Haberleşme özgürlüğü anayasanın 22. Maddesi ile düzenlenmiştir. Haberleşmenin gizliliği esas alınarak kamunlar kapsamında haberleşme hürriyeti ikesi ile haberleşme hakkı korunmaktadır. Haberleşmenin engellenmesi suçu ve cezası Türk ceza kanununun 124. Maddesi gereğince Hürriyete Karşı Suçlar kapsamında değerlendirilmektedir. Şahısların ya da devlet kurumlarının kendi aralarında haberleşmesini, iletişim kurmasını ya da basın organlarının kullanılmasını yasal olmayan yollarla engellemek haberleşmenin engellenmesi suçu ve cezasını oluşturmaktadır.
Haberleşmenin engellenmesi suçu taksirle yani yanlışlıkla işlenen bir suç olmayıp tamamen kasten yani bilinçli bir şekilde işlenen bir suçtur. Mesela bir kişiye gelen bir zarfın kişiye ulaşmasını engellemek, telefon, internet gibi haberleşme cihazlarının kullanılmasını kasten engellemek gibi durumlar haberleşmenin engellenmesi suçunu oluşturmaktadır. Fakat dışarıda telefon direğine araba ile yanlışlıkla çarpıldığında çarpan kişi taksir ile yani yanlışlıkla telefon hattının kopmasına neden olacağından haberleşmenin engellenmesi suçu ve cezasından sorumlu olmayacaktır.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezasının Maddeleri
Haberleşmenin engellenmesi suçu ve cezasının maddeleri TCK 22. Madde ile düzenlenmiştir. Buna göre,
-Herkes, haberleşme hakkına sahiptir, haberleşmede gizlilik esastır. Bu hürriyet, devlet eliyle ya da herhangi bir kişi sebebiyle engellendiğinde, engelleyen kişi veya kurumlar yasalar ile cezalandırılır. Mağdur kişilere maddi ve manevi tazminat ödenmesinin önü açıktır.
-kamu düzeni sebebiyle, milli güvenlik nedeniyle, başkalarının hürriyetlerini korumak maksadıyla, yasal yollardan verilmiş hakim kararı olmadan kimsenin haberleşme hürriyetine ve gizliliğine dokunulamaz. Fakat acil durumlarda kararın kaldırılması için 24 saat içerisinde hakim onayına sunulur, 48 saat içerisinde karar hakim tarafından açıklanır ve karar kaldırılır.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçunun Cezası
Haberleşmenin engellenme suçunun cezası TCK124 te düzenlenen, kişiler arasında olması, kamu kurumları arasında veya basına karşı olaması bakımından ayrı olarak ele alınmıştır.
Fail için 6 ay-2 yıl arası hapis cezası ve adli para cezasına hükmedilmektedir. Örneğin telefon hattını kesmek haberleşmenin engellenmesi suçuna örnektir.
Kişiler için 1 yıl-5 yıl arası hapis cezasına hükmedilmektedir.
Basın yayın organlarının yayın yapmasını yasal olmayan yollarla engelleyenler hakkında da 1-5 yıl arası hapis cezasına hükmedilir.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçunda Uzlaşma ve Zamanaşımı
Haberleşmenin engellenmesi suçunda zamanaşımı bulunmaktadır. TCK 66. Maddeye göre haberleşmenin engellenmesi suçu meydana geldiğinde eğer 8 yıl içerisinde dava açılmazsa zamanaşımından dolayı dava açılamamaktadır. Haberleşmenin engellenmesi suçunda uzlaşma mümkün olmamaktadır. Ayrıca bu suç uzlaşmaya dahil olan suçlardan değildir. Şikayetçi olmasa bile durum tespit edildiğinde fail için dava açılacaktır. Ceza avukatı yardımı almasında fayda olacaktır. Asliye ceza mahkemesi haberleşmenin engellenmesi suçu ve cezası ile ilgilenen mahkemedir.
İlginizi Çekebilir;
İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi
“Haberleşmenin Engellenmesi Suçu Ve Cezası” üzerine bir yorum