Meskeniyet Davası Nasıl Açılıyor?

İcra kanunu yakından incelediğimiz zaman karşımıza çıkan en önemli alanlardan biri de meskeniyet davası oluyor. Kanun içerisinde 82.maddeye ve 12.bende bakarsanız mesken davasını yakından anlayabilirsiniz. Haczedilmezlik şikayetlerine baktığınız zaman bunlardan biri de meskeniyet iddiası olarak karşımıza çıkıyor. Yani icra borcu olan ve evinze haciz giden kişinin, yaşadığı hale münasıp bir evi varsa bu evin haczedilemeyeceği söyleniyor. Bununla ilgili çok fazla dava açıldığını da söylemek lazım. İşlemlerin hızlı ilerlemesi için yapılması gereken alanında uzman icra avukatlarıyla çalışmak oluyor.

Dava açmak için icra süresinden sonra sadece 7 gününüz olduğunu da unutmamanız gerekir. Çünkü icra davalarında itiraz süresini geçerseniz sonrasında karşı açmanız çok daha fazla zorlanacaktır. 7 günlük sürenin başlangıcı da genelde havzin hemen öğrenilmesinden sonra hesaplanır. Bu nedenle süreyi kaçırmamanız önemlidir. Hak düşürücü bir süre olduğu için bu itirazın hemen ardından her açılan davanın red yiyeceğini de unutmamanız gerekir. tapu kaydı örneği alırsanız haciz örneğini görebilirsiniz. İcra Hekimliği içerisine dilekçe vererek başvurunuzu yapabilirsiniz. Meskeniyet iddiası için uzman avukatlardan yardım almanız işlemlerinizi çok hızlı halletmenizi sağlayacaktır.

Meskeniyet davasını herkesin açabileceğini söyleyebiliriz çünkü kanun bununla ilgili bir ön şart koymamıştır. Borcn hangi sebeple olduğu da mesken davası açmak için bir önem teşkil etmemektedir.

Meskeniyet Davalarında Münasip Ev Belirleme

Meskeniyet davalarında aslında aile kavramının geniş ele alındığını bilmeniz gerekir. Oldukça geniş bir anlamı olduğunu söyleyebileceğimiz aile kavramı için konutun içerisinde yaşayan diğer üyeler ve eşyalar da münasip evi belirlemek için önemli etken olacaktır. Borçlu olan kişiyle aynı çatı altında yaşayan bireyler de kişinin evi için münasip olup olmadığını belirlemede etkilidir. Çünkü bireyin aynı zamanda sosyal çevresine bakılacak ve bakmakla sorumlu olduğu kişi var mı yok mu diye inceleme yapılacaktır.  Borçlunun evinin münasip olup olmadığını anlamak için bu kişilerin de hesaba katılması ve bunların ekonomik olarak aileye olan katkıları da göz önüne alınmalıdır.

Aile konut şerhi gibi durumlarda da ailelerin bu hacizden etkilenmemesi için dava açılabilir ve itiraz edilebilir. Aile içerisindeki bireylerin ev üzerinde eşit hakka sahip olduğunu anlayacaksınız. Eve haciz gelmesi söz konusu olamaz ve davaya gidilerek mutlaka itiraz edilmelidir.

Mesken İddialarında Nereler Mesken Olarak Kabul Edilmez?

Bazı ipotekli alanların ve aile konut şerhi olan binaların mesken olarak geçemeyeceğini söyleyebiliriz. Bir takım kredilerle alınan evler için de aynı durum geçerlidir. Ancak bu kredi normal banka kredisi değildir. Kredilerde de evlerin mesken olarak kabul edilmeme ihtimali vardır. Ancak her zaman ipotekli olma durumunun haciz işlemine engel olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü bazı istisnalar ev ipotekli olsa bile haciz edilmesine imkan tanır.

Örnek vermek gerekirse borçlunun zirai kredi almak için evini ipotek ettirmiş olması mesken olarak kabul edilmesini sağlar. Böylesi bir vaziyette de diğer alıcaklılarına karşı haczedilmezlik iddiasından vazgeçmiş olacaktır diyebiliriz. Hakkınızı almanız açısından önemli olacaktır. Konuyla ilgili deneyimli kişilere de danışabileceğinizi sizlere söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davalari-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozlesmesi-meskeniyet-icin-onemli-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-icra-kurtulusu-meskeniyet-iddiasinda-saklidir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-iddiasinda-munasip-ev-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-ve-bosanma-davasi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler.html

“Meskeniyet Davası Nasıl Açılıyor?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara