligi-veya-zayifliginin-ceza-ehliyetine-etkisi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmanin-ozel-sebepleri-nelerdir.html

“Akıl Hastalığı Nedeni İle Boşanma Nasıl Olur?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara