Adli Sicil Kaydı Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur

Adli sicil kaydı silinmesi durumu kişisel istek ya da başvuru ile değil sadece kanunda belirtilen hükümler doğrultusunda mümkün kılınmaktadır. Bu noktada özellikle hakların korunması ve haksız yere kişilerin yaftalanmaması için bir suçun adli sicile işlenebilmesi için ancak mahkeme sürecinin tamamlanması ve suçun kesinleşmesi kuralı getirilmiştir. Adli sicil kaydı ile alakalı detaylar bu hususta incelenmelidir. Adli sicil kaydı ile alakalı olarak mağduriyet yaşanmaması için gerekli olan infaz aşamasının tamamlanmasından sonra belirli aralıklar ile silinme işlemi uygulandığı da eklenmelidir.

Adli Sicil Kaydı Silinmesi Süreci

Adli sicil kaydı devletin tuttuğu suç kaydı olarak da bilinmektedir. Halk arasında bu durum sabıka kaydı olarak karşımıza çıkar. Hatta birçok iş başvurusunda savcılıktan alınan sabıka kaydının da iş yerine iletilmesi istenir. Ancak bu şekilde uzun vadede sıkıntı yaşamadan çalışılabileceğine kanaat getirilmektedir. Adli sicil kaydının kişilerin hayatını ve ekonomik/sosyolojik boyutu direkt olarak ilgilendirdiği görülmektedir. Bu nedenle cezanın infazının tamamlanmasından hemen sonra 5 sene içerisinde arşiv kaydı da silinmektedir. Her suçun arşiv kaydının silinme süreci aynı değildir. Bazı suçlarda bu süre 30 seneye kadar uzayabilmektedir.

Genel Af Durumu

Adli sicil kaydı silinmesi kapsamında kişilerin ilk olarak yararlanabilecekleri nokta genel aftır. Genel affın toplumun suç oranlarına ve sosyolojik yapısına etkisinin olumlu olmadığı düşünülmektedir. Tam da bu nedenle geçmiş senelerde çok sık uygulansa da son dönemlerde oldukça nadir çıkarıldığı ya da hiç çıkarılmadığı görülmektedir.

Genel af sonrasında kişilerin adli sicil kaydı silinir. Bu konuda herhangi bir sorumluluk da yüklenemez. Tabi ki her suçun direkt olarak genel af kapsamında değerlendirilmeyeceğinin de altı çizilmelidir. Örneğin genel manada terör suçları genel af kapsamında değerlendirilmez.

  • Genel affın haricinde suçlunun ölmesi durumunda da sicil silinir. Ayrıca son dönemlerin devrimsel hareketi olan suç bireyseldir hususundan da bahsetmek gerekir. Kişilerin işlemiş oldukları suçtan akrabaları ya da birinci derece aile yakınları sorumlu tutulamaz. Suçun bireyselliği hukuki anlamda atılmış olan en önemli adımlar arasında bulunuyor.

Hangi Suçlar Sicile Eklenir?

Adli sicilin silinmesi kadar hangi suçların bu sicile eklendiği ile alakalı olarak da sıklıkla soru gelmektedir.

  • Hapis cezaları
  • Adli para cezaları
  • Kısa süreli hapis cezası
  • Meslekten men
  • Sanat icrasından men
  • Feri cezalar

Bu suçların sicile eklenebilmesi için kişilerin suçlarının mahkeme kararı ile onaylanmış ve kesinleşmiş olması gerekiyor.

Adli Sicil Silinmesi Mümkün Mü?

Adli sicil kaydı silinmesi kapsamında kişilerin yukarıda belirtilmiş olan seçeneklerden birini öne sürmesi gerekiyor. Bunların dışında( genel af, ölüm) mağdur olan tarafın şikayetinden tümü ile vazgeçmesi de etki eden hususlar arasında kendini göstermektedir. Adli sicil kişilerin hem sosyal hem de ekonomik hayatını en derinden etkileyen hususlar arasında bulunuyor.

Evrakta Sahtecilik cezası Paraya Çevrilir Mi
Evrakta sahtecilik 1 yıldan az cezalar sınıfına girmektedir Türkiye’de 1 yıldan az olan hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir.
Senette sahtecilik suçu
Senette sahtecilik, dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçlarına tekabül etmektedir. TCK’nın kanun maddeleri kapsamında, evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık olarak suç olarak kabul edilir.
TCK 202
TCK 202. Maddesi, devletin ve TBMM’nin sahip olduğu mühürde sahtecilik yapmak, üretmek ve evrakta kullanmak durumlarında iki yıldan 8 yıla kadar hapis cezası kabul edilmektedir.
Resmi belgede sahtecilik
Resmi belgede sahtecilik, devlet ve devlet kurumunu kandırmak, güvenliği sarsmak durumlarından kaynaklı beş yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanacaktır.
TCK 204
TCK’nin 204 maddesi, resmi evrak ve belgelerin sahte olarak basılması, satılması ve devlet makamına verilmesi suçudur. Beş yola kadar hapis cezası verilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Adli Sicil Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur?

Ceza Hukukunda Genel Af ve Özel Af

Ses Kaydı Delil Sayılır mı?

Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik Avukatı

Mühürde Sahtecilik Suçu ve Cezası

“Adli Sicil Kaydı Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara