Arsa Payı Verme Davası

Arsa payı üstünde bir kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulu olan binada bağımsız bölümlerin üstünde yer alan paydır. Bu payı alabilmek için arsa payı verme davası açılabilir. Depreme dayanıklı olmayan hasarlı ve kaçak yapılar 6306 sayılı kanun ile güçlendirilmekte ve yıkılmaktadır. Yıkılan binaların yerine depreme dayanıklı yeni binalar dikilir. Bu işlemlere kentsel dönüşüm süreci denilir.

Bu süreç içerisinde yıkılacak olan ya da yıkılmış olan binaların malikleri bir araya gelerek arsaya ne olacağı hakkında ortak bir karar vererek protokol imzalarlar. Bu karar ile arsanın satılmasına ya da yeni bir bina yapılmasına karar verilebilir. Kat maliklerinin hepsi bağımsız olarak kendi bölümleri değerinde yeni yapılacak binadan ya da arsadan pay alır.

Arsa Payı Verme Davası Nasıl Açılır?

Arsa payı verme davası açabilmek için bazı şartların yerine gelmesi gerekir. Arsa payı açabilmek için yerine gelmesi gereken şartlar şu şekildedir;

  • Dava açabilmek için arsa payının gerçeğe uygun olmayan bir şekle belirlenmiş olması gerekir. Arsa payının hesaplanabilmesi için kat mülkiyetinin kurulmuş olduğu dönemdeki değerinin baz alınması gerekir. Evde daha sonradan yapılan düzenlemelerin hiçbir önemi yoktur.
  • Davacı tarafın davada korunmaya devam edilen bir güncel hukuk değerinin bulunması gerekir. Arsa payında düzeltme davası bu şekilde açılabilir.
  • Davacı tarafın niyetinin iyi olması arsa payında düzenleme yaptıktan ve ortak karar için bir protokol imzalandıktan sonra malik olan kişiler ve görüşmelere katılan ancak imzası bulunmayan kişilerin iyi niyetli olduğu düşünülür. Ancak malik arsa payı düzenlemesi görüşmelerinde yoksa ve ortak kararın belirlenmesinde etkili olduysa malikin iyi niyetli olduğu kabul edilmez.

Arsa Payı Verme Davası Kimlere Açılır?

Arsa payı vermek için açılan davaların muhatapları arsanın diğer malikleridir. Bu davayı her kat maliki ve kat irtifakı sahibi birbirlerine karşı açabilir. Arsa payı davası açmak için oluşturduğunuz dilekçede davalı kısmı doğru bir şekilde yazmanız gerekir. Aksi takdirde davanız işleme konulmaz. Dilekçe hazırlarken davalı tarafa müteahhittin değil diğer kat maliklerini yazmanız gerekir.

Arsa Payı Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Arsa payı için dava açarken kullandığını mahkeme son derece önemlidir. Arsa payının düzeltme davasını açabilmek için görevli mahkeme olan sulh hukuk mahkemesini yetkili mahkeme olarak da taşınmazınızın bulunduğu bölgede yer alan mahkemeye başvurmanız gerekir. Bu mahkemelerden bir tanesini seçerek dava dilekçenizi verebilirsiniz.  Davayı açmadan önce dilekçenizi doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırladığınızdan emin olun.

Davada Zamanaşımı: Dava bina yıkılana kadar istenilen sürede açılabilir. Bina yıkıldıktan sonra bu dava açılamaz.

Arsa Payı Dava Dilekçesi

Arsa payı Dilekçesi hazırlarken davacı ve davalı tarafı doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir. Dilekçe yazılırken görevli ve yetkili mahkemelere yazılmalıdır. Dilekçede yer alan açıklamaları doldururken yanınızda avukatınızın olması dilekçede yanlışlık yapmanızı engeller. Bu şekilde dilekçenizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmuş olursunuz. Dilekçede yanlışlık yapmanız davanızın görülmemesine neden olur.

Arsa payı değişir mi?
6306 sayılı kanun üzerinden arsa payı verme davası, protokol üzerinden dava açılarak kat mülküyetine dayalı olarak değişebilir. Davanın açılması ve hakkı tarafın tespit edilmesi durumunda arsa payı değiştirilecektir.
Arsa payı düzeltme davası kaç yıl sürer?
Arsa payı düzeltme davası, belirli bir sürede sonuçlanması saptanamayan bir dava türüdür. Ancak fiilin kabulü ve hakların bölüşülmesi durumunda 6 ay ile 1 yıla kadar dava sürebilir.
Arsa payı neye göre belirlenir?
Arsa payı hakkı mal mülkiyet hakkının payı, kat mülkiyeti ve arsa payı düzenlemesine göre belirlenmektedir.
Arsa payı ne kadar olmalı?
Arsa payının belirlenmesi, inşaat durumu ve güncel kanunlar üzerinden düzenlenerek, tarafların hakları üzerinden sonuçlanacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Arsa Payı Verme Davası Nasıl İşlemektedir?

Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Nasıl İşlemektedir?

Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi İşçi Avukatı

Gayrimenkul Dava Türleri Nelerdir?

Gayrimenkul Hukuku Nedir?

“Arsa Payı Verme Davası” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara