Gizliliğin İhlali Suçu ve Cezası (TCK 285)

Tahkikat ve takibat süresince yapılan ve içeriği gereği kimsenin bilmemesi gereken birtakım işlemlerin gizliliğinin bozulması, Türk Ceza Kanunu’nun 285. Maddesine göre gizliliğin ihlali suçu ve cezasının oluşmasını sağlar. Gizliliğin ihlali, kanunun 185/1-2. Tahkikatın gizliliğinin ihlalini, yine ilgili kanunun 185/3. Maddesine göre kapalı yapılan duruşmanın gizliliğinin çiğnenmesini ve yine kanunun 285/5. Maddesine göre tahkikat ve takibat sırasında olayın görüntülenmesi maksadıyla masumiyetin çözümlenmesi ihlali olarak belirtilmiştir.

Türk Ceza Kanunu’nda soruşturmanın gizliliği ilkesi çok önemlidir. Bu yüzden tatbikat ve takibatın daha sağlıklı şekilde ve hızlı bir şekilde yapılarak şüphelilerin ortaya çıkarılması, delillerin toplanması, adil yargılamanın gerçekleşebilmesi ve kişinin masumiyetinin ortaya çıkarılmasının ihlal edilmemesi açısından ceza yargılaması ilkesi olarak benimsenmiştir.

İdari soruşturmalar, gizliliğin ihlali maddesi kapsamına girmez. Gizliliğin ihlali maddesi kapsamına sadece adli soruşturmalar girer.

Gizliliğin İhlali Suçu ve Cezasında Neler Uygulanır?

Türk Ceza Kanunu’na göre, soruşturma evresinin gizliliği, delillerin toplanması, delillerin kaybolması ya da değiştirilmesini engellemek ve suçlunun adli bir şekilde yargılanabilmesini sağlamak için gizliliğin ihlali suçu çok önemlidir. Ayrıca bu yüzden tahkikat ve takibat sırasında bu işlemlerin gizliliğin ihlali cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 285. Maddesine göre kanunda yerini almıştır.

Eğer fail, tahkikatın gizli olmasına karşılık açıkça ihlal ediyorsa gizliliğin ihlali suçu ve cezası olarak kanunun 285/1. Maddesine göre 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ya da adli para cezası ile cezasını çeker.

Eğer tahkikat ve takibat sırasında gizli kalması gerekenlerin fail tarafından açık edilmesi durumunda 285/2. Madde ile belirtilen 1-3 yıl hapis cezası ve adli para cezasına çarptırılır. Ayrıca gizliliği ihlal eden kişi kanunun birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılmaktadır.

Eğer gizliliğin ihlali bir kamu görevlisi tarafından yapılıyorsa ve görevli görevini kötüye kullanarak bu suçu işliyorsa kanunun 285/4. fıkrasında belirttiği cezanın yarısı kadar artırıma gidilir. Ayrıca diğer yandan tahkikat ve takibat sırasında kişilerin suçlu olarak görülmesine neden olacak şekilde görüntü yayınlamak durumunda ise kanunun 285/5. Maddesinde belirtilen 6 aydan iki yıla kadar ceza hükmü verilir.

Gizliliğin İhlali Suçu ve Cezası Kriterleri

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 285. Maddesine göre gizliliğin ihlali suçu ve ceza kriterlerinin oluşabilmesi için gerekli noktalar vardır. Buna göre tahkikat süresince yapılan tüm işlemlerin içeriğinin açıklanarak gizliliğinin bozulması gerekir. Aynı zamanda sadece gizliliğin değil özel hayatın gizliliğinin bozulması da bu suçun kriterleri arasındadır.

Maddi gerçeğin ortaya çıkmasının engellenmesi durumunu oluşturmasıdır. Ayrıca haber verme sınırlarının aşılmaması durumunda bir suç teşkil etmediğidir.

Gizliliğin İhlali Suçu Soruşturması Kimler Tarafından Yapılmaktadır?

Sosyal medya organları, gizliliğin ihlali konusunda en çok etki altında kalan mecralardır. Gizliliğin ihlali suçu soruşturması polis, jandarma ve savcılık tarafından yürütülmektedir. Ayrıca normal yaşantı görüntüsünün alınması kanuna göre gizliliğin ihlalini oluşturmaz.

Avukatlık Kanunu’nun 1136 sayılı 58. ve 59. Avukatlar tarafından işlenmişse suçun davasının görüleceği yer Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Asliye Ceza Mahkemesi yargılama görevini yerine getirir.

Soruşturmanın gizliliğini ihlal suçu
Soruşturmanın yapıldığı sırada alenen bir şekilde soruşma gizliliğini ihlal eden bir kişiye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve bunun yanında adli para cezası uygulanır.
Kovuşturma aşamasında gizlilik kararı
Elde ettikleri belgeleri gizli olarak tutmalı ve kendi topladıkları delilleri muhafaza altına almalıdır.
İdari soruşturmanın gizliliğini ihlal
İdari soruşturma sırasında da kişilerin dava gizliliği kanunu geçerlidir. Ayrıca soruşturmanın tarafı olan kişiler ile belgelerin paylaşılması durumda gizlilik ihlali oluşur.
Gizlilik kararı nasıl kaldırılır
Gizlilik kaldırılması talebine ilişkin bir dilekçe hazırlayarak ilgili mahkemeye sunmanız gerekir.
Kovuşturmada gizlilik kararı
Mahkemenin kararı ile dava içerisinde gereklilik görülmesi durumunda kovuşturma aşamasında gizlilik sağlanır. Ayrıca bunun dışında dava dosyası için yapılan araştırmalar karşı taraf ile paylaşılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir;

Tüketiciler ve İşçiler Kime Başvurmalı

İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi

Yalnız Değilsin: Doğru Avukat İle Haklarını Koru

Aylıktan Kesmelerde Usulsüz İşlemlerin İptali Davaları

Ne Tür Boşanma Sizin İçin Doğru?

“Gizliliğin İhlali Suçu ve Cezası (TCK 285)” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba,
    Birinin ön bahçesindeki bir köpeğin videosunu çekmek mahremiyet ihlali midir? Köpeğin fotoğrafını çekmemin nedeni, o bölgeden her geçtiğimde saldırgan olması ve saldırmakla tehdit etmesi ve videoyu polise veya belediyeye teslim etmek istiyorum.
    Köpek bir sokak köpeği ama bir çift köpeğin kontrolünü ele geçirdi ve çoğu zaman onu evlerinin kapısı hafifçe açık bırakıyorlar. Bu köpek dışarı çıkar ve o bölgeden geçmeye çalışan herkese saldırmakla tehdit eder.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara