Baskı ve Şiddet Nedeni İle Boşanma

Boşanma konusunda hangi ilkelerin geçerli sebep olduğu açık bir şekilde hukuk içerisinde yer almaktadır. Buna göre Türk Medeni Kanunun içinde yer alan boşanma nedenlerine ayrıntılı bir şekilde göz gezdirmek gerekmektedir. Bu gerekçelerin içinde bulunan baskı ve şiddet ise son dönemlerde gündeme en çok gelen boşanma nedeni olarak tanımlanmaktadır. Kadına yönelik şiddetin artması ile beraber en çok bilinen boşanma gerekçelerinden birisi olan baskı ve şiddet, ortaya çıkması ile beraber boşanmayı da meşru bir hale getiriyor.

Kanuna Göre Baskı ve Şiddet Nedeni İle Boşanma Gerekçeleri Nelerdir?

  • Dayak atılması nedeni ile boşanma
  • Darp edilmesi sebebiyle boşanma
  • Psikolojik baskı görülmesi nedeni ile boşanma
  • Görülen şiddet nedeni ile boşanma

6 Ay Geçmeden Dava Açmak Gerekiyor

Baskı ve şiddete maruz kalan kişiler, zaman geçirmeden bir an önce dava açmak zorundadır. Bunun öncesinde bir takım şeyleri yapmak gerekiyor. Eğer eşinizden şiddet görüyorsanız, ilk olarak hastaneye giderek bir darp raporu alabilirsiniz. Bu darp raporu alınırken polis merkezinin de devrede olması lazım. Yani alınacak olan rapor polis gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Bu rapor daha sonra mahkemede delil olarak sunulmaktadır. Böylelikle şiddet kanıtlanmış olacaktır.

Boşanma Tipleri Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma

  • Erkek ve kadının anlaşarak boşanmasını ifade eder
  • İki tarafın da boşanma konusunda son derece istekli olduğu görülür
  • Mal paylaşımı konusunda bir sıkıntı söz konusu değildir.
  • Çocuk varsa bu çocuğun hangi taraf ile yaşayacağı belirlenmiştir.
  • Tazminat ve nafaka gibi durumlarda anlaşma sağlanmıştır.
  • Bu tip durumlar bir daha mahkemede gündeme gelmez.

Boşanma Sonrasında Tazminat

Boşanma işlemi bittikten sonra tazminat talep edebiliyorsunuz. Bunun için hem maddi hem de manevi tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Ancak tazminatı talep edecek kişinin boşanma noktasında az kusurlu ya da hiç kusurlu olmaması gerekmektedir. Bu noktada maddi ve manevi olmak üzere iki farklı tazminat şekli ortaya çıkıyor. Maddi tazminat, ekonomik olarak kötü duruma düşecek olan kişiler tarafından talep ediliyor. Manevi tazminat ise boşanma süresi boyunca kişilik haklarının zarar gördüğünü iddia edenler tarafından istenebiliyor. Bu noktada tazminatın ödenip ödenmemesine ise mahkeme karar veriyor.

Boşanma Türleri Nelerdir?

Boşanma türleri çok merak edilen konuların başında geliyor. Bunun için ilk olarak anlaşmalı boşanmadan bahsetmek gerekiyor. Bu tip boşanmalar çok zaman olmayan ve her şeyin tam anlamı ile bittiği boşanmalardır. Hem erkek hem de kadın boşanmak istemektedir. Birbirlerinden tazminat talepleri ya da nafaka istekleri yoktur. Ya da bu konuda kendi aralarında anlaşma yapmışlardır. Çekişmeli boşanma davasında ise durum daha farklıdır. Ortada bir anlaşmazlık vardır. Bu anlaşmazlık çok farklı konularda olabilmektedir. Bu sebepler mahkeme uzun sürmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gulsuyu-mahallesi-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/mobbing-sosyal-ve-psikolojik-baski-ve-kotu-niyet-tazminatlarina-iliskin-davalarin-acilmasi-ve-takibi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/mobbing-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/firar-suclarinda-hapis-cezasi-yerine-secenek-yaptirimlar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadina-yonelik-siddet-nedeniyle-bosanma.html

 

Yorum yapın

Hemen Ara