Çalışan ve Tüketici Hakları Kanunları

Neredeyse her çalışanın ve tüketicinin karşı karşıya kaldığı durumlar nedeniyle artık gün içerisinde pek çok durumda dava açılma zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. Tüketim veya çalışma haklarının bir veya birkaç nedenden dolayı ihlali halinde Mehmet Ali Helvacı da dava açmanız için yardımcınız olacaktır.

Çalışanların Hakları Neler?

Tüm işçilerin ortak hakları da hem işverenin sorumluluklarını hem de çalışanların yapması gerekenleri ortaya çıkartıyor. Kıdem tazminatıyla ilgili çok fazla soru soruluyor olması nedeniyle direkt olarak fesih maddesinin belirlenmesi gerekiyor. Eğer bir yıl çalışmışsanız, bu çalışma sürecinin sonrasında da her yılda 30 gün olacak şekilde bir brüt kıdem tazminatı ödemesi yapılabilir. Bir yıl boyunca çalışılması durumunda artan süreler de belirlendikten ve oranlarına göre düzenlendikten sonra da işçiye ödenen ücret doğrultusunda tüm brüt ödemeler de göz önünde bulundurulmalıdır. Maltepe işçi avukatı Mehmet Ali Helvacı ile yardım alabilir ve her türlü durum hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • İhbar tazminatı

İşçilerin ihbar tazminatı hakkını kazanması için gerekli olan süre zarfı 6 aya kadar, 1,5 yıldan 3 yıla kadar olacak şekilde çalışma sürecine bağlı olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra 3 yıldan daha uzun süredir bir şirkette çalışmaya devam ediyorsanız da, sözleşmenizin feshedilebilmesi ve işten çıkarılabilmeniz için de işvereninizin size 8 hafta öncesinden bu durumu belirtmesi ve yazılı belgeyle bildirmesi gerekiyor. 6 aya kadar çalışmış olan işçilerin çıkarılma sürecinde bildiriyi 2 hafta öncesinden ve 1,5 yıla kadar çalışan kişiler için de dört hafta öncesinden bildirim yapılması gerekiyor. 1,5 ila üç yıl aralığında çalışan işçilerin de sözleşmenin net olarak fesih edilmesinden 6 hafta önce haber verilmesi gerekiyor. Verilmez ise işçi ihbar tazminatı davası açabilir ve, haber verilmesi gereken süre zarfındaki çalışmasına karşılık gelecek parayı tazminat olarak kazanabilir.

  • İstifa Eden İşçiler Tazminat Öder Mi?

Özellikle sözleşme yaptığınız kuruma ve işverenin isteklerine bağlı olarak maddeler içerisinde, 2 yıllık bir sözleşme yaptıysanız, işten nasıl çıkabileceğinize de yer verilir. Hastalık vb. durumlar da bu şartlar arasında yer verilir fakat olası bir beklenmedik durum olmadığı sürece, işverenle yaptığınız anlaşmaya bağlı olarak da Maltepe işçi avukatı ile görüşme gerçekleştirebilir ve sözleşmenizde tazminat ödeyip ödemeyeceğinizle ilgili maddeyi inceletebilirsiniz.

Tüketicilerin Hakları Neler?

Tüketim koşullarına ve kurallarına uymasına rağmen sorun yaşayan ve belirtilen değerlerdeki ürünlere veya içeriklere sahip olamayan tüketiciler, üretici firmaya dava açma hakkına sahiptir. Maltepe tüketici avukatı da içerisinde bulunduğunuz durumla ilgili bilgi edinmenizi, nasıl bir sonuçla karşılaşacağınızı anlamanızı ve ne kazanacağınızı inceleyecektir. Bu sayede de tazminat davası açmak istediğiniz firmayla onların usulüne uygun bir şekilde davayı uygun bir miktara kapatmak yerine, tazminatla çok daha yüksek miktarı, uygun koşullar oluşmuşsa kazanabilirsiniz.

  • Satılan Malın Kişi Başına Sınırlaması Mümkün Mü?

Herhangi bir ticari işletme eğer sattığı üründen kendi satış değerinin üzerinde usulsüzlük yapılıyorsa, kişi başına düşen satış miktarını belirleme hakkına sahiptir. Bu durumlar genellikle karaborsa gibi girişimlerde bulunulan ürünler için geçerli olur fakat herhangi bir mağazada karşılaştığınız taktirde ise Maltepe tüketici avukatı Mehmet Ali Helvacı ile bilgi edinebilir ve dava açabilirsiniz.

  • Malın Ayıplı Olduğu Nasıl Belirlenir?

Eğer tüketici bir malı teslim aldığı süre zarfında altı ay içerisinde ayıplı olduğunu fark ederek, kendisinin herhangi bir zarar vermemesine rağmen getirdiğine şahit olunursa ayıplı olduğu belirtilir. Ayıplı olmadığına dair ispat ise satıcı tarafından yapılmalıdır fakat bu durumun da belirli kanıtlar üzerinden gidilerek sonuçlandırılması şartı bulunur.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/zerzevatci-mahallesi-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kaynarca-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istanbulda-tuketici-haklari-davasi-nasil-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kaynarca-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/velibaba-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

“Çalışan ve Tüketici Hakları Kanunları” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara