Terk, tehlike yaratması sebebi ile suç sayılmıştır. Mağdur kişinin vücut sağlığını tehlikeye atacak şekilde kişiyi terk etmek suç sayılmıştır. Terk edilen kişi terk sebebiyle yaralanırsa ve hatta ölürse bakımından sorumlu olan kişi terk suçu ile yargılanacaktr.
Terk Suçunun Şartları ve Oluşumu
Suçunun şartlarının ve cezasının oluşması için öncelikle terk eden kişinin mağdura bakmakla yükümlü olan kişi olması gerekmektedir. Manevi bakmakla yükümlü olan ya da sözleşmeyle bakması yazılı olarak sabitlenen kişilerdir. Uzun süreliğine terk ettiği zaman terk suçunun şartları ve cezasının sebebi oluşacaktır. TCK 97. Maddesi ile terk suçu ve cezası sınırları belirlenmiştir. Terk edilen kişiler kendine bakamayacak durumda olan kişiler olması gerekmektedir. Çok yaşlı olup hareket edemeyecek derecede olanlar ve bebekler gibi.
Bakıma Muhtaç Çocuğu veya Hastayı Terk Etmek
Çocuğun henüz bebek olup kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak derecede küçük olması gerekmektedir. Çocuğu bakıcıya ya da herhangi birisine emanet ederek başka bir yere giden anne baba için suç unsuru oluşmayacaktır (TCK97). Bakıcı, evde birisi varken giderse suç teşkil etmeyeceği gibi kimse yokken bırakıp gitmesi terk suçunun şartları ve ceza şartlarını oluşturur (TCK97). Terk edilen kişi terk sebebiyle yaralanırsa ya da ölürse terk suçu nitelikli bir hal alacaktır. Eğer bir çocuk bakıma muhtaç olan anne ya da babasını terk ederse ve anne ve ya baba bu durumda yaralanırsa ceza ağırlaştırılmış şekilde verilmektedir. Hatta ölebileceğini tahmin edebiliyorsa ve sonuçta yaralanma durumu oluşmuşsa suç teşkil eder. Ölüme terk eder gibi terk etmek suçtur. Fakat kısa bir süreliğine bırakmak birisine emanet ederek bırakmak terk suçunu oluşturmamaktadır.
Terk Suçu ile Alınan Cezalar
TCK97. Madde ile terk suçunun şartları ve cezasının sınırları belirlenmiştir. Görevli olan kişiler tarafından terk edilmesi sonucunda 3 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verilmektedir. Hastalığı daha kötü duruma gelirse ceza ağırlaştırılarak değerlendirilmektedir ve bu şekilde hüküm verilmektedir (TCK97/2). Terk suçunda görevli olan mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Fakat TCK97/2 nin oluştuğu durumlarda, yani terk sebebiyle yaralanma, hastalığın daha da şiddetlenmesi ya da ölüm gibi sonuçlar oluşmuşsa o zaman ağır ceza mahkemesi görevlendirilecektir. Başka bir örnekle bir bebek cami avlusunda terk edilmektedir ve orada ölürse terekeden kişiye 12-16 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Terk suçu adli para cezasına çevrilen bir suçtur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi karar da hakim tarafından verilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
Terk Nedeni İle Nasıl Boşanılır?
“Terk Suçu, Şartları Ve Cezası” üzerine 3 yorum