Tehdit, Hakaret, İftira vb. Ceza Hukukuna da Konu Olabilecek Durumlardan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davalarının Takibi

Olma olasılığı kuvvetle muhtemel olmakla birlikte çeşitli nedenlerden dolayı söz konusu olabilecek tehdit, hakaret, iftira vb. ceza hukukuna da konu olabilecek durumlardan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarının takibi işlemleri için hukuki destek alınması öngörülmekle birlikte suç durumunun değerlendirilmesiyle farklı kazanımlar alınır. Haksız bir şekilde zarara uğratılacağının kişiye bildirilmesi olan tehdit suçu birçok farklı yol ile yapılabilmektedir. Davranışlarla gösterilmesinin yanı sıra tek bir söz ile meydana gelmesi de mümkün olmaktadır. Hakaret ve iftira ile farklı kanallarla yapılan ceza hukukuna dair suçlamalar arasında bulunmaktadır. Tehditle birlikte çok daha kapsamlı ve yüksek boyutlu durumlarda ise şantaj suçunun işlenmesi de ihtimaller arasında değerlendirilmektedir.

Tehdit, Hakaret, İftira Suçlarında Hukuki Nitelikler

Sadece gerçek kişiler için geçerli olmakla birlikte şirket, vakıf, dernek gibi tüzel kişilerin bu suça uğrama kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmamaktadır. Kişilerin manevi dünyasına bir saldırı olmasından dolayı böyle bir durum bulunmakla birlikte hakaret veya iftira gibi durumlarda ise çok daha kapsamlı bir süreç bulunmaktadır. Herhangi bir sebepten ötürü kişinin maddi ya da manevi zarara uğratılmasına sebebiyet verilmesinden dolayı bu ceza hukukuna konu olan durumlarda tazminat hakları saklı tutulmaktadır. Tehdit için 6aay olurken tüm ağır hallerde ise şikayet zorunlu tutulmamaktadır. Ayrıca dava zamanaşımı süresi ise 8 yıl içinde kullanılabilmektedir.

Ceza Hukuk Davaları İçin Şartlar

Tehdit, hakaret, iftira vb. ceza hukukuna da konu olabilecek durumlardan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarının takibi için suç vasfının oluşması gerekli olurken buna bağlı olarak sıralanan hususlar aşağıdadır;

-Tehdit edilen kişinin zarara uğratılacağının mağdura belirtilmesi

-Kişinin özgür hareket etme durumunun kısıtlanması,

Suçları işleyen kişinin bilerek ve isteyerek zarar verme durumu olması

-Hakaret ve iftiranın kişisel hakları saldırı olarak nitelendirilebilmesi,

Maddi veya manevi anlamda mağdur kişinin kayıplar yaşaması veya yaşama ihtimalinin ciddi bir şekilde bulunması.

Basit ve Nitelikli Suçların Cezaları

-6 aydan 2 yıla kadar hapis cezaları bulunmaktadır. Ayrıca basit bir sözlü durumda dahi geçerlidir.

-6 aya kadar hapis cezasının yanı sıra adil para cezası da bulunmaktadır. Ayrıca kişilik haklarına saldır durumları içinde aynı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

-2 ile 5 yıl arasında değişen cezalar verilmektedir. Maddi ve manevi tazminat davalarının takibi sırasında nitelikli suçlamalarda ceza avukatı sıfatı kullanılmaktadır.

-Örgütlü suçlar kapsamında olunması ve periyodik olarak belirtilen suçların işlenmesi halinde ise cezalar katlanarak artmaktadır.

Haksız fiil nedeniyle maddi tazminat davası
Haksız fiil nedeniyle maddi tazminatın kapsamı, kendi içeriğindeki niteliyle önemlidir. Maddi ya da manevi zarara karşılık olarak ödenen bedel bulunmaktadır.
Manevi tazminatın özel olarak düzenlendiği haller
Manevi tazminatın özel olarak düzenlediği haller özel hayat, şeref, haysiyet, aile hayatının gizliliği gibi çeşitli konulardır.
İş davalarında maddi manevi tazminat
Herhangi bir durumda iş davası açıldıktan sonra karşı taraftan maddi ya da manevi tazminat istenmektedir. Bu durum avukatınızla birlikte gerçekleşmeli. Tazminatın işçi davalarında ne süreçte etkili olduğu ile ilgili sizi bilgilendirir.

İlginizi Çeker;

Arnavutköy Terkos Mahallesi Anlaşmalı Boşanma

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu

Hukuk Büroları Arasından Nasıl Tercih Yapılmalı?

Sultanbeyli İş Kazası Avukatı

“Tehdit, Hakaret, İftira vb. Ceza Hukukuna da Konu Olabilecek Durumlardan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davalarının Takibi” üzerine 3 yorum

  1. Dayım eşini sürekli olarak telefon la rahatsız ettgimi belirterek beni mahalle de yada başka yerde görürse beni vuracağını belirterek haber yolladı.fakat ben dayımın karısıni ömrümde telefon la aramış değilim bu beni çok etkiledi bunun cezası nedir tazminat davası açabilir mi yim aramadigim zaten telefon numarası incelediğinde ortaya çıkar dayımın bana attığı iftiranın cezası ne olur tazminat ne kadar alırım.simdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara