Toplum içerisinde evlilik nasıl normal bir durum olarak görülüyorsa aynı şekilde boşanma da son derece normal bir durumdur. Evliliklerini yürütememiş olan çiftler mantıklı bir şekilde konuşup aralarında gerekli kararı alarak boşanma sürecini başlatabilirler. Bu bağlamda Helvacı hukuk bürosu olarak biz de Maltepe boşanma avukatı kategorisinde sizlere yardımcı oluyoruz. Gerek sürecin nasıl işlediği konusunda danışmanlık hizmeti gerekse de bu süreç boyunca size avukatlık hizmeti veriyoruz.
Boşanma Davası Nerede Açılır?
Boşanma davası hakkında en çok merak edilen konu davanın nerede açılıyor olmasıdır. Eşler kendilerine en yakın olan aile mahkemesine giderek boşanma davalarını açabilirler. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu alanda sizlere yardımcı olur.
Her iki mahkemeye de giderken eşlerin yazıp imzalamış oldukları boşanma davası dilekçesi 3 nüsha şeklinde götürülmesi gerekir. Aynı zamanda kişilerin yanında nüfus cüzdanları da olması gerekir.
Boşanma Davası Hangi Sebeplerden Dolayı Açılır?
Maltepe avukat kategorisinde yaptığımız hizmetlerde sizlerin boşanma davalarıyla da ilgileniyoruz. Özellikle de Maltepe Kartal ve Pendik ilçelerindeki çok sayıda boşanma davasıyla Helvacı hukuk bürosu olarak biz ilgileniyoruz.
Boşanma davalarının açılması için çok sayıda sebep olur.
- Zina
- Eşe kötü muamele ya da eşin hayatına kast etme
- Yüz kızartıcı derecede bir suç işlenmesine bağlı olarak eşin boşanma talebi
- Evlilik birliğinin temelden sarsılması
- Terk etme
Bu sebeplerden dolayı eşler birbirlerine boşanma davaları açabiliyorlar.
Boşanma Davaları Kaça Ayrılır?
Boşanma davaları genel olarak iki farklı türde açılmaktadır. Bunlar anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Boşanma davalarının farklılık göstermesinin sebepleri boşanma kararı sırasındaki eşlerin birbirleriyle olan iletişimleridir.
Maltepe boşanma avukatı hizmeti kapsamında sizlere bu iki boşanma çeşidinin ne olduğundan bahsedelim.
Anlaşmalı Boşanma; Eşlerin ortak bir şekilde oturup konuştuktan sonra boşanma kararı aldığı boşanma durumudur. Ancak eşlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için en az 1 sene kadar evli kalmaları gerekiyor. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler kendi aralarında gerek mal paylaşımı konusunda gerekse de çocuk velayetleri konusunda anlaşma içindedirler. Bundan dolayı mahkemede karar süreci çok uzun sürede gelişmez. Genel olarak 2 – 3 ay gibi bir süre zarfında boşanma davası sonuçlanır.
Çekişmeli Boşanma; Bu boşanma davası türü genel olarak iki taraftan birisinin isteğine göre açılmış davadır. Boşanma davasının açılması için gereken sebeplerden birisine maruz kalan eş boşanma davası açar. Ancak bu tarz davalarda genellikle eşler birbirleri arasında ortak bir nokta bulamazlar. Bundan dolayı da dava süreci uzadıkça uzar. Eşler ortak bir şekilde boşanma kararı almadıkları için ne çocuk velayetleri konusunda ne de mal paylaşımı konusunda bir karar vermemişlerdir. Bu paylaşımlara da dava sırasında karar verilmektedir. Genel itibariyle bir çekişmeli boşanma davası 10 – 12 ay kadar sürmektedir.
Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı ve Çocuk Velayeti
Boşanma kararı alarak dava açmak aslında çok zor bir şey değildir. Genel olarak dava süresince gerçekleşecek olan mal paylaşımı ve çocuk velayet konusu daha zordur.
Çocuk velayetinde çocuğun yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulmaktadır. Aynı zamanda eşlerin çocuğa olan yaklaşımı eşlerin sosyal ve ekonomik durumları da hakimin karar vermesindeki önemli kriterlerdir.
Mal paylaşımında Maltepe avukat kategorisinde sizlere sunduğumuz boşanma davası danışmanlığıyla yardımcı oluruz. Genelde eşler arasında %50 gibi bir oranda mal paylaşımı yapılmaktadır. Ancak malların alınma sürecindeki malvarlığının ödenme şekli son derece belirleyici unsurlardandır.
İlginizi Çekebilir;
Hangi Sebeplerden Boşanma Davası Açılır?
Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Boşanma Davasında Mal Paylaşımı