Çekişmeli Boşanma Davalarında İspat Nasıl Yapılır?

Çekişmeli boşanma davası denildiği zaman aklımıza gelen ilk şey tarafların anlaşamaması oluyor. Anlaşmalı boşanmanın tersi olarak karşımıza çıkan çekişmeli boşanma, bu anlamda birçok farklı şekilde olabiliyor. Bunun ilk nedeni ise tarafların boşanma noktasında anlaşamaması. Yani bir taraf boşanmak isterken, diğer taraf boşanmak istemiyorsan, buna çekişmeli boşanma davası ismi veriliyor. Ayrıca bu durum farklı bir şekilde de ortaya çıkabiliyor. Boşanmak isteyen tarafların anlaşması, fakat nafaka ve tazminat gibi konularda bir mutabakata varamamaları da çekişmeli boşanma olarak tanımlanıyor. Çekişmeli boşanmalarda en çok merak edilen konuların arasında ispat geliyor. İspatın nasıl yapılacağının belli hükümleri söz konusu. Bu hükümler eşliğinde ispat etmek gerekiyor.

Deliller Hukuki Olmalı

Boşanma davasında kanıt sunmak isteyen, karşı tarafın yaptıklarına dair belge ve delillere sahip ola kişiler, bu durumu hukuki bir alt yapı ile kanıtlamak zorundalar. Ancak hukuki olarak sunulan deliller kabul edilebilir. Bunun dışında sunulan delillerin ise kabul edilmeme durumu söz konusu olur.

Hangi Deliller Kabul Edilmeyebilir?

Gizli kamera çekimleri hukuki bir kanıt olarak kabul edilmeyebilir. Örneğin eve bir gizli kamera yerleştirmek sonrasında elde edilmiş olan görüntüleri mahkemeye sunmak tam anlamı ile hukuki delil kapsamına girmemektedir. Bu yüzden hukuk açısından sorun yaratmayacak olan deliller üzerinden dava açmak gerekmektedir.

Hukuki Deliller Nelerdir?

  • Kredi kartına ait olan ekstreler hukuki bir delil olarak kabul edilmektedir
  • Doktordan alınan raporlar
  • Hastaneden verilen kayıtlar
  • Gönderilen ve alınan mesajın içindeki yazılar
  • Sosyal medya üzerinden yapılan her türlü paylaşım ve fotoğraf
  • Polis merkezlerinden ya da karakollardan verilen kayıtlar hukuki olarak kabul edilmektedir. Mahkemeler bu delilleri tanımaktadır. Böylelikle bu deliller üzerinden dava açma işlemi yapılabilmektedir.

Dava İçin Ne Yapmak Lazım?

Dava öncesinde davanın türüne göre bir avukat tutarak işe başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra anlaşmalı boşanma davalarında genellikle avukata pek ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak her şeye rağmen bir avukattan yardım istemek ya da akıl almak işinize yarayacaktır. Boşanma davası için ilk olarak resmi bir dilekçenin doldurulması gerekiyor. Dilekçe doldurma işlemleri son derece önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Dilekçeye kimlik bilgilerinizi doğru bir şekilde yazarak başlayabilirsiniz. Evlilik tarihini de dilekçeye eklemelisiniz. Sonrasında ise boşanma nedenlerinizi açık bir şekilde sıralamanız gerekiyor. Bu nedenlerin belirtilmesinden sonra imzanızı ve o günün tarihini de dilekçeye eklemelisiniz. Böylelikle ilk koşulu yerine getirmiş olacaksınız. Diğer aşamada ise dilekçenin teslim edilmesi geliyor. Bunun için mahkemeye giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvurunun ardından karşı tarafa dava açıldığına dair bir yazı gidecektir. Ardından da mahkeme günü belirlenen ve boşanma davası da hukuki olarak başlar. Sürecin ne kadar devam edeceği ise boşanma türüne ve dava çeşidine göre değişmektedir.

Boşanmada aldatma nasıl ispat edilir?
Boşanma davalarında aldatma gibi bir durum söz konusu ise burada çeşitli yollarla ispat gerçekleştirilmektedir. Boşanmada aldatma, mesaj, fotoğraf, video, ses kaydı gibi etmenlerle ispat edilmektedir.
Boşanma davasında şahitlere ne sorulur?
Boşanma davasının gerekçesine göre şahitlere belirli sorular sorulmaktadır. Şahitler herhangi bir olaya tanıklık etmişler ise bunu sözlü ifadelerle hakim karşısına dile getirmeliler.
Çekişmeli bosanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Çekişmeli boşanma davalarında ki ilk duruşma, diğer bir ifade ile ilk izlenimlerin gerçekleştiği aşamadır. Burada her iki tarafın da karşılıklı olarak ifadeleri dinlenmektedir. Ortada bir ispat gerektiren nitelik var ise diğer duruşmalarda bu ispatların nasıl şekilleneceği görülmektedir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ceza-muhakemesinde-hukuka-aykiri-deliller.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-icin-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-karsi-dava-nasil-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-hazirlik-surecleri.html

“Çekişmeli Boşanma Davalarında İspat Nasıl Yapılır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara