Boşanma Davası Açmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kötü giden bir evlilik hayatı zindan edebilir. Ancak bundan daha kötü olabilecek bir şey varsa o da kötü yönetilen bir boşanma sürecidir. Bu yüzden mutlaka bir Maltepe avukat desteği alarak konuya yaklaşmanız gerektiğini vurgulayarak yazımıza başlayalım.

Boşanma Davaları Kaça Ayrılır?

Boşanma davalarını davanın işleyişine göre iki aşamada ele alabiliriz.

Anlaşmalı Boşanma Davaları: Eşlerin kendi aralarında anlaşarak mahkemeye taşıdıkları boşanma türüdür. Bazı özelliklerini kısaca ifade edelim.

  • Anlaşmalı boşanma davalarında, çiftlerin her ikisinin de ıslak imzalarının olduğu bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
  • Başvuru ve değerlendirme merci, Aile Mahkemeleridir, eğer yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvuru yapılmaktadır.
  • Duruşma gününde her iki tarafın da bizzat bulunmaları gerekir. Aksi halde dava ertelenmektedir.
  • Maddi ve manevi her konuda tam bir uzlaşı olduğunda bu tip davalardan söz edilmektedir.
  • Hakim, evliliğin artık sürdürülmesinin aile ya da kamu yararına olmadığını hükmederse, tek celsede boşanılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davaları: Boşanma davalarının en zorlu süreçleri bu tip davalarda yaşanır. Kapsamını anlatmak için şunları söyleyebiliriz.

  • Çekişmeli boşanma davalarında taraflar, belirli konularda düştükleri anlaşmazlıklar için mahkemenin karar verici olmasını talep etmiş sayılırlar.
  • Çocuk varsa ve kimse kalacağı netleştirilememişse, bu bir çekişmeli boşanma davasına sebep olur.
  • Maddi varlıkların paylaşımı, nafaka veya tazminat gibi konular da yine çekişmeli boşanma davalarını oluşturur.
  • Birçok farklı konunun üzerinde durulduğu için anlaşmalı boşanma davalarına nazaran çok daha uzun sürerler. Bazı örnekleri yıllar sonra karara bağlanabilir Bu yüzden konusunda uzman bir Maltepe boşanma avukatı desteği alınmalıdır.

Boşanma Davalarında Süreç Nasıl İşler?

Her hukuki süreç gibi boşanma davaları da tarafların mahkemeye başvurmaları ile başlar. Bu başvuru bir dilekçe vasıtasıyla olur. Mahkeme, boşanma talebiyle gelen kişilere duruşma gününü yazılı olarak bildirir.

Maltepe avukat tarafından davanın takibi sağlanmaktadır. Ancak anlaşmalı boşanmalarda her iki eşin de mahkemede bulunması zorunludur.

Delillerin Sunulması: Taraflardan bir tanesi diğerini boşanma sebebi olacak bir konuyla itham ediyorsa, bunu ispatla yükümlüdür. Bu yüzden hakim tarafından ilgili konuya ilişkin delillerin toplanması ve usulüne uygun şekilde sunulma istenmektedir.

  • Deliller, hukuka uygun olarak oluşturulmalıdır. Örneğin, gizli kaydedilen sesler ve görüntüler delil olarak kabul edilmemektedir.
  • Delil niteliği taşıyan şeyler arasında, otel faturaları, kredi kartı harcama dökümleri veya etkinlik biletleri gösterilmektedir.

Davanın Reddi: Hakimin davayı geçersiz kılma sonucu, her iki tarafın da aynı konu üzerinden en az üç yıl süreyle dava açma hakları ellerinden alınır. Bu yüzden davanın temeli iyi oturtulmalıdır ve Maltepe boşanma avukatı tarafından incelendikten sonra başvuru yapılmalıdır.

Neler Boşanma Sebebidir?

Boşanma sebepleri Medeni Kanun’dan yola çıkılarak, özel ve genel olarak iki kısımda toplanmıştır.  Buna göre

  • Özel Sebepler: Zina, terk, hayata kast etme, onur kırıcı davranışlarda bulunma, akıldan yoksunluk gibi öğelerdir.
  • Genel Sebepler: Direk olarak kategori içine dahil edilmeyen ancak, evlilik temelinin sarsılma başlığı altında toplanan örneklerdir.

Toplum tarafından şiddetli geçimsizlik olarak adlandırılan boşanma sebebi boşanmanın genel sebepleri arasında yer alır. Ayrıca ağız kokusu olan kişinin tedaviden kaçınması, cinsel birleşmede zorlama, aile eşrafına saygı gösterilmemesi veya sürekli devam eden alkol kullanımı gibi sebepler de evliliği temelini sarsan etmenler olarak değerlendirildiği için genel sebepler kapsamına girer.

Sonuç: Boşanma süreci her iki taraf için de yorucu bir süreçtir. O yüzden mahkemeye gitmeden önce iyi düşünmek gerekir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?
Eşlerden bir tanesinin boşanmak istemediği durumlarda davalar çekişmeli boşanma davasına dönmektedir. Bu sebeple prosedürler değişeceğinden kişiler boşanma sürelerini de uzun bir süre ertelemek zorunda kalabilmektedir.
Bosanmak İcin İlk Ne Yapilmali?
Boşanmak için yapılması gereken ilk adım kişilerin ikamet ettikleri bölgede bulunan Aile Mahkemesi’ne başvurmasıdır. Bu noktada kişiler gerekli dilekçeleri, gerekli makama sunarak boşanma sürecini başlatmış bulunmaktadır.
Bir Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?
Boşanma davası açan kadının, nafaka ve tazminat talep etme, ortak malların paylaşımı, evden davalı olan kişiyi uzaklaştırma, çocuğu için nafaka ve çocuğunun velayetini isteme gibi hakları bulunmaktadır.
Boşanma Davası E Devletten Açılır Mı?
Boşanma davası açmak isteyen kişilerin unutmaması gereken bir konu şudur ki e-devlet üzerinden açılan davalar değildir. Boşanmak isteyen kişilerin Aile Mahkemeleri’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kişiler dava süreçlerine başlayamamaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Gülensu Mahallesi Ölümlü Trafik Kazası Avukatı

Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Boşanma Davası Öncesi

Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler

Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“Boşanma Davası Açmadan Önce Bilinmesi Gerekenler” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara