Boşanma Davası Dilekçeleri

Aynı çatı altında birlikteliklerini daha fazla sürdüremeyen çiftler boşanma kararı alabilir. Bu kararı alırken de nereye ve nasıl başvuracaklarını kendileri araştırabilecekleri gibi, kendi alanlarında uzman olan boşanma avukatları ile bu süreci yönetebilirler.

Dilekçe Nereye Verilir?

Boşanma dilekçeleri hazırlanırken farklı dilekçe tipleri mevcuttur. Anlaşmalı boşanma davalarında ve çekişmeli boşanma davalarında hakime sunulan dilekçe türleri farklıdır.

Anlaşmalı boşanma davası dilekçelerinde, taraflar zaten uzlaşmaya vardıkları için, çekişmeli boşanma dilekçesine göre oldukça sade ve net olacaktır. Bu dilekçelerde, yapılan anlaşmaya ve eğer var ise mal rejimine karşı özel şartların net bir şekilde belirtilmesi gerekir.

Çekişmeli boşanma dilekçesinde ise, boşanma konusu, boşanmaya dair anlaşmazlıkların ne olduğu ve boşanma sebepleri üzerine dayanaklar ve hukuki gerekçeleri içermelidir. Tüm boşanma davası dilekçeleri için mutlaka bir avukat tarafından yardım alınması, sizi herhangi bir ciddi süreç içinde olmanıza da engel olur.

Hazırlanan dilekçelerin ise son altı ay içinde ikamet edilen adres üzerinden Aile Mahkemesine, eğer bulunulan yerde aile mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesine verilmesi gerekir. son altı ayda çiftler ayrı ikamet adresi kullanıyorlarsa, davalının ikamet ettiği adres bilgisi esas alınır.

Dava Süreçleri Nasıldır?

Çok sıkıntılı olan ve ne gibi bir sürecin sizi beklediğini kestiremeyeceğiniz boşanma davalarında, doğru dilekçe örnekleri hazırlanarak, mahkemeye verilmesi gerekir. Bundan sonra dava incelenerek hangi protokoller ile yapıldığı ve tarafların talepleri konularında inceleme yapılır. Ve dava süreci başlar.

Anlaşmalı boşanmalarda daha kısa ve net sonuçlar elde edilirken, çekişmeli boşanmalarda ise, nafaka talebi, mal paylaşımı, çocukların velayeti gibi pek çok konuda hakimin vereceği kararlar neticesinde boşanma süreci sürdürülür ve karar açıklandıktan sonra tüm dava netliğe kavuşur.

Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanma davalarında, ayrı bir davaya gerek duyulmadan eşler mal paylaşımı için boşanma protokolleri oluşturur.

Çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda ise, boşanma davası ile sadece tazminat, ziynet ve çeyiz eşyaları ve nafaka konularında karar verilir. Mal paylaşımı için ayrı olarak Aile mahkemesine dava açılması gerekir.

Eğer taraflar kendi aralarında karar vermedi ise, 1 Ocak 2002 yılından itibaren, yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılım rejimi kabul edilmiş ve uygulamalar da bu şekilde belirlenmiştir.

Eşler evlenmeden önce ya da evlilik akdinden sonra, mal rejimini seçme hakkına sahiptir. Mal rejimi sözleşmesi olarak adlandırılan sözleşmede karşılıklı tarafların katılımı ve imzası olması zorunludur. Mal rejimi sözleşmesi ise, hukuki açıdan geçerli olabilmesi adına kanun çerçevesinde hazırlanmalıdır.

Mal rejimlerini, mal ayrılığı rejimi ve paylaşmalı mal ayrılığı rejimi olarak da incelemek mümkündür. Mal ayrılığı rejiminde 2002 yılından itibaren geçerli hukuki süreç devreye girer. Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde ise, her eş sahibi olduğu mal üzerine tasarruf yetkisine sahiptir.

Boşanma davası için dilekçe nasıl yazılır?
Boşanma davası açılmak istenildiği takdirde dilekçe verilmeli. Dilekçe mahkemeye verilir. Dilekçe hukuki boyuta uygun olarak yazılmalı. Gelişigüzel yazılan bir işlem değildir. Hukuki boyuta uygun olmadığı takdirde mahkemenin onayından geçmez. Burada bir avukat danışmanlığına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Boşanma dilekçesi elle yazılır mı?
Dilekçe elle yazabilir. Bunun için belirlenen net bir karar bulunmaz. Yalnızca dilekçenin istenilen şartlara uygun olması önemlidir.
Boşanma davası dilekçesi ne kadar tutar?
Boşanma davalarında yazılması gereken dilekçenin belirli bir tutarı bulunur. Bu tutar anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanmaya göre farklılık gözetir. Genel anlamda boşanma dilekçesinin ücreti, 685 tl tutarındadır. Fakat bu ücretlendirme her yıl güncelleme sağlar.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-mal-paylasimi-nasil-yapilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/evlilik-ve-mal-ayriligi-sozlesmesi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-dilekcesi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-mal-paylasimi.html

“Boşanma Davası Dilekçeleri” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara