Kiracı ile kira verenin sözleşmeye yönelik farklı hakları mevcut durumda. Bu haklar kanunca ifade edilmiştir. Ve de olası hukuk yolunda kanunlar dikkate alınır. Örneğin sözleşme feshine yönelik farklı kanunlar bulunuyor. Ve de avukatların danışmanlık hizmetlerine başvuranlar bilgi sahibi oluyor. Mesela kira sözleşmesi dava yoluyla feshi için;
- Öncelikle fesih nedenleri dikkate alınır.
- Hem kiracının hem de kira verenin hakları göz önünde bulundurulur.
- Hukuk sözleşmesi de yine bu süreçte incelemeye alınmaktadır.
Kira Sözleşmesi Fesih Hakkı Nedir?
Sözleşmenin feshine yönelik hem kiracının hem de kira verenin farklı sebepleri ortaya çıkar. Bu aşamada kira sözleşmesinin sonu dikkate alınabilir. Aynı zamanda belirsiz olan kira sözleşmelerinde de her an fesih işlemlerine geçilmektedir. Sonuç olarak kira sözleşmesinin dava yoluyla feshi adına;
-Kiracı; Kira sözleşmesinin sonunda fesih işlemlerine başvurabilir. Aynı şekilde belirsiz kira sözleşmelerinde herhangi bir süre devreye girmez. Yani her an sözleşme feshine gidilebilir. Üstelik bunun için herhangi bir sebep göstermesine de gerek kalmıyor.
-Kira Veren; Kira sözleşmesinin süresi önem arz ediyor. Çünkü kira verenin 10 yıldan az olan sözleşmeleri fesih etme durumu bulunmakta. Bu aşamada haklı sebeplerin ortaya çıkarılması gerekir. Sebeplerin ispatına bağlı olarak fesih işlemlerinin gerçekleşmesi mümkün olacaktır.
Kira Sözleşmesi Feshinde Gereksinimler Nelerdir?
Kira sözleşmesinin dava yoluyla feshi için yukarıda da belirttiğimiz üzere belli başlı sebepler dikkate alınır. Örneğin kiraya verenin gereksinimlerine göre fesih işlemlerine geçilmektedir. Bu gereksinimler aile bağları ile ilişkilendirilen durumdadır. Şöyle ki;
- Kiraya veren kişinin kendisi ya da eşi konut gereksinimi için fesih talebinde bulunmaktadır.
- Alt ile üstsoyların da bu yönde hakkı bulunmakta.
- Kanun gereğince bakımında sorumlu olduğu kişiler için de gereksinimler ortaya çıkar.
Üstelik sadece konut değil işyeri gereksinimi olması halinde de fesih işlemlerine yer verilmektedir. Bu durum için dava yoluna geçilmektedir. Yani davanın görülmesi halinde fesih işleme alınır.
Kira Sözleşmesinin Kullanıma Bağlı Feshi Nedir?
Sadece gereksinim değil aynı zamanda kullanım açısından da kira sözleşmesinin feshi meydana gelmektedir. Şöyle ki kiralananın yeni baştan inşa edilmesi durumunda da fesih işlemlerine yer verilmektedir. İmara bağlı olarak onarıma geçilmesi bunlar arasında gösterilmektedir. Beraberinde genişletme ile değişme işlemleri dikkate alınır.
Sonuç olarak tüm bu uygulamalar kullanımı imkansız hale getirir. Kullanımın önüne geçmek ve sözleşmeyi fesih etmek adına dava yoluna geçilmektedir. Bu yolla tahliye gerçekleşir.
Kira Sözleşmesi Dava Süresi Nedir?
Başta sözleşmenin bitimine bağlı olarak fesih işlemlerine geçildiğini belirtmek gerek. Özellikle de kiracının oturmaya uygun olan herhangi bir konutu varsa bu durum devreye girer. Neticesinde kiraya veren taraf 1 ay içerisinde sözleşme feshine geçer. Yine dava dolu ile en kısa sürede sözleşmenin sona ermesi sağlanır.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-gollu-mahallesi-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozles%cc%a7mesinin-dava-yoluyla-sona-ermesi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/uskudar-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/ise-iade-davasi-ne-zaman-acilabilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/dumlupinar-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html
“Kira Sözleşmesinin Dava Yoluyla Feshi” üzerine 2 yorum