Boşanma bir evliliğin sonlandırılması anlamına gelmektedir. Başlangıçların güzel ve heyecanlı olması kadar sonlarında can sıkıcı olması ve insanı tedirgin etmesi doğal süreçlerdir. İş boşanmaya gelince tarafların gergin olması, haklarını savunmak istemeleri ve bazı durumlarda hırçınlaşmaları sık sık karşılaştığımız durumlar olabilmektedir. Maltepe boşanma avukatıolarak bizler bu zorlu süreçte sizinle birlikte olarak davanızın sizi üzmeyecek, yormayacak şekilde sonuçlanmasında yol gösterici oluyoruz kanunu. Tüm prosedürlerin takip edilmesi, gerekli evrakların takibi gibi konularda sizlere yardımcı olarak haklarınızı korumayı sağlıyoruz.
Boşanma Davaları Nedenleri
Boşanmanın pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda psikolojik nedenler, bazılarında evliliğe olan inancın yok olması gibi duygusal nedenler bazılarında ise direk fiziksel durumlar sonlanmasını tetiklemektedir.
En fazla karşılaştığımız boşanma nedenlerinin başında şiddetli geçimsizlik gelmektedir. Ayrıca eşlerin birbirlerine olan tahammüllerinin kalmaması, kavgaların ve tartışmaların sürekli alevlenmesi bazı durumlarda ise fiziksel temasla bu durumun ileriye götürülmesi evlilik kurumuna olan inancın yok olmasına neden olmaktadır.
Zina son dönemlerde en fazla boşanma nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca eşlerden birinin evlilik dışı başka bir kişiyle ilişkihalinde olması ve bunu sürekli kılması anlamına gelmektedir. Ayrıca bunun tespit edilmesi durumunda direk boşanma davası açılmaktadır.
Cana kas etme, akıl sağlığının yerinde olmaması, hakaret içerikli, küçük düşürücü davranışlarda bulunulması, alkol, uyuşturucu kullanımının olması, suç işlenmesi gibi farklı nedenlerden dolayı da boşanmalar gerçekleşmektedir.
Boşanma Davası Türleri
Boşanma davalarında iki tür dava görülmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları. Ayrıca anlaşmalı boşanma davaları en az 7 gün en fazla 3 ay sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar birbirleriyle boşanma süreçlerinde her konuda uzlaşmaya varmaktadırlar. Nafaka ödemlerinde, mal paylaşımında, velayet konusuna kadar dava içeriğinde olan her konuda fikir birliğine varılmaktadır. Bu durum davanın seyrini değiştirmekte ve kısa sürede sonuçlanmasını sağlamaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında davalılar davaya katılmak zorundadır. Hâkim davalıların beyan ettikleridurumların tespitini mahkeme sırasında gözlemlemektedir. Bu nedenle her iki tarafında dava sırasında duruşmaya katılması gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarında taraflar tek bir madde üzerinde anlaşamamaları durumda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca genellikle nafaka, mal paylaşımı gibi konularda sorunlar yaşanmaktadır. Boşanmaya yanaşmayarak davayı çekişmeli dava olarak sürdürmektedirler. Bu davalar anlaşmalı boşanma davalarına göre daha zorlu geçmektedir. Ayrıca her iki dava türünde de bireylerin kendilerine avukat tutmaları gerekir. Ayrıca bir zorunluluk olmamasına rağmen kanunların takip edilmesi hakların korunması adına uzman bir avukattan yardım alınması her zaman boşanma süreçlerinin daha hızlı sonuçlanmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte yurt içi ve yurt dışı boşanma davalarınız için yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Davalar Ne Kadar Sürede Sonuçlanıyor?
Boşanma davalarının sonuçlanması açılan dava türüne göre değişmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davaları tarafların birbirleriyle her konuda anlaşmalarından dolayı daha kısa sürede sonuçlanması beklenmektedir. Ayrıca 7 ila 90 gün arasında değişen bir sürede davalar sonuçlanır.
Çekişmeli davalar anlaşmalı davalara göre daha uzun sürmektedir. En az 8 ay süren davaların 12 ayı bulduğu olmaktadır. Nafaka ve mal paylaşımları gibi konularda anlaşmazlıkların olması dava seyrini değiştirmektedir. Çekişmeli davaların içinde tanıkların dinlenmesi bilirkişi raporunun hazırlanması gibi evrelerin girmesiyle süreç daha da uzamaktadır. Ayrıca davanın açılmasından ilk duruşma yapılması arasındaki süre bile 5 ayı bulabilmektedir. Ayrıca bu süre içinde davalıya dava tebliğinin iletilmesi, davalının cevap yazması, cevaba davalının cevap vermesi gibi süreçler takip edilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-turleri.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-garip-ve-inanilmaz-surecleri.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-hazirlik-surecleri.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmanin-nedenleri-nelerdir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasiyla-ilgili-bilinmesi-gerekenler.html
“Boşanma Davalarında Süreçler” üzerine 5 yorum