Kadıköy kira hukuku avukatı konusunda karşınıza birçok profesyonel sıralayan bir ilçedir. Kalabalık nüfusu ve ticari hayatının canlı olması sebebiyle birçok konuda olduğu gibi kira ile ilgili davaları da çok fazla bulmanız mümkündür.
Avukat ihtiyacı mal sahibinin veya kiracının karşılaştığı durumlar neticesinde ortaya çıkar. Kira konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar genellikle alacak konularında veya tahliye edilememe gibi durumlarda ortaya çıkar.
Kiracıdan Alacaklarını Tahsil Edememe
Mal sahibi ile kiracının arasında imzalanan sözleşme süresince eğer belirtilen kira bedeli ikiden daha fazla aksatılmış, ve bu aksamalar sonrasında mal sahibi tarafından kiracıya iki kez ihtar çekilmesine rağmen herhangi bir ödeme gerçekleşmemişse, mal sahibi kiracıdan mülkü veya ticarethaneyi tahliye etmesini talep eder.
Burada ortaya çıkan dava konusu ise mal sahibinin kiracıdan tahliye etmesini istemesi ancak kiracının bu ihtara uymaması olur. Kira durumları ile ilgili olan davaların değerlendirmesini yapan mecra asliye hukuk mahkemesidir. Bu noktada mal sahibi Kadıköy kira hukuku avukatı ile iletişime geçip konu hakkında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenir ve vekalet vererek kendi adına asliye mahkemesine başvuru yapılmasını sağlar.
Bildirim Sağlayarak Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
Kanunda mal sahibinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilmesi için belirli şartları taşıyor olması gerekir. Eğer bu şartlardan biri veya birkaçı yerine getirilmiyorsa kiracıdan tahliye etmesi istenemez. Kira sözleşmelerin son on beş günü içinde iki taraftan bir tanesi karşı tarafa bir taleple gelmedikçe, sözleşme aynı şartlarda bir yıl daha uzatılan sayılmaktadır. Kiraya zam yapılacaksa da önceden belirlenen bir yüzdelik değer yoksa devlerin açıkladığı rakamsal değerler baz alınır.
Her daim sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme yetkisi vardır. Aynı durumda kiraya veren kişinin ise on yıl geçtikten sonra sözleşmeyi feshi bildirimi yapmak suretiyle sona erdirir.
Hangi Durumlarda Tahliye Talep Edilir?
Kanunda mal sahibinin kiracıdan tahliye isteyebilmesi için bazı hükümlere yer verilmiştir kısaca bu hükümleri inceleyelim.
- Kiraya Veren Kişinin Veya Ailesinin Gereksinimi
Yakınını bu konutta oturmak istiyorsa bu doğrultuda kiracıdan tahliye ister. Olayı gerçekleşeceği tarihten önce en az bir ay kala bu bildirim kiracıya yazılı olarak yapılmalıdır.
- Yeniden İnşa Ve İmar
Yeniden yapma gibi tasarrufa sahipse bu konuya dayandırarak tahliye isteminde bulunmaktadır. Burada da diğer unsurlar gibi kiracıya muhakkak önceden haber verilmesi gerekir. Mahkemeye intikal eden hallerde hakim mal sahibinden bu istemini ispat yoluna gitmesini ister. Örnek bazı davalarda mal sahibi bir inşaat şirketi ile olan sözleşmesini mahkemeye delil olarak sunmuştur
- Tahliye Taahhüdü Verilmesi
Mal sahibi kiracısından mülkü ya da bahsi geçen taşınmazı boşaltmasını ister. Tahliye zamanında eğer boşaltmamışsa işgal ettiği gün kadar mal sahibine kira vermekle de yükümlüdür.
- Kiracının Konut Sahipliğinin Tespiti
Mülk sahibi ise bu durumda da sözleşme bitmemiş olsa bile evi boşaltmasını ister. Kadıköy kira hukuku avukatı ihtiyacının en yoğun hissedildiği dava tiplerinden biri de budur.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-kira-hukuku-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/aydinevler-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/pendik-is-kazasi-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/yunus-mahallesi-isci-avukati.html
“Kadıköy Kira Hukuku Avukatı” üzerine bir yorum