Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Nasıl Olur?

Türk Hukukunda boşanma ile alakalı olarak son derece açık bir dille yazılmış gerekçeler bulunmaktadır. Türk Medeni Hukuku kapsamında ortaya çıkan bu gerekçeler, hangi durumlarda boşanmanın meşru bir hale geldiği noktasında da tam bir fikir vermektedir. Ülkemizdeki boşanma davalara baktığımız zaman karşımıza çıkan ilk gerekçelerden birisi şiddetli geçimsizlik oluyor. Aslında bu tabi halk arasında kullanılan bir tabir. Çünkü bunun hukuktaki yeri evlilik birliğinin sarsılması olarak ifade ediliyor. Bu tip bir gerekçe ile ortaya çıkan boşanmaların artması, bu durumun hangi şartlar altında meşru bir neden olduğu sorusunu da akıllara getiriyor.

Hangi Gerekçeler Şiddetli Geçimsizlik İçine Girer?

  • Eşlerin artık birbirlerine tahammül edememesi
  • Kadının ev işlerini yapmaması. Ayrıca ev işlerini yapmayı reddederken bunun için herhangi bir meşru gerekçe göstermemesi
  • Çocuklarla ilgilenilmemesi
  • Evin erkeğinin çalışmaması. Çalışmayı reddetmesi ve bunu bilerek yapması
  • Eşin aile ile problem yaşanması ve aile ile geçinilmemesi
  • Eşten sapkın bir şekilde cinsel istekler talep etmesi
  • Eşin zorla çalıştırılması
  • Hiçbir neden olmadan intihar etmeye kalkışma
  • Sorumlulukların aile kurumu içerisinde yapılmaması ve sorumsu davranılması
  • Eşin ailesi ile görüşmesini engelleme
  • Eşinin dışarıya çıkarmama ve eşini hiçbir sosyal ortama sokmama

Görüldüğü üzere şiddetli geçimsizlik başlığında birçok neden bulunuyor. Oldukça geniş olan bu kavram üzerinden boşanma gerekçelerinin yaşanması nedeni ile evlilik bitebiliyor.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Bu gibi durumları yaşayan kişilerin ilk olarak bir dilekçe doldurarak boşanma davası açması gerekmektedir. Fakat dilekçe doldurma işlemini aceleye getirmemeniz lazım. Bu yüzden avukat ile bu işlemi yapmalısınız. Çünkü dava dilekçesindeki bir yanlış, boşanma davasını da tehlikeye atabiliyor. Dilekçede boşanma nedeni, kimlik bilgileri ve imza bulunmalıdır. Böylelikle gerekli olan tüm bilgiler dilekçe içine koyulacaktır.

Boşanma Türleri Nelerdir?

Türk Hukukuna göre boşanma türlerine baktığımız zaman karşımıza iki tip dava çıkıyor. Bunlar çekişmeli ve anlaşmalı diye ayrılmıştır. Çekişmeli davalar uzun sürer. Ortada bir anlaşma yoktur. 4 seneye kadar uzayabilen davalar söz konusudur. Bu davaların en önemli özelliği tarafların hiçbir şekilde anlaşma içerisine girmemiş olmasıdır. Bunun yanı sıra anlaşmalı dava bunun tersidir. Anlaşmalı boşanma davasında hem erkek hem de kadın boşanma konusunda hem fikirdir. Ayrıca iki taraf da malların paylaşımı, çocuğun velayeti, ödenecek olan tazminat ve nafaka konusunda da bir anlaşma içerisine girmişlerdir. Bu tip davalar son derece sorunsuzdur. Bu yüzden çok uzun sürmezler. Tek celse ile biten anlaşmalı boşanma davalarının çok fazla olduğunu söylemek lazım. Bunun yanı sıra belgelerde ortaya çıkabilecek sıkıntı ve hatalardan dolayı 4 aya kadar uzanan anlaşmalı boşanma davaları da literatürde yer almaktadır.

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni İle Boşanma Ne Kadar Sürer?
Bu durum davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına bağlı olarak değişim göstermektedir. Anlaşmalı bir şekilde boşanan kişilerin davaları 40 günde, çekişmeli bir şekilde boşanma durumunda olan kişilerin ise 300 günde sonuçlanması belirlenmiştir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni İle Boşanma Ne Demek?
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması bir tarafın evlilik süresi içerisinde kusurlu bir şekilde davranmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kişiler anlaşmalı bir şekilde evliliklerini tek celsede bitirebilmektedir. Ancak taraflardan bir tanesi boşanmak istemezse boşanma durumu çekişmeli davaya da dönüşür.
Boşanma Davasının Reddi Nasıl Olur?
Boşanma davalarında hâkime sunulan sebepler kanıtlanamadığında, hâkim aile birliğinin temelden sarsıldığına ikna olmazsa boşanma davaları reddedilmektedir. Bunun yanında kişilerin dava açmasındaki sebepler davayla örtüşmezse davalar iptal edilmektedir.
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Tek celsede boşanmak isteyen kişilerin mahkemenin seyri boyunca her konuda anlaşmış olmaları gerekmektedir. Kişiler velayet, nafaka, tazminat ya da mal paylaşımı gibi konuların hepsinde anlaşarak davalarını en kısa sürede bitirebilmektedir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ne-tur-bosanma-sizin-icin-dogru.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-ne-kadar-surer.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/sapan-baglari-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-tazminat-cesitleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/soganlik-yeni-mahallesi-avukat.html

“Şiddetli Geçimsizlik Nedeni İle Boşanma Nasıl Olur?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara