Evlat Edinen Evlat Edindiği Kişiye Mirasçı Olabilir Mi?

Evlat edinmede yasalarımız ve yeni medeni kanunumuz, herhangi bir şüpheye mahal vermemek adına ayrımları son derece net yapmıştır. Ayrıca eski medeni kanunda evlatlık konusunda yaşanan çeşitli aksaklıklar, evlatlığın haklarının istenildiği zaman elinden alınabilmesi mevzusu, bu durumun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Evlat edinen evlat edindiği kişiye mirasçı olma hakkında Yeni Türk Medeni Kanunu’nda evlatlığın ve altsoyu yani çocuklarının hakları 500. maddede beyan edilmiştir.

  • Evlatlıklar ve onların çocukları, evlat edinen kişiye birinci zümreden mirasçı olurlar. Ayrıca yani ölüm durumunda, evlat edinenin kendi çocukları seviyesinde hak iddia edebileceklerdir.
  • Evlatlıklar, kendilerini evlat edinen kişinin mirasçıları olabilecekleri gibi kendi ailelerinin de mirasından hak iddia edebileceklerdir.
  • Evlat edinen kişiler ve onların akrabaları, evlat edinilen kişinin mirasından herhangi bir şekilde hak talep edemeyeceklerdir. Yani “Evlat edinen evlat edindiği kişiye mirasçı olabilir mi?” sorusu burada yanıt bulur ve bu konuda evlat edinenin herhangi bir miras hakkının bulunmadığı görülmektedir.

Evlat Edinmenin Şartları

Ülkemizde herkes evlat edinme hakkına sahip değildir. Evlat edinilen kişinin durumları, bir kurumdan mı yoksa akraba arasından mı edinileceği ya da evlatlığın yaşının küçük veya büyük olması evlat edinme şartlarında bazı değişikliklere yol açabilmektedir. Ayrıca medeni kanunumuz, aynı zamanda evlatlığın haklarını arada kan bağı varmış gibi koruma altına almıştır. Vasiyette adı geçmese bile evlatlığın saklı payı her zaman yasalar tarafından korunmaktadır. Evlat edinme için gerekli şartlar ise şöyle sıralanır:

  • Eğitim Şartı: Küçük bir çocuğun evlat edinilebilmesi için bir yıl süreyle o çocuğa bakılması ve çeşitli eğitimlerin verilmesi gerekir. Bedensel veya zihinsel bir özrü bulunan kişiye ise en az 5 yıl bakılıp, ilgilenilmesi gerekir.
  • Yaş Şartı: Evlat edinilen için herhangi bir sınır yoktur. Her yaştan çocuk evlat edinilebilmektedir. Fakat evlat edinen kişiyle evlatlığın arasında en az 18 yaş bulunması elzemdir.
  • Menfaat Şartı: Evlat edinmede hâkimlerin görüşleri de önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca hâkimin evlat edinmeye izin verebilmesi için evlatlığın bu durumdan bir menfaati olması gerekir.
  • Evlilik Şartı: Bir çiftin evlat edinmeler için en az beş yıldır evli olmaları ve 30 yaşından gün almış veya doldurmuş olmaları gerekmektedir.
  • Rıza Şartı: En önemli şartlardan biridir. Bu konuda çeşitli ayrımlar yapılmıştır. Ayırt etme gücüne sahip bireylerle daha bu evreye gelmemiş bireylerde farklılıklar gözlenmektedir. Ayırt etme gücüne ulaşmış kişilerde rızasız evlat edinme gerçekleşemez. Küçük bireylerde de evlat edinilirken çocuğun anne babasının rızasının alınması şarttır. Aynı zamanda eş rızası da önemlidir. Evli bireyler evlat edinirken iki tarafın da rızası şarttır. Bir tarafın evlat edinmeye razı olmaması durumunda evlat edinme işlemi gerçekleşemez. Ayrıca evlat edinme işlerindeki aracılık faaliyetleri Bakanlar Kurulu’nun yetki vermediği kurumlar aracılığı ile yapılamaz.
  • Evlat Edinmenin Şartları Hakkında

Evlat edinen evlatlığa yasal mirasçı olabilir mi?
Evlat edinen evlatlık diğer öz evlatlarla birlikte mirasçı konumunda olur. Fakat evlatlığın kendi öz anne babası için bir mirastan faydalanma durumu söz konusu olamaz.
Evlatlık giden öz babasından miras alır mı?
Kişinin öz babasından miras alamaz. Evlatlık yalnızca kendisini evlatlık alan kişinin mirasından faydalanır.
Evlatlık üst soya mirasçı olur mu?
Evlatlık mirasçı olur. Mirasçının kendi evlatları ile birlikte aynı altsoy içerisindedir. Bu sebepten dolayı üst soya mirasçı olması mümkün.
Evlatlığa miras bırakılır mı?
Evlatlığa, evlatlık edinen kişi miras bırakır. Evlatlık diğer öz çocuklarla birlikte aynı miras paylarından yararlanır.

İlginizi Çeker;

Evlatlık Alınan Kişiye Mirasçı Olunabilir mi?

Evlatlığın Çocukları Evlat Edinene Mirasçı Olabilirler mi?

Evlatlıklar Evlat Edinene Mirasçı Olabilir mi?

Evlatlığın Miras Hakkı Nedir?

Evlatlığın Saklı Payı Var Mıdır?

“Evlat Edinen Evlat Edindiği Kişiye Mirasçı Olabilir Mi?” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara