Terk Suçu, Şartları Ve Cezası

Terk, tehlike yaratması sebebi ile suç sayılmıştır. Mağdur kişinin vücut sağlığını tehlikeye atacak şekilde kişiyi terk etmek suç sayılmıştır. Terk edilen kişi terk sebebiyle yaralanırsa ve hatta ölürse bakımından sorumlu olan kişi terk suçu ile yargılanacaktr.

Terk Suçunun Şartları ve Oluşumu

Terk suçunun şartlarının ve cezasının oluşması için öncelikle terk eden kişinin mağdura bakmakla yükümlü olan kişi olması gerekmektedir.  Yani suçtan sorumlu olan kişi, hastaya, çocuğa, bebeğe maddi ve manevi bakmakla yükümlü olan ya da sözleşmeyle bakması yazılı olarak sabitlenmiş kişilerdir. Mağdur kişi üzerinde bakım zorunluluğu olan kişiler, mağduru bilerek ve uzun süreliğine terk ettiği zaman terk suçunun şartları ve cezasının sebebi oluşacaktır. TCK 97. Maddesi ile terk suçu ve cezası sınırları belirlenmiştir. Terk edilen kişiler kendine bakamayacak durumda olan kişiler olması gerekmektedir. Çok yaşlı olup hareket edemeyecek derecede olanlar ve bebekler gibi.

Bakıma Muhtaç Çocuğu veya Hastayı Terk Etmek

Terk suçunun şartları ve cezasının oluşması için öncelikle çocuğun henüz bebek olup kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak derecede küçük olması gerekmektedir. Çocuğu bakıcıya ya da herhangi birisine emanet ederek başka bir yere giden anne baba için suç unsuru oluşmayacaktır (TCK97). Bakıcı, evde birisi varken giderse suç teşkil etmeyeceği gibi kimse yokken bırakıp gitmesi terk suçunun şartları ve ceza şartlarını oluşturur (TCK97). Terk edilen kişi terk sebebiyle yaralanırsa ya da ölürse terk suçu nitelikli bir hal alacaktır. Eğer bir çocuk bakıma muhtaç olan anne ya da babasını terk ederse ve anne ve ya baba bu durumda yaralanırsa ceza ağırlaştırılmış şekilde verilecektir. Yani aslında terk eden kişi, terk ettiğinde bıraktığı kişilerin hastalanabileceğini, yaralanabileceğini, hatta ölebileceğini tahmin edebiliyorsa ve sonuçta yaralanma durumu oluşmuşsa suç teşkil eder. Ölüme terk eder gibi terk etmek suçtur. Fakat kısa bir süreliğine bırakmak birisine emanet ederek bırakmak terk suçunu oluşturmamaktadır.

Terk Suçu ile Alınan Cezalar

TCK97. Madde ile terk suçunun şartları ve cezasının sınırları belirlenmiştir. Bakıma muhtaç olan kişilerin kasıtlı olarak bakmakla görevli olan kişiler tarafından terk edilmesi sonucunda 3 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verilmektedir. Bunun dışında terk edilen kişiler terk sebebiyle yaralanırsa, hastalığı daha kötü duruma gelirse ceza ağırlaştırılmış olarak değerlendirilir ve bu şekilde hüküm verilir (TCK97/2). Terk suçunda görevli olan mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Fakat TCK97/2 nin oluştuğu durumlarda, yani terk sebebiyle yaralanma, hastalığın daha da şiddetlenmesi ya da ölüm gibi sonuçlar oluşmuşsa o zaman ağır ceza mahkemesi görevlendirilecektir. Başka bir örnekle bir bebek cami avlusunda terk edilir ve orada ölürse terekeden kişiye 12-16 yıla kadar hapis cezası verilir. Terk suçu adli para cezasına çevrilebilecek bir suçtur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi karar da hakim tarafından verilebilir.

Terk suçu özgü suç mu?
Türk Ceza Kanunu kapsamında 97. Maddeye tekabül eden terk suçu, bakıma muhtaç kişiler, yaşlı ve hasta olan kişilerin terk edilmesi durumunda devreye girmektedir. Terk etmek, bakmakta ve korumakta yükümlü olan kişilere karşı açılabilir.
Terk Suçu ne zaman tamamlanır?
Bakıma ve korunmaya muhtaç kişinin geçici veya uzun süreli terk edilmesi durumunda, devreye girecek terk suçu kanunu, kendi haline terk davası üzerinden yürütülmektedir. Kendi halinde terk durumunda tamamlanacaktır.
Ticareti terk suçu şikayet süresi ne zaman başlar?
Ticari terk suçu 3 ay ile 1 yıla kadar şikayet etme hakkı vermektedir. Ticareti terk durumunda 1 yıla kadar şikayet hakkı düşer.

İlginizi Çekebilir;

Terk Nedeni İle Nasıl Boşanılır?

Velayet Davası

Haklı Nedenle Evi Terk Etmek Boşanma Nedeni Sayılır Mı?

Boşanma Dilekçesi

Terk Nedeniyle Boşanma Davası

“Terk Suçu, Şartları Ve Cezası” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara