Adli Sicil Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur?

Adli sicil devlet nezdinde tutulan suç kaydı olarak da bilinmektedir. Bu noktada kişilerin adli sicil olarak belirttikleri husus sabıka kaydı olarak da anılmaktadır. Adli sicil silinmesi süreci kişilerin talepleri doğrultusunda değil ancak konulan hükümler gerekçesi ile uygulanır. Bu noktada hukuki destek alarak süreç hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli olan adımları atmak sizin için çok daha verimli bir hal alacaktır. Adli sicilin silinme sürecinde siz de muhakkak verilen tüm hukuki prosedürlerden haberdar olarak bunu talep etmelisiniz. Aksi takdirde davanızın takipsizlik gerekçesi ile düşeceği de bilinmelidir.

Adli Sicil Silinmesi Süreci

Adli sicil kaydının silindiği durumlar şu biçimde sıralanmaktadır;

  • Suçlunun ölmesi
  • Genel af çıkması
  • Karşı tarafın tüm cezai yaptırım oluşturacak olan şikayetlerden vazgeçmesi
  • Cezanın infazının tamamlanması

Bu detayların her biri aslına bakılırsa suçların işlendiğini değiştirmez. Bunun tam aksine sadece kaydın sistemden belirli bir sene geçmesinin akabinde kaldırılması anlamına gelir. Hali hazırda ölen kişiler ile alakalı bir arşiv kaydının tutulmaması da dikkat çeken hususlar arasında yer alıyor.

Adli sicil kaydının silinmesi ile adli sicil arşiv kaydının silinmesi farklı unsurlardır. Adli sicil silinse dahi kişilerin arşiv kayıtları 5 sene boyunca saklı tutulmaktadır. Daha ciddi suçlarda ise adli sicil arşiv kaydının tutulma hususunun 30 seneye kadar uzanabildiği de eklenmelidir. Bu tür detaylar hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır.

Genel Af Durumu

Adli sicil silinmesi kapsamında en temel detayların başında genel af gelmektedir. Ayrıca genel af devlet eli ile çıkarılmaktadır. Son senelerde bu tip girişimlerin toplumun genel yapısı için çok da olumlu olmadığı düşünülmektedir. Genel af durumunun hem hukuki hem de sosyolojik boyutunun olumlu olmaması sebebi ile bu tür uygulamaların sıklığının azaltıldığı da eklenmelidir.

Genel af durumu kapsamında kişilerin adli sicil kayıtları da silinmektedir. Ayrıca bu şekilde suçtan muaf hale gelinmektedir. Tabi ki bu genel affın hangi suçları kapsadığı ile alakalı oldukça detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Her af genel af kapsamında değerlendirilmemektedir. Genel olarak terör suçları bu af kapsamında yer almaz.

Hangi Suçlar Sicile Eklenir?

Adli sicile eklenen suçlardan bazıları;

  • Adli para cezaları
  • Hapis cezaları
  • Meslekten ihraç
  • Feri cezalar

Bu detaylar ile alakalı herhangi bir istisna değildir. Ayrıca bir suçun adli sicile eklenebilmesi için yargılama aşamasının tamamlanması ve suçun da kesin bir hal alması gerekir. Ancak bu şekilde suçun adli sicilde görülmesi mümkün olur.

Adli Sicil Silinmesi Mümkün Mü?

Adli sicil silinmesi durumu ancak yukarıda belirtilen hallerde mümkündür. Bu konu ile alakalı Helvacı Hukuk aracılığı ile haklarınızı koruma imkanını elde edebilirsiniz. Kişisel hakların muhafaza edilmesi bu şekilde sizin için oldukça kolay bir hal alacak!

Adli sicil kaydının silinmesi için nereye başvurulur?
Adli sicil kaydının silinmesi için yetkili mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir. Sicilin silinme süresi, suçun 5 yıla kadar affı durumlarına göre kabul görecektir.
Sabika kaydi silinmesi ne kadar surer?
Sabıka kaydının silinmesi için suçlunun ölmesi, genel af çıkması veya cezai yaptırım oluşturulmayan şikayetten vazgeçilmesi gerekmektedir. Ayrıca cezanın infazının tamamlanması da sabıka kaydının dilinmesini kapsar.
Adli sicil kaydı silinmesi için dilekçe nasıl yazılır?
Adli sicil kaydının silinmesi için yetkili mahkemeye dilekçe verilmesi ve davanın takipsizliği, hükümlerin artık sabıka alanına tekabül etmemesi durumunda kabul edilecektir.
Arşiv kaydı kaç yıl sonra silinir?
Arşiv kaydının silinmesi, Türkiye hukuk sistemine göre 5 yıla kadar sürmektedir. Ayrıca kişilerin haklarının muhafaza edilmesi durumunda, Mehmet Helvacı hukuk bürosuna danışarak, haklarınızla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

Adli Sicil Kaydı Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur

Ceza Hukukunda Genel Af ve Özel Af

VEKALET BİLGİLERİ

Ses Kaydı Delil Sayılır mı?

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)

“Adli Sicil Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara