İş Hukuku ve Tüketici Hakları Nelerdir

Emzirme İzni Bölünerek Kullanılabilir Mi?

Çalışan annelerin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan emzirme izninin alınabilmesi için mutlaka çocuğun 0 ila 1 yaşlarının arasında olması isteniyor. Ancak bu sayede iznin alınmasına kanunen izin verilmesi zorunlu olacaktır. Günlük olarak da toplamda 1,5 saate kadar gerekli olan emzirme işleminin yapılması için eve veya çalıştığınız mekan dışına çıkmanıza imkan tanınacaktır. Bunun yanı sıra izninizi bölerek kullanabilir ve her zaman için gün içerisinde 1,5 saat elde edebilirsiniz fakat bu süreci de istediğiniz kadar bölerek kullanma hakkına sahip olabilirsiniz. İşten çıkış ve geliş saatinizi 1,5 saatlik zaman dilimi olacak şekilde siz belirlersiniz. İş hukuku doğrultusunda emzirme süreciyle ilgili işten sorunla karşılaştığınız taktirde de Maltepe işçi avukatı aracılığıyla her türlü bilgiyi edinebilir ve gerekirse dava da açılmasını sağlayabilirsiniz.

Yıllık İzin Parça Parça Kullanılır Mı?

Parça parça da kullanılabilecek olan yıllık izinler için örneğin özel bir kuruluşta çalışıyorsanız, yıllık izniniz 14 gün ise, bunu iki parça olarak kullanmanız mümkün olacaktır. Kamu sektöründe çalışıyorsanız ve 40 günlük bir izin süreniz bulunuyorsa da bunu toplamda 4 farklı zaman diliminde kullanmanıza izin verilecektir. Bu zaman dilimlerinin belirlenebilmesi için iznin tek seferde kullanılabilecek en düşük parçasının 10 gün olabileceği belirtilmiştir. Kanun bünyesinde yer alan bu belirleme sürecinde de eğer 14 günlük bir tatil süreciniz bulunuyorsa da iş hukukuna göre ilk parçayı 10, ikinci parçayı da 4 gün olarak kullanmanız mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra eğer 10 günü bir seferde değerlendirirseniz, kalan günleri de 3+1 veya 2+2 olarak toplamda 3 parça olacak şekilde kullanmanıza izin verilebilir.

Tüketicilerin Dava Açabileceği Durumlar

Alışveriş Sırasında Sıralamaya Uyulmaması

Pek çok farklı hizmet verilen ve bunun yanı sıra tüm müşteriler için uygun olabilecek şekilde içeriklerin üretilmesinin üzerine satışlarının yapıldığı bilinen kuruluşlarda da sıraya geçmek gerekiyor. Bu sıralarda da genellikle alışverişini yapan gider ve ödeme uzun sürse dahi ilk sırada olan kişi, önündeki müşterinin alışverişi bittiği taktirde sıraya girme hakkını bünyesinde barındırır. Tüketiciler eğer kendi uydukları kurallarla ilgili bir sorun yokken, önüne sıraya girmeyen birinin gelip geçmesine şahit olunursa da kasiyere bilgi verilmesi gerekecektir. Eğer kasiyer veya mağazayla ilgilenen kişi bu tarz bir eyleme izin veriyorsa da, tüketici hakları ve eşitlik ilkeleri sayesinde Maltepe tüketici avukatı ile tazminat davası açma hakkınız bulunuyor.

  • Firmalar Tarafından Hakarete Maruz Kalmak
  • Tehlike Oluşturabilecek Durumlarla Karşılaşmak

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/online-alisveris-dolandiriciligi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istanbulda-tuketici-haklari-davasi-nasil-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-avukat-mehmet-ali-helvaci.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-tasoluk-mahallesi-avukat.html

“İş Hukuku ve Tüketici Hakları Nelerdir” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara