İş Kazaları

İş kazaları Türkiye’de maalesef çok sık karşılaşılan bir durumdur. İş kazaları gerçekleştiği zaman maddi ve manevi tazminat davaları karşısında çok önemli hususlar bulunmaktadır. Bu davalarda bilirkişi raporlarının düzenlenmesi oldukça uzun sürmektedir. Bu yüzden etkili bir hukuki süreci izlenmesi uzman avukatlar tarafından yapılmalıdır, iş kazası davalarında devam eden süreci hızlandırma ve de etkin bir hukuki süreç izlemek için bu davaları kendine uzmanlık alanı olarak seçmiş avukatlarla çalışmak sizin için avantaj sağlayacaktır.

İş Kazası Gerçekleştiğinde Ne Yapılmalı?

Çalıştığınız iş yerinde iş kazası ile karşılaşıldığında, maddi ve manevi tazminat davalarında açılması gerekir. Bu durumlarda işçiye ve işverene bazı durumlarda hukuki işlerin yerine getirmesi beklenmektedir. Ayrıca iş kazası yaşayanları karşılaştığı bu durum için bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

İş kazaları gerçekleştiğinde, en kısa sürede sağlık müdahalesi yapılmalıdır. Jandarma’ya bilgi verir, iş kazasına uğrayan kişi bunu Sosyal Güvenlik birimine bildirir. Ayrıca bu durumla karşılaşıldığında kaza raporu düzenlenmektedir, ve tutanağını altında iki şahıs adı yazılır imzalar atılmaktadır.

İş Kazasında Uğrayanlar Hangi Davaları Açabilirler?

İşçinin, iş yerinde yaralanması gibi durumlarda Cumhuriyet Savcısı ve kolluk birimine gerekli olan soruşturmaya başlatacaktır. Soruşturma değerlendirilmektedir, aleyhinde dava süreci işleme alınmaktadır. Ayrıca eğer işçi ölürse mirasçılar da çeşitli hukuk davaları açabilirler. Ayrıca işçi yakınları bu tür durumlarda tazminat davaları açabilmektedir.

Maddi tazminat davaları, manevi tazminat davaları ilgili mahkemeler açılır, iş kazası Temelli açılmaktadır. İş kazasına uğrayan işçinin maddi ve manevi yaşadığı zararın yerine getirilmesi amacıyla bu tür davalar açılmaktadır.

İşverene mi ait olduğunu tespitinde kurum, ödediği bütün bedeller için rücu eder. Ayrıca ve bunu dava sürecine yansıtır. İş kazası hallerinde üç farklı dava tipi yer alır

Sosyal güvenlik kurumunun açtığı rücu davaları, iş kazaları gerçekleştiğinde ilgili mahkemelere açılan dava türleri içinde yer alır. Ayrıca davalar ile ilgili tüm takipleri uzman bir avukat ile yapmanız hak kayıplarının önüne geçecektir.

Iş Kazası Nedir Örnekleri?
İş kazaları görev üzerinde olan kişilerin başına gelen her türlü olaylardır. Bir yere dahi gönderildiğinde ve burada kişinin başına bir kaza gelse bu durumda iş kazası olarak kabul görmektedir.
Iş Kazası Tanımı Nedir?
Kişilerin vücut bütünlüğünü zihnen ve bedenen etkilemiş olaylar bütünündeki olaylara verilen isimdir.
Iş Kazası Neler Sayılır?
Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için kişilerin görevleri üzerinde olması gerekmektedir. Ancak bu görevler kişilerin sözleşmelerinde yazanlardan farklı dahi olsa kişilerin başına gelen durumlar iş kazası olarak adlandırılabilmektedir.
Iş Kazası Bildirimi Nasıl Verilir?
Kişilerin işverenleri bu bildirimi çeşitli kurumlara belirli süreler içerisinde yapmakla yükümlüdür. Bu kurumlardan bir tanesi kolluk kuvvetleridir ve bildirim aynı anda yapılmalıdır. Ayrıca diğer kurum ise SGK’dir ve olay kazanın meydana geldiği tarihten sonra 3 gün içerisinde bildirilmelidir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazalari-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kimler-vasiyetnamenin-iptali-icin-dava-acabilirler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-kaynarca-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/altintepe-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

“İş Kazaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara