ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI

Anlaşmalı boşanma; evlilik birliğini bitirmek amacıyla tarafların ortak bir karar sonucu ilgili mahkemelere başvurma sürecini ifade eder. Anlaşmalı boşanmalarda her iki eş de boşanmak ister. Boşanma da maddi ve manevi haklar sürecinde anlaşırlar. Bu şekilde yapılan boşanma davaları anlaşmalı boşanma olarak ifade edilir.

Boşanma davası açabilmek adına boşanma dilekçesi hazırlamanız zorunludur. Dava dilekçeleri hazırlanırken hukuki süreçlerin yerine getirilmesi için mutlaka uzman bir avukattan destek almalısınız.

Helvacı Hukuk Bürosu olarak boşanma sürecinde hukuka uygun yükümlülükleri yerine getirerek sizlere uzman kadromuz ile gereken desteği sağlamaktayız.

Anlaşmalı Boşanmalarda Hukuki Süreç

Evlilik birliğini sonlandırmak amacıyla tarafların Aile Mahkemelerine ya da Aile Mahkemeleri bulunmadığını yerlerde Asliye mahkemelerine giderek başvuruda bulunmaları ile başlar. Ancak başvuruda bulunmak için anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamaları gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi:  Anlaşmalı boşanma dilekçeleri anlaşmalı boşanma davalarının bel kemiğini oluşturur. Boşanma sürecinin hukuki bir belgeye dayanması açısından dava dilekçelerinin hukuka uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekir. Bunun için konuda uzman kişilerden destek almanız hakların kaybolmaması açısından yarar sağlayacaktır. Dilekçe hazırlarken nelere dikkat edilmeli;

  • Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlayan kişilerin sık sık yaptığı hatalardan biri hukuki bilgiye sahip olmayan arzuhalcilerden destek almalarıdır. Dilekçe hazırlarken mutlaka uzman kişilerden destek sağlamalısınız.
  • Boşanma dilekçeleri iki nüsha halinde hazırlanmaktadır. Boşanmaya neden olan sebepler hukuki uygun bir şekilde yazılmalıdır. Eğer çocuğunuz var ise velayet hakkı konusunda da ortak bir kararda uzlaştığınızı dilekçede belirtmeniz gerekir.
  • Tazminat, nafaka ve mal varlığının tasfiyesi gibi ciddi hükümler bu belgede ibraz edilmelidir.
  • Dilekçe hazırlandıktan sonra belgenin hazırlandığı tarih yazılır ve tarafları hür iradeleri ile anlaşmalı boşanmaya karar verdikleri belirtilerek imzalanır.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına kıyasla daha kısa sürede sonuçlanır.  Anlaşmalı boşanma davalarının tüm hukuki süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi durumunda 1 ya da 3 ay gibi bir süre aralığında değişmektedir. Boşanma sürecinin kısaltılması ise hazırladığınız boşanma prosedürünün doğru şekilde yürütülmesine bağlıdır. Bir gün içerisinde de davaların sonuçlandığı görülür. Bu noktada uzman bir avukatın yönlendirilmesi ile en kısa sürede boşanma gerçekleşmektedir. Bu sebeplerde boşanma davalarında avukat tutmayı zorunlu kılar.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?

Çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarında görevli olan mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak Asliye Mahkemeleri de Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Aile Mahkemesi sıfatıyla görev yapmaktadır. Evlilik birliğini bitirmek amacıyla başvuruda bulunan kişilerin son altı aydır beraber yaşadıkları Aile Mahkemelerine dilekçe ile başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Yurtdışında ikamet eden bireyler Türkiye’de boşanma davası açabilirler. Türkiye’de bir ikametgah adresi bulunmayan kişiler İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi illerden birinde boşanma davası açabilirler. Ancak yurtdışında ikamet eden kişilerin Türkiye’ye gelerek dava sürecinde gerçekleşecek olan mahkemelere katılmaları gereklidir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Evliliği bitirmek amacıyla Aile ya da Asliye mahkemelerine başvuruda bulunan tarafların hukuka uygun bir gerekçesi olmalıdır. Türk Medeni Kanuna göre düzenlenen boşanma nedenleri;

  • Fiili olarak uzun süredir ayrı yaşamak
  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması
  • Eşe kötü muamele insan haklarına saldırı
  • Hayata kast
  • Akıl hastalığı
  • Zina, aldatma, şiddetli geçimsizlik

Boşanma davalarında en sık rastlanılan boşanma nedenlerinden biri şiddettir. Şiddet gören eşin mutlaka en yakın karakola başvurması gerekir. Bu durumda şiddet gören taraf karakol tarafından hastaneye gönderilerek darp raporu aldırılır. Aldatma durumları ise en sık karşılaşılan ikinci bir nedendir. Aldatma olayının kanıtlanması için birtakım delillere ihtiyaç duyulur. Mahkemede kanıtlanmayan deliller geçerli sayılmaz. Ancak bu delilerinde hukuka uygun bir şekilde elde edilmesi gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

  • Türk Medeni Kanununun 166. Maddesinin 3. Fıkrasına göre anlaşmalı boşanma şartları;
  • Tarafların anlaşmalı boşanma davası açabilmeleri için evliliğin en az bir yıl sürmesi gerekmektedir. Evliliğin bir yıldan az sürdüğü durumlarda anlaşmalı olarak boşanma mümkün değildir. Böyle bir durumda taraflar şiddetli geçimsizlik ya da kanunun ön gördüğü sebeplere dayanarak boşanma davasında bulunabilirler. Ancak anlaşmalı boşanma davası açamazlar.
  • Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların mahkemeye birlikte başvuru yapması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi gerekir.
  • Boşanma davası açan tarafların maddi ve manevi sonuçlar, çocukların velayet durumları ile ilgili konular üzerinde anlaşma sağlamaları bunu belge ile kanıtlamaları gerekir. Bunun için anlaşma protokolü hukuka uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Protokol hazırlanmamış ise üzerinde anlaşılan konuları tutanağa geçirmek suretiyle de boşanma davası açılabilir.
  • Dava da bulunan tarafların süreç boyunca gerçekleşen mahkemelere bizzat katılmaları zorunludur. Hakim tarafları dinleyerek iradelerini serbestçe açıklandığına kanaat getirmelidir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-anlasmali-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-mal-paylasimi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-dilekcesi-ornegi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-olarak-bosanmak-icin-gerekli-olan-sartlar-nelerdir.html

“ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara