Avukatınız Sayesinde Kiracınızla Olan Sorunlarınıza Son Verin

Ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlıktan doğan sorunlar çözülemediği zaman problem mahkemeye kadar taşınabilir. Bu gibi durumlarda kira davalarına bakan avukatlar gerekli hukuki yolları izleyerek yapılması gerekeni hızlı bir şekilde uygular ve sorunun çözüme kavuşmasını sağlar.

Kiracı ve Mülk Sahibi Arasında Mutlaka Kira Sözleşmesi İmzalanmalı

Kira sözleşmeleri Borçlar Kanunu kapsamına alındığı için artık kiracı ve ev sahibi ilişkisinden daha çok, borç ve alacaklı ilişkisine dönmüştür. Bu nedenle zorunlu olan kira sözleşmeleri hem kiracının hem de ev sahibinin haklarını korumaya yönelik bir anlaşmadır.

Borçlar Kanunu içerisinde yer alan bazı maddelere baktığımız zaman sözleşme içerisinde kira artış oranlarının yer aldığını da görebilirsiniz. Kira bedeli, bir önceki senenin üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla arttırılabilir. Avukat kira sözleşmesi örneği aldığınız zaman maddelere tek tek bakarsanız iki tarafın da dikkat etmesi gereken alanlar olduğunu anlayabilirsiniz.

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Maddeler Nelerdir?

  • Kira kontratını imzalarken size evi veren kişinin mülkün gerçek sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Mülk sahibi olmadığında yasal olarak vekili olup olmadığını da öğrenmelisiniz.
  • Kira kontratında yanlış adres verilme ihtimalini göz ardı etmeyin ve oturacağınız evin adresinin kontratta doğru yazılmasına dikkat edin.
  • Kira artış bedelinin belirtildiği maddeler sözleşmede önemlidir. Ne kadar oranda yapılacağına ve hangi dönemlerde yapılacağına dikkat etmelisiniz.
  • Depozito alınıyorsa bunu hangi şartlarda geri alacağınız sözleşmede açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca ne kadar depozito verdiğinizin de yazılı olması önemlidir. Çünkü pek çok anlaşmazlık bu konudan çıkmakta ve kiracı avukatları bu konuya yoğunlaşmaktadır.
  • Taraflar sözleşmeyi aynı anda mümkünse yanlarında kefil bulundurarak atmalıdır. Kira sözleşmelerinin her sayfası da imzalanmalıdır.
  • Kira bedelinin hangi bankaya ve kimin hesabına ödeneceği net bir şekilde kira sözleşmesinde yazmalıdır. Banka hesabında parayı gönderirken açıklama kısmına kira bedeli diye belirtmeniz de önemlidir.
  • Ev içerisinde demirbaş bulunuyorsa bunlarla ilgili bir madde olmasına da özen gösterin. Ve depozitoya zarar verip vermeyeceğinin de açıklamasını isteyin.

Kiracıyı Çıkarma Sebepleri Nelerdir?

TBK hükümlerine baktığınız zamana bunların genelde kiracı haklarını korumaya yönelik olduğunu görürsünüz. Bu nedenle kiracıyı evden çıkarmak için gerekli olan tahliye sebeplerine ihtiyaç vardır. Mülk sahibinin kiracıyı evden ya da iş yerinden çıkarmaya hakkı yoktur.

Kiracıyı tahlil etmek istemenin en önemli nedenlerinden biri kiracının kirayı ödememesidir. Kiracı tahliye avukatı kiranın ödenmemesi durumunda izlemeniz gereken yolu size açıklayacak ve davayı yürütecektir. Ayrıca sadece bir kira bedelinin bile gecikmesi durumu tahliye nedeni olur. Mülk sahibinin ödeme emrine rağmen kiracı ısrarla kirayı ödemiyorsa, kiracı evden çıkarılmaktadır.

Taşınmazların ilamsız icra yolu ile tahliye edilmesidir. Böylece hem borç hem de kiracı tahliyesi aynı anda gerçekleşmiş olur. Kiracı 7 gün içinde borca itiraz etmezse 30 gün içinde bu borcu ödemekle yükümlüdür.

Yazılı Tahliye Taahhüdü ile Kiracı Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için şunların gerekliliği şarttır:

  • Tahliye taahhütnamesi yazılı olmak zorundadır
  • Bizzat kiracının vermiş olması gerekir ya da temsilcisi iletmelidir
  • Üzerinde belirli bir tarih olmalıdır
  • Tahliye taahhüdünün imza tarihi ile kira sözleşmesi tarihi arasında biraz zaman geçmiş olması gerekir. Bunun nedeni kiracının baskı altında taahhüt imzalamasının önüne geçmektir.

6570 Sayılı Kira Kanunu Kiracıların Hakkını Koruyor

6570 sayılıkira kanunu genel hatlarına bakıldığı zaman kiracıların hakkını korumaya yönelik bir kanun olduğunu anlayabilirsiniz. Bu kanun özellikle kira süresi ve tahliye konularıyla alakalıdır. Ev sahibinin kira süresini uzatmak gibi bir hakkı, bu kanuna göre yoktur. Aynı zamanda kiracı isterse kiralarını zamanında ödeme koşuluyla evde oturmaya devam eder.

Kiracının kira süresini uzatmak istemediği durumlarda, kira süresinin bitmesine en az 15 gün kala ev sahibine haber vermesi gerekir. Mülkü kiralayanın, yani ev sahibinin kiracıyı tahliye edebilmesinin şartları da 6570 sayılı kanunda belirtilmiştir. Bu kanunun 7.maddesine baktığınız zaman özel olarak şartların ne olduğu açıkça yazmaktadır.

Kira Sözleşme Süresinin Dolması Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kira sözleşmesi belirli bir süre için imzalanmışsa sürenin bitmesi durumunda her iki tarafta eşit bir şekilde sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip olur. Eğer kira sözleşmesi belirsiz süreliyse sözleşmenin nasıl sona ereceği taraflara bağlıdır. Bu konuda çıkan anlaşmazlıklar kira avukatı İstanbul alanında bulacağınız avukatlarla çözüme ulaşır.

Kiracının Ölmesi Durumunda Sözleşme Nasıl Feshedilir?

Borçlar Kanunu gereği kiracını ölmesi durumunda uygulanan hukuki yollarda açıkça belirtilmiştir. Ölenle birlikte evde oturan diğer bireyler sözleşmeye uyarsa kira sözleşmesine taraf olma hakkına sahip olur. Ayrıca kiracının ödemediği borçlardan dolayı sorumlu olmadıklarını söylerlerse bu sözleşmeye aykırı olacağı için kira sözleşme sonlanmaktadır.

On Senelik Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Yeni Türk Borçlar Kanunu’nda on yıllık kiracının nasıl tahliye edileceği de açık bir şekilde belirtilmiştir. Her bir uzama yılının sonundan 3 ay evvel feshetme bildiriminde bulunması durumunda kiralayan sözleşmeyi fesheder. Şartlarını kısaca söylemek gerekirse:

  • Kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra en az on senelik bir uzama döneminin geçmiş olması
  • On senenin sonunda 3 ay evvelden feshetme bildiriminin kiracıya iletilme
  • Her sene sözleşmeyi feshederek kiracının evden tahliyesi isteniyorsa 3 aylık dönemin esas alınması
  • 10 sene içerisinde yeni sözleşme imzalanmamış olması

Kiracı Tahliye Davaları Ne Kadar Tutuyor?

Kiracı tahliyesi avukatlık ücreti bu sene yeniden düzenlendi. Ücretler genel olarak davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenen ücretten az olamıyor. Ayrıca aylık olarak kira bedeli 1000 TL olan davalarda, avukata verilen tutarın tahliye davalarında 12 bin TL olması gerekiyor.

Ayrıca kira hukuku avukatları tahliye davaları dışında kira tespit davalarına, iş yerinin tahlil ettirilmesi davalarına, kira sözleşmelerinin hazırlanmasıyla ilgili konulara ve yeniden inşa edilen ev ve iş yerlerinde çıkan sorunlarla ilgili davalara da bakmaktadır.  Müvekkillerine en etkili sonucu sağlamak için çalışan avukatlar, Borçlar Kanunu gerekliliklerini harfiyen bilmekle ve bunlara uygun davalar yerine getirmekle yükümlüdür. Siz de kira hukuku konusunda bir danışmana ihtiyaç duyuyorsanız muhakkak bir avukatla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kiracıyı Çıkarmak Çok Uzun Sürer mi?

Kiracı tahliye avukatı birçok kira ve mülk sahibi anlaşmazlığından doğan davalara baktığı için kısa sürede bu anlaşmazlıkları çözüme ulaştırmanın yollarını bilmektedir. Mülk sahiplerinin en çok aklına takılan konu kiracıyı evden çıkarmanın ne kadar süreceği olduğu için, tahliye avukatlarının danışmanlık yapmasını istemeniz gerekir.

Kiracının tahliye edilmesi izlenen yola göre değişiklik gösterecektir. Avukat tutarak hukuki işlemlere bir an önce başlamak her zaman daha hızlı olmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle kira hukuku konusunda deneyimli olan Avukat Mehmet Ali Helvacı’ ya danışabilirsiniz.

TBK 315 tahliye
Türk borçlar kanununun 315.maddesi gereğince kiracı kiralanan tesliminden belirli zaman dilimi içerisinde çıkmadığı takdirde tahliye durumu dava ile birlikte sonuçlanır.
Kiracı kaç ay kira ödemezse çıkarılır 2022
Kiracı ödeme emri sonrasındaki 7 gün içerisinde borca itiraz etmediği takdirde 30 gün içerisinde de ödemeyi yapılmazsa evden tahliye edilmektedir. Kiracı yaklaşık 1 ay kadar kirasını ödemezse çıkarılması mümkün. Ancak borcu ödenmediğini dair mahkeme icra Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası ile birlikte gerçekleşir.
Kirayı ödemeyen kiracıya ne yapılır
Kiracı kirasını uzunca bir süre ödemediği takdirde kiracının evden çıkarılması gerçekleşir. Burada icra hukuk mahkemesinden kiracı borcun tamamını belirtilen zaman dilimi içerisinde ödemediği takdirde tahliye davası açılmaktadır.

İlginizi Çeker;

Bağcılar Kirazlı Mahallesi Avukat

Petroliş Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Kira Sözleşmesi Meskeniyet İçin Önemli mi?

Kiracı Tahliyesi İçin Profesyonel Avukatlarla Çalışmalısınız

Topselvi Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

“Avukatınız Sayesinde Kiracınızla Olan Sorunlarınıza Son Verin” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara