Latince bir kökene sahip olan mobbing belirli bir grup insanın bir başka kişiye veya gruba psikolojik şiddet uygulamasına verilen isimdir. Günümüzde mobbing çeşitleri oldukça farklı olmakla birlikte neredeyse her alanda bir türevi bulunur. Özellikle son zamanlarda iş yerlerinde mobbing olayları ile sıklıkla karşılaşılır hale gelindi. Biz de nu içerikte sizin için mobbing nedir, nasıl yapılır ve mobbing durumu ile karşılaşan kişiler hangi yöntemlere başvurmalıdır sorularına detaylı bir şekilde cevap verdik.
Mobbing Uygulamak Ne Demek?
En basit tabiri ile mobbing uygulamak herhangi bir kişi veya gruba psikolojik şiddet, zorbalık ve kabadayılık taslamak anlamına gelir. Mobbing uygulamak için illa fiziksel şiddet göstermeye gerek yoktur. Nitekim mobbing nedir kavramını yakından incelediğimizde tamamen psikolojik şiddet ve baskıları içerdiği açık bir şekilde görünür. Bu kimi zaman çalışan kişileri görmezden gelmek kimi zaman yokmuş gibi davranmak kimi zaman ise onurunu incitecek davranışlarda bulunma gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Günümüzde mobbing belirli bir sektöre veya çalışma alanına özgü bir davranış değildir. Öyle ki mobbing nedir sorusunu soran kişileri yakından inceleyince tek bir sektöre bağlı kalmadığını yakın bir şekilde görebiliriz. Askeri personeller, satış danışmanları, bankacılar, kurumsal temsilciler ve daha nice sektörde bulunan birçok çalışan mobbing sorunu ile karşılaşıyor. Mobbing nedir konusunu daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için şimdi birkaç örnek üzerinden ilerleyelim.
Eğer iş yerinde yönetici veya normal çalışanlar ile çıkan tartışmalar normalden daha fazla ve daha şiddetli olmaya başladıysa bu olay mobbing kavramı içerisine girer. Ayrıca mobbinge maruz kalan kişiler çalışma alanına girdiği andan itibaren içeride bir sessizlik hâkim olur ve konu ansızın değiştirilirse bu da mobbing nedir sorusuna iyi bir örnektir. Nitekim her türlü insan ne kadar güçlü bir psikolojiye sahip olursa olsun bir ortama girdiğinde muhabbetin seyri değişiyor ve insanlar sessizleşiyorsa burada psikolojik bir baskı durumu ortaya çıkar. Böyle durumlarda herkesin aklına ilk olarak içeride kendisi ile ilgili bir konunun tartışıldığı ve o söz konusunda ortama girdiği için konunun değiştiğini düşünür.
Çalışılan ortam içerisinde bir kişinin soyutlanması da mobbing nedir konusunu kapsar. Örnek üzerinden ilerleyecek olursak kendisini kapsayan bir konuda karar alınırken fikri alamıyor, haber verilmiyor ve sanki yokmuş gibi davranılıyorsa burada mobbing durumu söz konusu olur. Buna ek olarak iş yerinde yaşanan önemli gelişmeler, güncellemeler ve yenilikler mobbinge maruz kalan kişiye bildirilmiyorsa bu durumda mobbing nedir konusuna iyi bir örnek olur.
Mobbing Uygulama Hakkında
İş yerinde bulunan diğer çalışanlar psikolojik şiddete maruz kalan kişi hakkında söylentiler, dedikodular ve asılsız iftira gibi eylemlerde bulunuyorsa bu da mobbing nedir kavramı içerisine girer. Bir işyerinde huzuru sağlamak, çalışan herkesin hiçbir psikolojik sıkıntı ve sorun ile uğraşmak zorunda kalmadan faaliyetlerine devam edebilmesi işverenlerin en büyük önceliği olmalıdır. Böyle ortamların sağlanabildiği işyerleri hem verim hem de performans açısından normale göre daha iyi bir seviyede olup daha sağlıklı bir çalışma yürütülmesi mümkün olur. Yapılan araştırmalar da bunu açık bir şekilde gösterdiği için ülkemizde dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki iş kanunları mobbingi oldukça ciddi bir konu olarak kabul edip bir suç olarak nitelendirmiştir.
Psikiyatrist Mobbing Raporu
Herhangi bir konunun suç niteliği taşıyabilmesi için yapılması gereken ilk şey kanıt toplamak olur. Mobbing nedir konusunda ilgili makamlara sunabileceğiniz en büyük kanıtı ise psikiyatrist raporu olur. Mobbing nedir konusunu yakından inceleyecek olursak sistematik bir şekilde yapılan psikolojik taciz olduğunu görebilirsiniz. Bir başka deyişle mobbing, insanları çalışma ortamında bezdirme, kabadayılık yapma ve işten çıkarmak için istifa yöntemine zorlama olur.
Dünyanın neredeyse her ülkesi çalışanların hakkını koruyabilmek için mobbing konusunu oldukça ciddiye alıyor. Türkiye’de de ALO 170 hattı kurularak işyerinde psikolojik şiddet ve mobbing olaylarına maruz kalan mağdurların haklarının korunması sağlanıyor. Görmüş olduğunuz bu mobbingi yargı makamları karşısında ispatlayabilmek için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunur. İzlemeniz gereken ilk adım ise bir psikologdan yardım almaktır. Sistematik bir şekilde mobbinge maruz kaldığınız için psikolojinizde bazı bozukluklar oluşabilir. Bu kimi zaman kaygı kimi zaman endişe kimi zaman da fiziksel sağlık sorunları ile ortaya çıkarken ilerleyen zamanlarda insanların başına büyük sorunlar açabiliyor.
Bu yüzden mobbing nedir konusunda mağduriyetinizi ispatlamak için delil arıyorsanız yapmanız gereken en önemli şey profesyonel bir psikologdan yardım almak olur. Kısa süre içerisinde yaşamış olduğunuz sıkıntıları, sorunları tespit eden bu psikologlar yargı makamlarına sunabilmeniz için sizlere dili niteliği taşıyan raporlar verecektir. Aynı zamanda mobbing nedir konusu içerisinde ortaya çıkan psikolojik sorunlarınız ile yakından ilgilenip eski sağlığınıza kavuşmanız için gerekli olan bütün adımları atacaktır.
Psikiyatrist Mobbing Raporu Hakkında
Bu rapor ile birlikte mobbing nedir konusunda uzman olan bir avukata başvurmanız süreci iyi bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Öncesinde gitmeniz de oldukça faydalı olacaktır. Birçok davada sizin gibi müvekkilleri savunmuş olan avukatlar mahkemede en iyi şekilde temsil edilmenize yardımcı olur. Gerekli olan bütün işlemleri başlatıp zararın en iyi şekilde tazmin edilmesini sağlar. Firmada daha iyi bir çalışma ortamı oluşması için gerekli olan bütün çalışmaları yürütür.
Siz ve öteki çalışanların daha iyi bir ortamda yaşamalarını mümkün kılar. Fikri olmayan ve aynı şekilde mağduriyet yaşayan kişilerin sizin safınıza geçmesini sağlar. Şirket ya da kurumun mobbing konusunda ciddi önlemler alması mümkün olur.
Mobbing Ne Demek TDK
Psikolojik baskı uygulama anlamına gelir. Mobbing nedir konusu günümüzde pek çok ülkenin sözlüğünde kendisine bir yer edinip anayasalarında ciddi bir sır olarak tanımlanır. Ciddiye alınıp gerekli olabilecek ve önüne geçilmesini mümkün kılacak önlemler alınır.
Profesyonel yeteneklerini aşağılayan görevlerin verilmesi de bu kavramın içerisine girer. Oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Mağdur konumumda bulunanlara uzmanlık alanı ile alakası olmayan işler yükler. Söz konusu kişiyi işten soğutmak, istifa yöntemi ile çıkmasını sağlamak ve sadece tazminat alamaması için bu yönteme başvurmak hem oldukça etik dışı bir uygulama hem de suçtur.
Ülkeler mobbing konusu üzerinde durur. Çalışma ortamına meydana getirme kanunların en önemli vazifelerinden birisidir. Bütün işleri ve çabaları rahatsız edecek düzeyde izlemek de mobbing kavramı içerisine girer. Sözlü şiddeti kapsamayıp bir çalışanı işten soğutmak için katılan bütün adımları da kapsar.
Mobbing Nedir?
Sözlü, yazılı ve davranış biçiminde meydana gelen psikolojik baskılar anlamına gelir. Ortaya çıkan bütün eylemleri de kapsar. Bütün eylemler mobbing nedir konusunun kapsamına girer. Bu eylemler mobbing nedir konusuna iyi bir örnek olur.
Huzurlu çalışma ortamlarında barınma hakkı vardır. Bu huzuru engelleyebilecek bütün eylemler mobbing nedir ve nasıl meydana gelir konusunda iyi bir açıklama olur. Suiistimal edilmediği müddetçe bir çalışanın dilediği kadar mola kullanma hakkı bulunur. Üstlerinin bu izni vermesi bir zorunluluktur. Ayrıca verimi artırabileceği düşüncesiyle çalışanlara gerektiği kadar izin vermez. Performanslarını artırabilmek bahanesiyle sahip olduğu molaları daha az kullanmalarını isterler.
İhtiyacı olduğu zaman dilediği kadar mola kullanma hakkı vardır. Bu nedenle herhangi bir yönetici veya işveren mola talebinde bulunan çalışanların ihtiyaçlarını karşılamasına engel olamaz. Mobbing nedir konusu içerisinde bulunmaktadır. Bir psikolojik baskı aracı olarak kullanılıyorsa bu olay mobbing nedir konusuna iyi bir örnek olacaktır.
Buna ek olarak çalışanların işe giriş saati de mobbing nedir konusunun kapsamında bulunmaktadır. Erken ayrılması gerekiyorsa bu psikolojik baskı aracı olarak kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde mobbing nedir konusunda iyi bir örnek olup bir suç niteliği taşır. Diğer personeller ile fikir alışverişinde bulunma da mobbing nedir konusu içerisinde yer alır.
Mobbing İş Kanunu
Güvenlik Bakanlığı tarafından somut dayanaklara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Şiddete maruz kalan kişilerin daha huzurlu ortamlarda çalışabilmesi için gerekli olan bütün önlemleri almıştır.
Kişilerin hak ve özgürlüğünü korumak amacıyla atılan bu adımlar aynı zamanda yasal bir dayanağı sahiptir. Diğer bir deyişle mobbing nedir konusu anayasada pek çok defa geçip yasal bir dayanak bulur. Psikolojik şiddete maruz kalmış kişiler yasalar tarafından koruma altına alınmıştır. Kişilerin ceza almasını sağlamak için gerekli yasal dayanak bulunmaktadır. Mobbing nedir konusu iş kanununda açık bir şekilde işlendiği oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Ayrıca psikolojik taciz unsurlarını içermesi bu kanunun ne kadar kapsamlı olduğunu gösterir.
Bütün psikolojik şiddetleri işlemiştir. Gerekli olan işlemleri kolay bir şekilde başlatır. Aşağılanma ve suçlanma durumu mobbing nedir konusuna verilenk iyi bir örnektir. Meydana gelirken kimi zaman da onur kırıcı şekilde ortaya çıkabiliyor. Mağdur olan kişiler aynı şekilde bu şakalara tepki gösteremiyor. Büyük çoğunluğunun gerçeklik içerdiğini mağdur olan kişiler çok iyi bir şekilde bilir.
Benliğinize yapılan bütün hakaretler kapsama alanı içerisine girer. Yapabileceğiniz en iyi şey bir profesyonelden yardım alıp sorunu kökünden çözmek olur.
İşyerinde Mobbing Örnekleri
Bütün psikolojik baskı örneklerini sizlere anlatalım. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mobbing nedir konusunun kapsamı ülkemizde oldukça geniştir. Frma içerisinde meydana gelen psikolojik şiddetin her türlü çeşidini içerir. Görüşmek isteyip de hiçbir şekilde cevap alamazsınız bu mobbing nedir konusunda iyi bir örnek olacaktır.
Sadece cevap vermemek değil aynı zamanda geç cevap vermek de mobbing nedir konusunun kapsamına girer. İş yeri sınırları içerisinde gerçekleşmesi olur. Tacizci mağdur olan kişileri görmezden gelip kurmak istedikleri iletişime cevap vermez. Bu mağdur olan kişilerde oldukça kötü etkiler bırakabildiği gibi psikolojilerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Ayrıca çalışanı işten soğutmak için atılan bütün eylemleri içerdiğini görebilirsiniz.
Psikolojik şiddet yöntemlerini de kapsar. Mağdur olan kişilerin kasıtlı olarak çağrılmaması mobbing nedir konusunda iyi bir misal olur. Mobbing durumunun meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bir kişiyi aşağılamak için yapılan bütün davranışları da kapsar. Bu durum özellikle günümüzde giyim, kuşam ve stil gibi olaylarda sıklıkla meydana gelir.
Gereken şey uzman bir avukattan yardım alıp bütün olayı detayları ile anlatmak olur. Kolay bir şekilde karar verir. Yetkili makamlara başvuru ve suçlu olan kişilerin yargılanması konusunda sizin yanınızda olmaktadır.
Mobbing Çeşitleri
Beklenenin aksine Türkiye’de mobbing olaylarına maruz kalan kişilerin çoğunluğu kadınlardan değil erkeklerden oluşur. Ayrıca mobbing olaylarının nedeni olduğunu gösterir. Özellikle Türkiye’deki çalışma ortamında yaygın olarak görülen ezme kavramı pek çok mobbing olaylarına meydan oluşturur.
Genellikle bu kişilerin yapmış olduğu bütün tavsiyeler, öneriler ve görüşleri hiçbir zaman dikkate alınmaz. Sanki o işyerinde çalışmıyor ve var olmamış gibi muamele görüp benlikleri zarar görür.
Detaylı bir şekilde araştırıp huzurlu bir çalışma alanı oluşturma adına etik hatları kurmaktadır. Uzman bir avukattan yardım alıp hakkınızı sonuna kadar savunma olur. Mobbing nedir kapsamı içerisinde bulunup bulunmadığını anlamak için büyük önem taşır.
Askeriyede Mobbing
Kanunlara sahip olup askeriyede meydana gelen mobbing olaylarını da içerir. Meydana gelen mobbing olaylarında kurum veya firma ayrımı yapılmamaktadır. Mobbing nedir konusu hem iş yaşamında hem de devlet kurumu olan askeriyede oldukça ciddiye alınır. Mobbing nedir konusuna iyi bir açıklama getirmiştir. Her kurumda olduğu gibi artık askeriyede de bir suç olarak nitelendirilmektedir.
Devlet daireleri ve özellikle askeriye gibi kurumları da içerir. Faaliyetlerine devam edilme için bu konu yürürlüğe girmiştir. Pek çok dava açılıp görevini suistimal eden kişiler yargılanma üzere mahkemeye sevk edilmiştir.
Bütün dikkati yapılan işe verme gibi konularda avantaj sağlaması mümkün olur. Yapabileceğiniz en mantıklı şey uzman bir avukattan yardım almak olur. Mahkemede daha iyi bir şekilde savunma için gerekli olan bütün adımları atar. Meydana gelen olaylarda suçlu olan kişilerin hak ettiği cezayı bulmasını sağlarsınız.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/yalniz-degilsin-dogru-avukat-ile-haklarini-koru.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/velayet-davasi-acma.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinizi-kisa-surede-sonuclandiralim.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-polonezkoy-mahallesi-bosanma-avukati.html
“Mobbing Nedir | Mobbing İş Kanunu” üzerine bir yorum