Söz konusu aile konuru şerhi olduğunda Medeni Kanun üzerinden düzenleme yapılıyor. 194.madde gereği üzerinden aile konutu için belirli kurallar belirtiliyor. Ailenin birlikte yer aldığı, aynı zamanda iyi ve kötü günlerin geçirildiği, yaşantının ortak olduğu alan aile konutu olarak kabul ediliyor. Yargıtay için de belirli bir tanım söz konusu oluyor. Eşlerin bir arada seçmiş olduğu konut da yine aile konutu olarak adlandırılıyor. Aile konutunda hem eşlerin hem de varsa çocukların bir arada yaşıyor olması önemlidir. Hem kira ödenen hem de satın alınan konut aile konutu olarak kabul ediliyor. Aile konutu şerhi yaparak eşler birlikte haklardan yararlanmaktadır. Konutu söz konusu olduğunda sizler için bunları söylerim:
- Aile konutunda diğer eş izin vermediği sürede devir yapılması söz konusu değildir.
- Üçüncü kişi yararına yapılacak olan tüm işlemlerde diğer eş de izin vermek zorundadır.
- Üçüncü kişiye ev kiralama işlemlerinde de sözleşmede iki eşin de imzası bulunmalıdır.
- Ortak eşlerde ortaklık durumu için de diğer eş imzası çok önemli bir konudur.
Aile Konutu Şerhi İçin Yapılması Gerekenler
Öncelikle eş durumlarında iki eşin de imzası olmadığı sürece devir işlemlerinin yapılması söz konusu olamaz. Bunların yanında kira sözleşmesi de iki tarafın da imzası olmadığı sürece feshedilemez. Eşlerden biri diğerinin bilgisi olmadan evi başka birine devretme hakkına da sahip olamaz. O nedenle de aile konutu şerhi yapmak çok önemli bir konu olarak görülür. Bu şerhi yapabilmeniz için bu iki duruma ihtiyacınız olduğunu söylemem gerekiyor.
- Aile nüfus örneğini almalısınız ve bunu sunmalısınız.
- Aynı zamanda taşınmasın içerisinde hayatınızı sürdürdüğünüzü gösterebilmeniz için de mahalle içerisinden ya da köy içerisinden muhtardan belge almanız gerekiyor.
Meskeniyet İddiası Nedir?
İcra Kanunu üzerinde meskeniyet iddiası detaylı bir şekilde açıklanıyor. 82.maddesinin 12.bendi içerisinde haciz ile ilgili olan açıklama da söz konusudur. Eğer ki icra borçlusu iseniz o zaman aile konutunda haciz işlemlerinin yapılmamasını sağlayabiliyorsunuz. Ama bu durumda belirli kuralların olduğunu unutmamalısınız. Evin haline münasip olması çok önemlidir. Sizlere durum ile ilgili açıklamalar yapabilir, yön gösterebilirim. Öncelikle memur işlemlerini şikayet ederek bu olaya dahil olabiliyorsunuz. Ama bunun da belirli bir süresi vardır. 7 gün içerisinde şikayette bulunulması gerekiyor. Bu 7 günün başlangıç tarihi ise mutlaka haczi öğrendiğiniz an olarak karşınıza çıkıyor. 7 günü geçen şikayetlerde ne yazık ki şikayetiniz geçerli sayılmayacaktır.
Meskeniyet İddiasında Şartlar Nedir?
Eğer ki meskeniyet iddiası yapmak istiyorsanız bunlar için sunulan herhangi bir ön şart söz konusu değildir. Yani borcun ne borcu olduğu çok önemli değildir. Sadece tek bir borç nedeni ile bu iddiada bulunamıyorsunuz. O da evi satın alırken yaşanan bir borç ise o zaman iddiada bulunamazsınız.
Yargılama süreci söz konusu olduğunda öncelikle bakılması gereken durumlar söz konusudur. Borçlu olan kişinin ev içerisinde kaç kişiye baktığı ve bu kişilerin kimler olduğu önemlidir. Aynı zamanda zabıta sayesinde de bakılan kişilerin gelir durumları da net şekilde incelenecektir. Tüm veriler bir dosya içerisinde muhafaza edilen ve bir bilirkişinin inceleme yapması istentir. Bilirkişi bu evin haline münasip olup olmadığını inceler. Eğer ki taşınmaz haline münasip olarak kabul ediliyorsa o zaman ev üzerindeki haciz kaldırılacaktır. Yalnız bu aşamada ipotekli bir konutun olması sıkıntı yaratabiliyor. Çünkü Yargıtay için ipotek demek borçlu kişinin konutundan vazgeçebiliyor olmasını düşündürüyor. Ama ipotek zorunlu nedenlerden yapılıyorsa o zaman bir etki göstermiyor. Yargıtay mesken kredilerini ya da esnaf kredilerini zorunlu ipotek olarak sayıyor. Aynı zamanda zirai krediler için de ipotek zorunlu olarak kabul ediliyor.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-icra-kurtulusu-meskeniyet-iddiasinda-saklidir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozlesmesi-meskeniyet-icin-onemli-mi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davalari-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhinden-oturu-meskeniyet-iddiasinda-hizli-cozum.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-iddiasi-sayesinde-haciz-durdurma.html