Hayatına son verme ve bunu eyleme geçirme hali intihar olarak tanımlanmaktadır. İntihar etmek bir suç sayılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda intihara yönlendirme suçu ve cezası, kanunun 84. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre intihara yönlendirme suçu, TCK’nın 5237 sayılı kanununda Yaşama Karşı Suçlar bölümünde açıklanmıştır. Bu kanun ile intihara yönlendirme suçu, intihara sebep kişi ve teşvik eden kişinin cezalandırılması hükme bağlanmıştır. Bunun yanında kanunda yer alan intihara yönlendirme suçunun işlenmemiş ya da işlenmiş olması da ayrı ayrı ceza hükmüne bağlanmıştır.
İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası Koşulları
İntihara yönlendirme suçu ve cezasına girmektedir. Atla, çıktıysan yapmalısın gibi söylemler, kişiyi intihara azmettirmek, teşvik etmek açısından suç kapsamına girmektedir. Çünkü artık burada suç oluşmaya başlamıştır.
Türk Ceza Kanunu’na göre intihara yönlendirme suçu ve cezası koşulları oluşurken suçu işlemek için harekete geçen kişinin yanında suça teşvik eden, yönlendiren kişinin tanıdık olması, samimi olunması gibi durumlar suçun gerçekleşmesinde önemli değildir.
İntihara azmettiren kişilerin olması suçun koşullarının oluşmasında yeterlidir. Ayrıca azmettirme fiili, intihara meyilli kişinin henüz bu konuda karar vermemişken azmettiren kişi tarafından bu düşünceye itilmesi ile oluşur. Böyle bir hayat çekilmez, senin yerinde olsam diye başlayan cümlelerle kişi intihara teşvik edildiği sayılmaktadır.
İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası Nedir?
İntihara yönlendirme suçu ve cezası suçun işlendiği niteliğe göre değişkenlik gösterir. Türk Ceza Kanunu’nun 84/1 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabilmektedir.
Türk Ceza Kanunu’nun 84/2 maddesine göre, kişi 4 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaktadır. Ayrıca eğer kişi açıkça kişiyi intihara teşvik ediyorsa cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 84/3 maddesine göre 3 yıldan 8 yıla kadar değişkenlik gösterir.
İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası Uygulaması Nasıl Olur?
Türk Ceza Kanunu, gerçekleştirilen eylemin anlamını ve sonuçlarını anlayamayan ya da bu konuda zihinsel gelişimi oluşmamış kişilerin cebren ya da tehdit edilerek intihara mecbur ediliyorlarsa o zaman suçu işleyen kişinin cezası, intihara yönlendirme suçundan değil kasten adam öldürme suçundan verilir.
İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası Yönetmeliği Nedir?
İnsan hak ve özgürlüklerinden asla geri adım atmaz. Ayrıca bir kişinin yaşam hakkı başkasının inisiyatifinde değildir. Bir kişinin aklında intihar etme fikri olur. Yaşadığı hayat şartları ya da başka koşullar, kişinin hayattan vazgeçtiği anlar olmaktadır. Ancak henüz fiiliyat kısmına geçmemiş bu fikir, başkaları tarafından teşvik ediliyor. Ayrıca bu eylemi yapan kişilerin ceza alması gerekir.
Hiçbir insan intihara teşebbüs ettiği için hüküm giymez. Başkasına zarar veriyorsa veya rehin alma ortaya çıkarsa kişinin maksadı değişmiş olur. Ayrıca bu hareketin dışında yaptığı fiillerden de sorumlu olmaktadır.
İlginizi Çeker;
Zerzevatçı Mahallesi İşçi Avukatı
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Olur?
İhbar- Kıdem Tazminatı ve İşe İade Davası Açılması ve Takibi
Avukatınız Sayesinde Kiracınızla Olan Sorunlarınıza Son Verin