Medeni hukukun en önemli konularından boşanma evli eşlerden birinin diğer eş ile birlikte yaşamasının bir nedenle mümkün olmadığını iddia ederek dava açmasıyla ve aile mahkemeleri tarafından verilen kararla mümkün olabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarında ise eşlerin bir sebep bildirmesine gerek olmadan hâkim karşısında hür iradeleriyle boşanmaya karar verdiklerini ifade ederek boşanma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Boşanma Davası Süreçleri Nelerdir?
- Dava süreci ilk olarak boşanmak isteyen eşin yazılı dilekçesiyle aile mahkemesi veya aile mahkemesinin yokluğunda asliye hukuk mahkemesine başvurulmasıyla başlamaktadır.
- Dilekçe verilirken boşanma davası harcı yatırılmaktadır. Boşanma davası dilekçesi iki türlü hazırlanmaktadır. Çünkü iki çeşit boşanma davası bulunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı boşanma dilekçesinde eşler arasında nafaka, tazminat, velayet gibi konularda imzalı boşanma protokolü mutlaka yer alması gerekmektedir.
- Çekişmeli boşanma dilekçesinde ise boşanma nedenleri, boşanmanın konusu ve boşanmaya yönelik anlaşmazlıklar belirtilmesi gerekmektedir.
- Dilekçe mahkemeye ulaşınca ekonomik ve sosyal durum araştırma yapılmaktadır. Mahkeme tarafından duruşma tarihi belirlenmektedir.
- Mahkeme esnasında tanıklar dinlenir, ortaya konan deliler araştırılmaktadır. Ayrıca davalı ve davacının esasa ilişkin beyanları dinlenmektedir. Hâkim tüm beyanları ve delilleri değerlendirerek karar verir.
- Gerekçeli kararın tebliğinden sonra karara itiraz edilerek istinafa gidilme aşaması gerçekleşebilir.
- Kesin karardan sonra boşanma durumu gerçekleşmişse nüfus müdürlüğüne işlenmektedir.
Boşanma Avukatı Seçimi
Tüm bu süreçler ve detaylarıyla birlikte hukuki destek alınmadan boşanma davası açmak zordur. Kadıköy ilçesi için avukat Mehmet Ali HELVACI boşanma davalarında profesyonel hukuk desteği vermektedir.
İlginizi Çeker;
Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi İşçi Avukatı
Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi Avukat
Boşanma Davalarının Çeşitleri Nelerdir?
“Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi Boşanma Avukatı” üzerine bir yorum