Taksirle Yaralanma | Taksirle Adam Yaralamak Trafik Kazası Tazminat

Taksirle yaralanma, Türk ceza kanunu içerisine, kasten işlenen suçlara bir yan başlık olarak yer verilmiş konudur. Taksirle yaralanma farklı çeşitlerde yaşanmaktadır. Peki, taksirle yaralanma nasıl meydana gelir? Taksirle yaralanmanın dava süreci nasıldır? Kişilerin kasten ya da bilerek yapmadığı davranışlar sonrasında taksirle yaralanma oluşur. Taksirle yaralanma da uzlaşmaya gidilir mi? Konu hakkında merak edilenlerin hepsi ve daha fazlası işte yazımızda..

Taksirle Yaralamada Uzlaşma

Taksirle yaralanma da uzlaşmaya tabi tutulmak, basit taksirle yaralanma suçunu göstermektedir. Yani taksirle yaralanma suçu basit bir suç ise burada uzlaşmaya gidilmesi gerekmektedir. Taksirle yaralanma suçunun soruşturmasında savcılık görev üstlenmektedir. Savcılıktan sonra kovuşturma aşamasında, mahkeme görev üstlenir. Burada belirlenen karar ile birlikte basit bir taksirle yaralanma var ise dosya uzlaşma bürosuna ulaştırılmaktadır. Bu süre içerisinde kişiler, karşılıklı olarak birbirleriyle uzlaşmaya gidebilir. Bu durum uzlaşma prosedüründe de yer almaktadır. Tarafların dosyadan uzlaşmaya dair bir karar çıkmasa bile kendi içlerinde bir uzlaşmaya gitmesi gerçekleşebilecek bir durumdur. Basit bir şekilde taksirle yaralanma oluşmuş ise yani kişiler birbirine yanlışlıkla bir taksirle yaralanma ile karşı karşıya kalınmış ise burada uzlaşma mümkün olarak bulunmaktadır. Fakat bilinçli bir şekilde taksirle yaralama var ise burada uzlaşmanın olması mümkün değildir. Bu durum yargılama aşamasında da uzlaşmaya gidilmeyen ve uzlaşma bürosunun ilgilenmediği bir durum olarak yer alır.

Kazaen Yaralanma Maddesi

Kazaen yaralanma maddesi, Türk Ceza Kanunu içerisinde kişinin yani failin bilmeyerek ve istemeden, dikkatsizlik sebebiyle meydana gelen yaralanmalar sonrasında karşı tarafın gördüğü zarar olarak yer almaktadır. Kazara yaralanma, kazaen yaralanma olarak bulunmaktadır. Burada örneğin iş kazaları, ev kazaları, trafikte yaşanan kazalar, hastane ortamında yaşanan kazalar kazaen yaralanmaları oluşturan ortamlardır. Kazara yani istemeden ve kişi bilmeden karşısındaki kişiye zarar verdiği zaman burada herhangi bir kasten davranış yer almamaktadır.

Yani kişinin bahçede bir işle uğraşırken, etrafında bulunan kişilere bir kürek ya da herhangi bir bahçe aleti geldiği zaman bu kişinin taksirle yaralanma, uğradığını gösterir. Ya da yoldan geçen bir yayanın kafasına yukarıdan gelen bir saksı kazaen bir yaralanmayı oluşturur. Saksının orada doğru bir şekilde sabitlenmemesi ve bu durumun yoldan geçen bir yayayı etkilemesi tamamen bilerek yapılmayan bir davranış olduğunu gösterir. Bu durum Türk Ceza Kanunu içerisinde de ciddi bir dava oluşturulmaması gerektiğini gösterir. Burada failin, isteyerek ya da kişiye kasten olarak bir davranışta bulunmadığı ve onu yaralamak istemediği için kazaen yaralanma olarak yer alır.

Taksirle Adam Yaralamak Trafik Kazası Tazminat

Taksirle yaralanma sonrasında açılan tazminat davası, kişinin uğradığı zararı karşılamak adına, açma hakkının bulunduğu bir davadır. Tazminat davası, burada bulunan mağdur olan kişinin, haksız bir şekilde zarara uğraması sonrasında bu durumdan sorumlu olan kişiye açmak istediği bir davadır. Taksirle yaralanma sebebiyle zarar gören kişi, maddi ve manevi açıdan bir kayıp yaşamıştır. Burada tazminat davası açma hakkını kullanarak, kendinden sorumlu olan kişiye dava açar.

Taksirle adam yaralama da kişi psikolojik bir buhrana girerek, zarar görür. Aynı zamanda maddi açıdan da kayıp yaşaması ile birlikte tazminat davası açılmaktadır. Açılan tazminat davasında mağdur olan kişi isteklerini talep eder. Buradan tamamen kişi kendisine maddi açıdan kazanç sağlamak amacıyla, tazminat davası açamaz. Gördüğü zarar karşılığında bir tazminat davası açar ve sorumlu olan kişi, maddi zarar dışında bir ödeme yapmaz. Bu durumda tazminat davası içerisinde belirlenen tutar, hem davayı açan kişi için hem de sorumlu olan kişi için ekonomik olarak etkileyici bir dava olur. Taksirle yaralanma suçundan açılan dava süreci Asliye hukuk mahkemelerinde görülen bir davadır. Aynı zamanda bu dava kişinin bulunduğu yerde, yani ikametgâh yerleşim yerinin bulunduğu yerde açılmaktadır.

Bilinçli Taksir

Taksir, kişinin kasten isteyerek ve bilerek yaptığı suçlardır. Bilinçli taksir, basit taksirden farklı bir şekilde yer alır. Basit taksirle yaralanma suçları tamamen kazaen oluşan suçlardır. Yani buradaki kişi, isteyerek ve bilerek bir suç işlemez. Ancak bilinçli taksir, kendi isminden de anlaşıldığı gibi tamamen bilinçli olarak yapılan taksirdir. Yani bir trafik esnasında kırmızı ışıkta geçmenin zarar olduğu bilindiği takdirde geçilmesi, bilinçli taksirdir. Ya da hastane ortamında bir doktorun tedavi süresince hastaya uygulamaması gereken iğne ya da farklı bir ilaç sonrasında hastanın zarar görmesi burada da doktorun bilinçli bir şekilde taksir uyguladığı anlamına gelir. Bilinçli taksir suçu sonrasında oluşan yaralanmalar, bilinçli taksirle yaralanma suçu olarak bulunmaktadır. Yani kırmızı ışıkta geçildikten sonra bir kaza oluşturur ve bu kaza sonrasında oluşan yaralanmalar bilinçli taksir suçundan doğan yaralanmalar olarak bulunmaktadır. Fiziki olarak zarar görmesi, bilinçli taksirle işlenen bir suç olarak yer almaktadır.

Taksirle Yaralamada Şikâyetten Vazgeçme

Taksirle yaralanma suçundan sonra açılan şikâyetten vazgeçmek suçun durumuna göre farklılık oluşturmaktadır. Burada suçtan vazgeçmek mümkün değildir.  Karar soruşturma sonrasında savcılık tarafından verilen bir karar ile gerçekleşir. Ancak basit bir taksirle yaralanma var ise ve bunun sonrasında şikâyet açılmışsa bu şikâyetten vazgeçilmektedir. Şikayet, karşılıklı olarak  uzlaşmaya varıldıktan sonra vazgeçilmektedir. Ancak taksirle yaralanma var ise burada açılan şikayet, savcılığın kararı ile şekillenmektedir. Dosya savcılığa gittikten sonra kişinin şikayetten vazgeçmesi için geç kalınan bir durum söz konusudur.

Taksirle Ne Demek

Hukuku içerisinde netice olarak öngörülmesi mümkün olmayan davranışlardır. Taksirle işlenen suçlar tam anlamıyla ispatlanmadığı sürece, kişi herhangi bir şekilde ceza almaz. Taksir, bilinçli taksir ve bilinçsiz taksir olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bilinçli taksir, isteyerek ve bilinçli bir şekilde yapılan cezalardır. Ve bu cezalar sonrasında oluşan yaralanma, bilinçli taksir sonrasında oluşan taksirle yaralanma olarak geçer. Günlük hayatta kişilerin istemeyerek ve bilmeyerek uyguladığı cezalardır ya da hatalardır. Ev ortamında, hastane ortamında, inşaat alanında ya da farklı ortamlarda taksir türlerine rastlamak mümkündür. Türk Ceza Kanunu içerisinde ağır ceza ya da şikâyetten vazgeçme durumuna göre farklılıklar oluşturur. Taksir kendi içerisinde koşulları bulunan bir kavramdır.

Tck 89/4 Uzlaşma

Tck 89/4 Uzlaşma, mağdurun uzlaşma talebini kabul etmesi ve bunun üzerine kişiden şikayetçi olmaması adına yer alan bir maddedir. Bu madde bilinçsiz taksir sonrasında kişinin, yani mağdurun uzlaşmaya gitmesi için talep edilen bir maddedir. Taksirle yaralanma var ise burada da yine mağdur uzlaşmaya giderek davanın büyümesini engellemektedir. Bu madde Türk Ceza kanunu içerisinde yer alan bir maddedir.

Taksirle ölüme neden olma TCK 85?
Taksirle öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile bulunmaktadır. Burada birden fazla insanın ölümüne sebep olan insan için durum bu şekilde gerçekleşir.
Taksirle Yaralama şikayete tabi mi?
Taksirle yaralama şikayete kesinlikle tabiidir. Taksirle yaralama durumuna göre karşı tarafın aldığı yara burada önemli bir rol oynamaktadır.
Yaralamalı trafik kazası şikayete bağlı mı?
Yaralamalı trafik kazası, şikayete bağlı olarak bulunmaktadır. Kişi trafik kazası sonrasında yara almış ise şikayette taksirle yaralanma süreci içerisinde bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/olasi-kast-dogrudan-kast-basit-taksir-bilincli-taksir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/genel-guvenligin-taksirle-tehlikeye-sokulmasi-tck-171.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-koruma-karari-nasil-alinir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-barbaros-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cevrenin-kasten-veya-taksirle-kirletilmesi-sucu.html

“Taksirle Yaralanma | Taksirle Adam Yaralamak Trafik Kazası Tazminat” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara