Veraset ilamı 4721 sayılı Medeni Kanununun 598. Madde ile mirasçılık belge olarak adlandırılmıştır. Bu belge söz konusu ölüm sonrasında mirasçıları ve mirasçılara kalan payların açıkça belirtildiği bir ilamdır. Ölüm sonrasında kesinleşen ilam ile birlikte mirasçılar hakları kadarını alabilmektedir. Veraset ilamının kesinleşme sonrasında fark edilen yanlışlık, paylar ile ilgili tutarsızlık ya da mirasçılardan birinin miras içinde söz konusu paya dahil olmaması gibi durumlarda iptali ile ilgili dava açılmaktadır.
Mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) iptali nasıl olur, sorusunun yanıtında öncelikle konu olan iptal davası için herhangi bir sürenin bulunmadığını belirtmek gerekir. Bu durumdan ölüm sorası ilama konu olan miras için hemen ya da yıllar sonra iptal davası açılması mümkündür.
Mirasçılık Belgesinin (Veraset İlamı) İptal Davasında Neler İstenir?
(veraset ilamı) iptali nasıl olur, sorusu için öncelikle davaya konu olan ilamın temini gereklidir. Mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) gerçeğe aykırılığın olması ya da dava konusu teşkil eden çeşitli sebeplerin varlığı söz konu olma durumunda mağdur olan kişi ya da kişiler düzenlenen belgenin iptali ve de yeniden bir mirasçılık belgesinin düzenlenme için dava açar.
- Mirasçılık Belgesinin (Veraset İlamı) Çıkarılabilmesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) çıkarılma için Sulh mahkemesi ya da notere başvuruda bulunulmaktadır. Başvuru için T.C. kimlik numarası yeterli olup nüfus kayıt örneği de istenebilmektedir. Yabancı uyruklu olan ya da ülkemizde ikamet etmeyen kişi ya da kişilerin söz konusu ilam alımında noterlik yerine Sulh Mahkemesine başvurması gerekir.
Mahkeme başvurusu sonrasında taraflar dava için mahkemeye davet edilirler. Davada delillerin bulunması ve sorguda şahitlerin dinlemesi ile karar alınması kolaylaşacaktır.
Davacı
- Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) iptalini isteyen kişi ya da kişiler davacı olarak addedip mirasçının olmaması durumunda davacı hazinedir.
Davalı
- İptali söz konusu olup dava açılan mirasçılık belgesi (veraset ilamı) içinde adı geçen mirasçı ya da mirasçılar
- İptali söz konusu olan mirasçılık belgesinde (veraset ilamı) payı fazla gösterilen mirasçı ya da mirasçılar
Mirasçılık Belgesinin (Veraset İlamı) İptali İçin Nereye Başvurulur?
Mirasçılık Belgesinin (veraset ilamı) iptali nasıl olur, sorusunda dava yolu açıktır. Kanun koyucu tarafından belirtilmemiş olduğunda süre aşımı söz konusu değildir.
Mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) iptali davasında Sulh Mahkemesine başvurulmaktadır. Bunun yanında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Mirasa konu olan vefatı ile veraset ilamı çıkarılan kişinin son ikamet adresinin bulunduğu yerdir.
İlginizi Çeker;
Noterden Alınan Bir Mirasçılık Belgesine (Veraset İlamı) Nasıl İtiraz Edilir?
“Mirasçılık Belgesinin (Veraset İlamı) İptali Nasıl Olur?” üzerine 2 yorum