Boşanma Davası Açma

Boşanma davası istemi ile mahkemelerin kapısını çalan taraflar, bu süreçlerin nasıl işleyeceği üzerine bir fikirli yoksa avukatları aracılığı ile bilgi sahibi olabilmektedir. Boşanma davası açabilmek için öncelikle tarafların net bir karara vardıktan sonra bunun için harekete geçmeleri gerekir. bundan sonrasında ise dava süreci başlar ve ne tür bir boşanma davası olacaksa avukatlar da ona göre hukuki süreci takip eder.

Boşanma Davası Süreçleri

Boşanma davaları için aile mahkemelerine başvuru yapılır. Eşlerin son altı ay içine birlikte ikamet ettikleri adresleri neresi ise, o adresin bağlı olduğu yerdeki aile mahkemesi bu davalar ile ilgilenir. Eğer ki 6 ay veya daha uzun bir süredir farklı ikametlerde yaşayan eşler varsa, davalının ikamet adresi üzerinden dava açılır.

İkametin olduğu yerde eğer ki aile mahkemesi yok ise bu durumda boşanma davalarına asliye hukuk mahkemeleri bakar ve sürecin buradan işlemesi söz konusu olur.

Boşanma davası açmak için ister kendiniz isterseniz avukat aracılığı ile bu davaları açabilirsiniz. Mahkemenin yoğunluğuna göre de yakın ya da ileri bir tarihe göre mahkeme zamanı belirlenir. Velayet ve boşanma davaları ayrı açılır ve birlikte yürütülmek zorundadır.

Nafaka Talepleri

Taraflardan biri nafaka talebi ile boşanma davasında birlikte yürütülecek şekilde hareket etmelidir.

Tedbir nafakasında, boşanma davası devam ederken eşlerden biri yoksulluğa düşecek durumda ise, hakim tarafında yoksulluğa düşen eşe, tedbir nafakası bağlanır. Genelde kadınların istediği bu nafakada, hayat standartlının ciddi şekilde düştüğü ispat edilmelidir.

Yoksulluk nafakasında, boşanmadan sonra alınabilecek nafaka türüdür. Bu nafakada amaç ise, evlilik içinde maddi bir gelir sahibi olan eşin boşanma sonrasında maddiyattan mahrum kalması nedeniyle yoksulluğa düşmesi ne engel olabilmektir.

İştirak nafakası, çocuğun bakımı ve ihtiyaçlarını karşılanması için ödenen nafaka çeşididir. Burada tek koşul çocuğun velayetini almış olmaktır. Velayetin olduğu tarafa, karşı taraftan çocuğun ihtiyaçları için de belirli bir miktar para ödenmelidir.

Nafaka arttırma davasında, hayat koşullarının değişmesine bağlı olarak nafaka üzerinde arttırma ya da azaltma sağlanabilir. Çocuk için alınan nafakada, çocuğun okula başlaması ya da artan okul hayatı masrafları sonucunda nafaka arttırım talebi ile tekrar bir dava açılabilir.

Nafaka azaltma davasında, nafakayı ödeyen kişinin hayat standartlarında bir düşüş yaşandı ise, ödenen nafakanın azaltılması için tekrar bir dava açılması gerekir.

Geçmişe dönük nafakada, birikmiş bir nafaka borcu va ise, nafaka borçlusundan icar yolu ile bu nafaka borcu tahsil edilir. Eğer nafaka borçlusu, nafakayı düzenli bir şekilde ödemiyorsa veya şimdiye dek hiçbir şekilde nafaka ödemesi yapmadı ise, geçmişe dönük olarak birikmiş nafakalar tahsil edilir. İlamlı ya da ilamsız icra takibi yolu ile geçmişe dönük nafaka ödemeleri de tahsil edilebilir.

Boşanma davası nasıl açılır?
Boşanma davasının açılabilmesi için ikametgah edilen bölgedeki mahkemeye müracaat gerçekleşmeli. Mahkemeye müracaat, dilekçe ile birlikte yapıldığı takdirde boşanma davası açılır. Dilekçenin onaylanması önemli bir detaydır.
Avukatsız bosanma davası nasıl açılır?
Boşanma davaları avukatsız açılabilir. Ancak avukatla açıldığı takdirde hukuki boyuta ilişkin detaylar daha net bir şekilde yer edinir. Genel olarak avukata ihtiyaç duyulur.
Tek celsede boşanma davası nasıl açılır?
Tek celsede boşanma davası diğer bir ifade ile anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davaları genel anlamda tek celsede sonuçlanır. Tek celsede boşanma davasının açılabilmesi için karşılıklı olarak taraflar birlikte ya da herhangi bir taraf mahkemeye dilekçe vermeli. Dilekçede anlaşmalı boşanma olduğu yer edilmeli.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ertugrul-gazi-mahallesi-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-yeni-camlica-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/umraniye-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

“Boşanma Davası Açma” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara