Evlatlıklar Evlat Edinene Mirasçı Olabilir mi?

Evlatlık alınan küçük bir çocuğun ya da erginin durumu Türk Medeni Kanunu’nda açıkça anlatılmıştır. İlgili kanunun 500. Maddesi, “Evlatlığın çocukları evlat edinene mirasçı olabilirler mi?” sorusuna kesin olarak çözüm bulmaktadır.

Madde 500:  Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.

Türk Medeni Kanunu’nun bu maddesinden de açıkça anlaşıldığı gibi, evlatlıkların hakları son derece kuvvetli ve hakkaniyetli biçimde yasalar tarafından koruma altına alınmıştır. Herhangi bir kan bağı olmamasına karşın miras bırakan kişinin çocukları gibi, birinci zümrenin içerisinde mirasçı olarak kabul edilirler. Eski medeni kanunumuzda bu duruma yer verilmemiştir.

Orada evlatlık alma durumu düzenlenmediği için kan bağı yokmuş gibi hareket ediliyordu. İkinci fıkra incelendiği zaman ise, evlat edinen kişinin ve hısımlarının, evlatlık kişiye mirasçı olamadığı görülmektedir. Bir yerde, tek taraflı mirasçılık olduğunu söylemek de yanlış sayılmaz. Ayrıca evlat edinilen kişi sadece kendisini evlat edinenin mirasçısı olabilir. Yani evlat edinenin üst soyunun herhangi bir üyesinden( annesi, babası, büyük anne ve büyük babası gibi.) hak talebinde bulunamaz.

Evlatlığın Çocuklarının Hakları

Medeni kanunumuzda evlatlık haklarının beyan edilmesinin yanı sıra evlatlığın çocuklarının haklarına da değinilmiştir. Evlatlığın çocukları evlat edinene mirasçı olabilirler mi? Bu durumda da evlatlık alınan kişinin çocukları, miras bırakanın kendi çocuklarıymış gibi değerlendirilir. Yani miras bırakanın torunları ile aynı haklara sahiptir ve iki biçimde de torunun yer aldığı ailelerde miraslar ortak olarak dağıtılır. Evlatlığın çocukları mirastan daha az pay almazlar.

Eski medeni kanunda evlatlık durumuna açıklık getirilmemesi nedeniyle evlat edinen kişi, evlatlığının yasal hakları, miras hakkı ve saklı payı konusunda da çeşitli değişiklikler yapabiliyordu. Payını artırıp azaltabiliyor ve istediği zaman kaldırabiliyordu. Fakat yeni medeni kanun ile evlat edinen kişi evlatlığının saklı payında hiçbir değişikliğe imza atamıyor. Saklı paya da değinecek olursak, miras bırakan kişinin yakınlarının, vasiyetnameden bağımsız olarak yasaların koruduğu haklarıdır. Saklı pay sayesinde evlatlıklar, vasiyetnamede isimleri geçmemesine rağmen miras üzerinde hak sahibi olduklarını belirtebilirler.

Bunun yanı sıra evlilik dışı çocuklar da aynı şekilde evlatlıklar gibi birinci zümreden mirasçı olarak kabul edilirler.

Evlilik Dışı Çocukların Miras Hakkı

Nikâhsız eşin medeni kanunumuzda sözleşme imzalanmadığı takdirde herhangi bir miras hakkı bulunmuyor. Miras hukuku çerçevesinde hiçbir zümreye dâhil edilmeyen nikâhsız eşlerin ayrıca saklı pay hakları da yok. Fakat bu durumun yanı sıra 2002 yılından itibaren medeni kanunumuzda yapılan değişiklik sonucu evlilik dışı çocuğa birinci derecen mirastan hak sahibi olma imkânı getirildi. Evlatlığın haklarına benzer olarak açılan bir babalık davası sonucu, evlilik dışı çocuklar da miras hakkına sahip olabilmekteler.

Evlatlığın evlat edinene mirasçı ataması mümkün müdür?
Evlatlığın evlat edinene mirasçı ataması 1. derece mirasçısı konumunda olduğu için mümkündür. Evlat edinen kişinin hısımları evlatlığa mirasçı konumunda olamaz.
Evlatlığın mirasçılığı ile ilgili hangisi yanlıştır?
Evlatlığın mirasçısı ile ilgili yanlış bilinen belirli etmenler yer edinir. Evlat edinen vefat ettiği takdirde evlatlığın öz anne ya da babası evlat edinilen kişiye mirasçı konumunda bulunamaz. Evlat edinen kişi konumunda olduğu gibi evlat edinenin kendi kan hısımları, evlatlığa mirasçı olmaz.
Evlatlık giden öz babasından miras alır mı??
Evlatlık giden öz babasından miras alabilir. Ancak öz babasının mirasında evlatlığın hakkı bulunduğu takdirde böyle bir durum mümkündür.
Boşanan Kadının miras hakkı var mi?
Boşanan kadının ortada bulunan miras da hakkı var ise mirasçı konumunda olur. Fakat boşanan kadının mirasla ilgili herhangi bir hakkı ya da payı bulunmadığı takdirde mirasçı konumunda olmaz.

İlginizi Çekebilir;

Evlat Edinen Evlat Edindiği Kişiye Mirasçı Olabilir Mi?

Evlatlığın Çocukları Evlat Edinene Mirasçı Olabilirler mi?

Evlatlık Alınan Kişiye Mirasçı Olunabilir mi?

Evlatlığın Saklı Payı Var Mıdır?

Evlatlığın Miras Hakkı Nedir?

“Evlatlıklar Evlat Edinene Mirasçı Olabilir mi?” üzerine 6 yorum

  1. merhaba kolay gelsın annem ve babam nıkahsız evlılerdı ıkı kardes dogduk bı kac yıl sonra baba terkettı ve baska bır kadın ıle resmı nıkah kıydı ve bu kadın nufus daıresıne gıdıp bızı ustune aldı resmıyette annemız o gozukuyor sonra babamdan ayrıldı ustunden 20 yıl gectı kadın baskasıyla da evlenmıs ve öldü sımdı kızı bıze dava actı soy bagı ıtıraz ıptal davası adı altında nufusta kayıtlı annem bızı evlat edınmıs ya da kendı dogurmus gıbı gostererek almıstı nufusuna babamdan olan bı mal varlıgı yok bu arada kendı mal varlıgı bız bundan pay alabılırmıyız not:e devlette resmı kayıtlara gore ben kardesım ve o kız 3 pay edılmıs sekılde gozukuyor dava surecı oldugu ıcın tedbır konuldu evlere bana donus yaparmısınız bu konuda

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara