Kiracı ve Ev Sahibinin Hakları Nelerden Oluşmaktadır?

Aile konutu şerhi gibi durumlarda her aile üyesinin onayı alınarak dikkat edilmesi gereken kira sözleşmesi, hem kiracının hem de ev sahibinin hakların koruyan bir sözleşmedir. Kiracı ve ev sahibi mutlaka ev teslim zamanında sözleşme yapmalıdır. Çünkü herhangi bir evrak olmadan bu yasal olmayacak ve olası bir problemde bir kanıt da olmaycaktır. Usulü ve hukuka uygunluğu açısından her ev sahibi kiracıyla bir sözleşme imzalamalıdır.

Kira Kontratı Ne Anlama Gelir?

Kira kontratını anlatacak olursak mülkün sahibi olan kişinin, mülk kullanımına izin vermesi anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Mülkten faydalanma ve faydalandığı süre boyunca da mülk sahibine para ödeme, kira kontratında açık bir şekilde belirtilir. Kiracı bu kira kontratını imzalayarak önceden belirlenen kirayı ödemeyi kabul etmiş olur. Ayrıca kira kontratında bulunan maddeler hem de kiracıyı hem de ev sahibini ilgilendirdiği için iki tarafta maddelere uygun davranmak zorundadır.

Kira sözleşmesi aile konutu şerhi durumunda sadece eşlerden birinin rızasıyla bozulamaz. Böylesi durumda eşlerden her birinden onay alınmalı ve kira sözleşmesi öyle bozulmalıdır. Ayrıca kira kontratı belirli bir süre için yapılabildiği gibi, belirsiz bir süre için de yapılabilmektedir. Kira kontratlarının süresi geçerse yeni bir kontrat yapılabilir. Bu sözleşmenin süresi ve geçerliliği iki tarafın ortak kararına göre şekillenir.

Kiracının Hakları Nelerdir?

Meskeniyet iddiası gibi durumlarda evde oturan herkesin mağduriyet yaşamaması için aile konutu şerhi yapılırsa, kiracının hakları da tüm haneyi ilgilendirmektedir. Bu haklardan örnek verebileceğimiz ilk konu ev sahibinin kira kontrat süresi bitmeden kiracıyı çıkaramamasıdır. Kontrat bitmeden ev üzerinde bir hak iddia edemez. Ayrıca kontrat süresinin sonunda değil, en az bir ay öncesinden kiracısına ihtarname vermemişse yine çıkarma hakkına sahip olmaz ve süresiz kira kontratları kendi kendini yenileme özelliğine sahiptir. Süresiz kontrat olduğu için de ihtarname çekmeden o ay içerisinde kiracı çıkartılamaz.

Eğer ev içerisinde oluşan ev konut kaynaklı bir problem varsa bunun giderilmesi için kiracı ev sahibine bildiride bulunmaktadır. Eğer bu sorun giderilmediğinde kiracı isterse bunu kira bedelinden düşer ya da benzeri ile bu sorunun değiştirilmesini de ister. Ayıpların giderilmesini isteyebileceği gibi dilerse indirim yaptırır ve zararın karşılanmasını da talep eder. Kiraya verene zarar veren bir değişiklik yapılma istenmiyorsa kullanım hakkı bir başkasına devredilmektedir. Bazı sorunlardan yakınıyorsa, o zaman bunları ev sahibine bildirerek kontrat süresi dolmadan gerekçesiyle konuttan ayrılmaktadır.

Herhangi bir sorunda ya da tadilatta bunun masrafını mülk sahibi karşılıyor. Kiracının bu masrafları ödemesi gerektiğini söyleyebiliriz. Böylesi bir sorumluluk almak istiyorsa mülk sahibinin onayını da alması gerekiyor. Ev sahibi kiracının kendisine kabul ederse vekaletname veriyor ve bu sayede apartmandaki yöneticiliği de üstlenebiliyor. Eve girerken verilen depozitoyu da kiracı çıkarken alma hakkına sahip. Ancak bahis geçen konuta zarar vermemiş olması da gerekir. Kiracının temel yükümlülüğü kirayı ödemek olduğu için zamanında kira bedelini yatırmanız gerekir. Meskeniyet iddiası gibi sorunlarda kiracıysanız ev sahibinizle durumu görüşerek durumu bildirmelisiniz. Kira sözleşmelerinin süresine ve maddelerine de mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ev-sahibinin-kiraci-uzerindeki-haklari-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-hukuku-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-kontrati-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/soganlik-yeni-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozlesmesi-meskeniyet-icin-onemli-mi.html

Yorum yapın

Hemen Ara