Boşanma Davasında Koruma Kararı Nasıl Alınır?

Boşanma davaları, sorunsuz bir ve anlaşmalı bir şekilde gerçekleştiğinde bireylere problem yaratmamaktadır. Ancak eşlerden biri ayrılmak istediğinde ya da tehdit durumları ortaya çıktığında koruma kararı gibi unsurlar devreye girebilmektedir. Bu durum ise hem davanın uzamasına hem de bireylerin psikolojik açıdan yıpranmalarına neden olabilir. Konu hakkında Maltepe boşanma avukatı ile görüşen bireyler, daha bilinçli olarak ilerleyebilirler. Anayasa da yazılı olan boşanma nedenlerine ve aşamalarına bağlı olarak hareket etmek, kişilerin süreci kazanmalarına destek verir.

Şiddet Ya Da Darp Varsa

Genel olarak mahkeme tarafından koruma kararı, şiddet ya da darp olayları sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kadınların, eşleri tarafından şiddet görmeleri, aşağılanmaları ve tehdit edilmeleri durumunda, mahkeme koruma tedbiri çıkarabilmektedir.

  • Kişilerin can güvenliğinin sağlanması açısından böyle bir koruma kararı son derece önemlidir.
  • Bireyler, koruma tedbiri konusunda avukatlarından yardım alarak daha bilinçli bir şekilde hareket edebilirler.
  • Bazı durumlarda koruma kararı kadınlar dışında erkekler için de çıkarabilmektedir.
  • Mahkemenin kararını hiçe sayan ve eşine şiddet uygulamaya devam eden bireyler, para ya da hapis cezasına mahkum edilebilirler.
  • İstanbul içerisinde belirtilen sorunu yaşayan ve Maltepe avukat hizmetlerinden yararlanmak isteyen bireylerin, iyi bir uzmandan yardım almaları, mağdur olmaması adına önem taşır.

Doktor Raporu Önemli

Resmi ve yasal bir işlem olduğu için koruma kararı çıkartabilmek adına geçerli bir kararın olması gerekir. Şiddet gören kişiler, koruma kararı çıkarmak istediklerinde doktur raporu almak zorundadırlar. Yine aynı şekilde bireylerin darp gördüklerine dair belgeyi mahkemeye sunmaları, kolluk kuvvetleri tarafından korunmaları adına önem taşır.

Koruma kararı şartları: yukarıda belirtilenler dışında, bireylerin koruma kararı çıkarabilmeleri için görgü tanıklarına da ihtiyaçları olabilir. Hastane raporu alamayan, psikolojik şiddet gören kişiler, tanıklar ile mahkemeye başvurduklarında korunma hakkına sahiplerdir. Konu hakkında daha detaylı bilgi Maltepe İstanbul boşanma avukatı tarafından da verilmektedir. Avukatların bu konuda tüm sürece hakim olmaları son derece önemlidir.

Mahkeme Koruma Kararında Yetkili

Diğer kurumların dışında, koruma kararı verilmesi sürecinde tek yetkili birim mahkemeler olarak belirtilmiştir. Bu noktada eşlerinden şiddet gören, boşanma davası açan ancak can güvenliklerinin bulunmadığını iddia ede kişilerin mahkemelere başvurmaları gerekir. Böyle bir karar çıkmadan önce jandarma ya da polis görevlilerinden de yardım alınabilir. Ancak son kararı mahkeme verdiği için bireylerin sürece hakim olmalarında fayda vardır.

  • Mahkemeden koruma kararı konusunda olumlu yanıt alamayan bireyler, bir üst mahkemeye başvuruda bulunabilirler.
  • 6284 sayılı kanuna göre çıkarılan koruma kararı kapsamında, eşlerin belirli bir süre ile güvenlikleri kontrol altına alınmaktadır.
  • Savcılık yazılı kararı kolluk kuvvetlerine bildirdiğinde, davalı tarafın eşi ile telefon üzerinden bile görüşmesine izin verilmemektedir.

Koruma Kararı Süresi Ve Yaptırımları

Durumun ciddiyetine göre, devlet tarafından verilen koruma kararı süresi de farklılık gösterebilmektedir. Bazı durumlarda mahkeme tarihine kadar koruma kararı çıkarılmaktadır. Bazı durumlarda ise bireylerin, devlet güvencesi altında en az 6 ay korunma fırsatı vardır. Konu ile ilgili Maltepe avukat asistanları ya da yardımcıları, detaylı araştırmayı yaparak müvekkillerin de bilinçlenmesine yardımcı olur.

Koruma kararının ihlali: savcılık ve mahkeme bünyesinde çıkartılan koruma kararını ihlal eden bireyler, hapis cezasına çarptırılabilmekte ya da ailelerinden tamamen uzaklaştırılabilmektedirler. Eşlerinin yanında çocuklarını da görme hakları olmayan davalı taraf, karar boyunca evine yaklaşamaz. Tehdit ya da şiddet durumunun devam etmesi halinde, kişilere yüklü miktarda para cezası da uygulanabilmektedir. Konu ile ilgili yaptırım kararı mahkeme hakimindedir.

Savcılıktan Koruma Kararı Nasıl Alınır?
Savcılıktan geçerli bir sebeple koruma kararı almak isteyen kişileri, karşı tarafın hareketlerini polis ya da jandarmaya bildirmesi yeterli olacaktır. Kadın ya da erkek fark etmeksizin kişiler gerekli işlemleri, yetkili mercilere bildirdiği sürece koruma kararı çıkartabilmektedir.
Yakın Koruma Kararını Kim Verir?
Yakın koruma kararını verecek olan resmi kurum İl Koruma Komisyonu’dur. Bu kurum tarafında kişilere geçerli sebeplerine bağlı olarak silahlı yakın koruma ya da korumalar verilebilmektedir.
Koruma Tedbir Kararı Hangi Mahkemeden İstenir?
Koruma tedbir kararı almak isteyen kişilerin vali ya da kaymakamlara başvuruda bulunma hakkı olduğu gibi, aile mahkemesi ya da asliye hukuk mahkemelerine başvuruda bulunmaları yeterli olacaktır.
Tedbir Kararı Sicile İşlenir Mi?
Tedbir kararı kişilerin hakkında olumsuz bir konu üzerinde alındıysa kişilerin direkt olarak siciline işlenmektedir. Bu sebeple kişiler herhangi bir noktada kontrol edildiğinde sicillerinde bu kararlar görülebilmektedir. Ancak geçerli sebeplere dayanarak kişilerin sicillerinden bu kayıtlar silinerek arşive yollanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Süreci ve Kadın Hakları

Eşimden Şiddet Görüyorum Nasıl Boşanabilirim?

İş Kazası Raporu Düzenleme Süreci

Yenişehir Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Ceza Muhakemesinde Elkoyma Kararı ve Uygulaması

Hemen Ara