Çekişmeli Boşanma Nedir?

Eşlerin zaman içinde anlaşmazlığa düşerek kendi aralarında çözemedikleri konuları mahkemelere taşıması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu çözümsüzlüklere ise boşanmalar için 2 farklı mahkeme bakmaktadır.

Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Boşanmaya karar veren tarafların, boşanma dilekçelerini, nasıl bir boşanma istediklerine dair hazırlamalarının ardından aile mahkemelerine vermeleri gerekir. eğer bulunduğunuz yerde bir aile mahkemesi yoksa bu davalara bakmakla görevli diğer mahkeme ise asliye hukuk mahkemesidir. Açılacak davalarda belirlenecek mahkemeler, tarafların en son ikamet ettikleri adreslere göre belirlenir. Eğer taraflar son 6 aydır farklı ikamet adreslerinde bulunuyorsa davalı tarafın adresi üzerinden mahkeme belirlenir.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma dilekçesi ile aile mahkemesine başvuruda bulunan taraflar öncelikle, iyi hazırlanmış bir dilekçe ile hakimin karşısına çıkmalıdır. bu dilekçeleri ise en iyi hazırlama yöntemi, uzman boşanma avukatları ile olmaktadır.

Boşanmanın gerçekleşmesi için, kanun üzerine belirtilen şartların hepsinin yerine getirilmiş olması gerekir. bu davaların açılabilmesi için kanunda yer alan, şartlar, zina, hayata kast etme, onur kırıcı davranışlar, suç işleme, haysiyetsiz davranışların ve hayatın sürdürülmesi, terk ve akıl hastalığının bulunması, evlilik akdini sonlandırabilmektedir.

Boşanma nedenleri ileri sürüldükten sonra, farklı yargılama usullerine göre hareket edilir. dava için hazırlanan dilekçeye ilave olarak davanın seyrinde kullanılacak argümanların dosya içinde yer alması gerekir.

Eşlerden birisi boşanmak istemez ise, çekişmeli boşanma devreye gireceği için davanın seyri de buna göre ilerler. Medeni kanununda yer alan hangi tutum ve davranışların boşanmaya neden olabileceğini özel boşanma ve genel boşanma şeklinde belirlenmiş olduğunu avukatınız da size söyleyecektir.

Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen kişilerin, dava için oluşturduğu dilekçenin yer aldığı bir dosya ve dava içinde boşanma sebebinin ispat edilebilmesi için, gerekli deliller, tarafların aile yaşantısı ile ilgili kararın verilebilmesi adına tanık listeleri, karşı dava dilekçesi, cevap dilekçesi gibi dilekçelerin hazırlanması gerekir. Bu belgelerin tümünün hukuka uygun bir şekilde hazırlanması ise, davanın seyrine doğrudan etki edeceği için uzman bir boşanma avukatı ile hazırlanması her zaman için önem arz eder. Hazırlanan belgeler ayrıca, gerekli süreler içinde mahkemeye teslim edilmelidir.

Süreç Nasıl Son Bulur?

Hâkim çekişmeli boşanma davalarına bakarken, bazı konularda son kararlarını vermektedir. Çocuğun velayeti, çocuğun menfaati göz önüne alınarak belirlenir ve anne ya da baba da kalmasına karar verilebilir.

Nafakada ise yoksulluğa düşen eşe bağlanan bir nafaka miktarı belirlenir ve ödenmesi gerekir.

Maddi ve manevi tazminatlarda, eşinden daha az kusura sahip olan ya da hiç kusuru olmayan eşe hâkim tarafından, tazminat ödenmesi hükmü verilebilir.

Eğer dava hukuki uygunsuzluk ya da bir başka neden ile reddedilirse, taraflar, ilk davalarında ileri sürdükleri boşanma nedenleri dışında kalan nedenlerden biri ile ilgili tekrar boşanma davası açabilme hakkına sahiptir.

Çekişmeli bosanma davasında hakim neler sorar?
Çekişmeli bosanma davasında hakim neler sorar? Çekişmeli boşanma davalarında hakim kişiler arasında yaşanan olaylara ilişkin sorular sorar. Burada psikolojilerinin nasıl etkilendiği ile ilgili etmenler, soru içerisinde yer edinir. Çocuk varsa kimin baktığı ya da nasıl bir yaşam sunduğu gibi etmenler sorulabilir. Maliye durum, tanıkların beyanı ya da çekişmeli boşanma davasında hakimin soracağı sorular içerisindedir.
Çekişmeli boşanma davası kaç celsede biter?
Çekişmeli boşanma davaları yaklaşık 8 celseye kadar uzayabilir. Fakat daha az sürede bitmesi de mümkün
Çekişmeli bosanma davası en fazla ne kadar sürer?
Çekişmeli boşanma davaları en fazla bir buçuk yıl sürer. Ancak bu sürecin en aza indirgenmesi ya da daha fazla uzaması davanın ilerleyişine göre farklılık sağlar.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-polonezkoy-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/velayet-kararinda-hakimin-dikkat-ettigi-hususlar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/fatih-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html

“Çekişmeli Boşanma Nedir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara