Boşanmak isteyen insanların bu konuda farklı tavırlar içerisine girdiğini görüyoruz. Bu tavırlar neticesinde boşanma davasının tipi de değişmiş oluyor. En zor boşanma davaları genel olarak çekişmeli boşanma davaları olarak tanımlanıyor. Çünkü bu tip boşanmalarda iki tarafın da anlaşmadan kaçındığını görüyoruz. Böyle durumlar yaşandığı zaman dava süresi de doğal olarak uzamış oluyor.
Dava Nereye Açılır?
Boşanma davalarına bakan mahkemeler, hukukumuza göre aile mahkemeleridir. Bunun yanı sıra asliye mahkemeleri de bu tip davalar ile ilgilenmektedir. Her il ve ilçede aile mahkemelerinin olmaması durumunda devreye asliye mahkemelere girmektedir.
Dava Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davasında davayı açmak için ilk olarak bir dilekçe doldurmak gerekiyor. Yaşanan süreç ve ortaya çıkan duruma göre bu dilekçenin doldurulması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak boşanma nedenlerinin açık bir şekilde dava dilekçesine yazılması esastır. Bu şekilde oluşturulan temelin çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bundan dolayı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken, avukat aracılığı ile doldurma işlemini yapmak iyi olacaktır. Ayrıca dava dilekçesi içerisinde tüm konuların da ayrıntılı bir biçimde yer alması şartı bulunuyor. Bunlar içerisinde elbette boşanma nedenlerinin de sıralanması lazım. Bu şekilde hazırlanacak olan bir dilekçe, daha sonra mahkemeye verilmelidir. Böylelikle çekişmeli dava süreci de başlamış olacaktır.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davasında en çok merak edilen şeylerin başında süre geliyor. Çünkü birçok kişi davanın tam olarak ne kadar sürdüğünü bilme ister. Bunun için tam anlamı ile bir süre vermek çok doğru bir tavır olmasa da, 10 ay ya da 1 sene içerisinde biten çekişmeli davaların olduğunu söylemek gerek. Ancak bu süre minimum süre olarak belirtiliyor. Yani hiçbir problem çıkmasa bile davaların bitme süresi 10 ayı bulabiliyor. Bu da yaklaşık olarak 4 ya da 5 oturum yapıyor.
Bunun yanı sıra 4 seneye kadar uzayan çekişmeli boşanma davalarının da olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı önemli olan şey dava devam ederken, prosedürlerin ne kadar zaman aldığıdır. Çünkü anlaşmalı boşanmaya göre bu tip davalarda oldukça farklı bir süreç yaşanmaktadır. Bu sürece baktığımız zaman tanıkların son derece önemli olduğunu görüyoruz. Mahkeme boyunca birçok tanık dinlenmektedir. Ayrıca bu tanıkların yanı sıra bilirkişi raporları da bazı durumlarda mahkemeye sunulmaktadır. Bir diğer konu ise delillerdir. Delillerin toplanması ve mahkemeye verilmesi de zaman alabilmektedir. Bundan dolayı 4 seneye kadar uzayan boşanma davalarının olduğu görülmüştür. Bu noktada önemli olan şey ise anlaşma noktalarının belirlenmesidir. Çünkü anlaşma olmadığı müddetçe davalar uzamaktadır.
Helvacı Hukuk Bürosu Hizmet Sunuyor
Her tip boşanma davasında olduğu gibi çekişmeli boşanma davasında da Helvacı hukuk bürosundan faydalanma mümkün. Bu sayede dava sürecinde profesyonel yardım almış olacaksınız.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-anlasmali-bosanma.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-ne-kadar-surer.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-icin-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-surecleri.html