Boşanma Davası Nasıl Açılır Süreç Nasıl İşler?

Boşanma davası nasıl açılır sorusu kapsamında net bir cevap almak ve bu sürecin sorunsuz şekilde işlemesini sağlamak için alanında uzman olan isimlerden yardım almak oldukça verimli olacaktır. Özellikle Helvacı Hukuk ile iletişime geçmek süreç içerisinde maddi manevi daha az yıpranmanızı sağlayacaktır. Boşanma davası sürecinde 2 farklı seçenek bulunmaktadır; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma. Süreç bu şekilde anlaşmalı biçimde ilerletilirse elde edilecek olan dava sonuç hızının çok daha yüksek olacağı görülmektedir. Özellikle çekişmeli boşanmalarda sürecin 1 seneye kadar yayıldığı davalar dahi görülmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma denildiği zaman kişilerin dikkate alması gereken hususlardan bazıları;

  • Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için çiftlerin evliliğinin en az 1 sene sürmesi gerekiyor. Bir seneden az süren evliliklerin bu dava tipi ile sonuçlandırılmasına izin verilmemektedir.
  • Her iki tarafın da boşanma konusunda kararlı olması ve anlaşmaya varmaları durumunda bunu mahkemeye ibraz etmeleri gerekir. Dilerseniz avukatınızı görevlendirerek mahkemede dahi bulunmadan gerekli olan boşanma sürecinin tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eşlerden biri tarafından açılmış olan boşanma davasının karşı tarafça kabul edilmiş olması gerekmektedir. Bu koşulları yerine getirmeyen davaların anlaşmalı boşanma statüsünde değerlendirilmeyeceği de bilinmelidir.

Anlaşmalı boşanmaya velayet ya da tazminat gibi hususlar da dahilse bunların da direkt olarak kişiler tarafından belirlendiği ve mahkemenin onayına sunulduğu fark ediliyor. Sürecin daha hızlı tamamlanması için anlaşmazlıkların minimum seviyeye indirilmesi en temel husus olarak belirlenmiştir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davası nasıl açılır konu başlığı altında bir diğer alternatif de çekişmeli boşanmadır. Bu davaların sonuçlanmasının anlaşmalı boşanmalara göre daha zor olduğu görülmektedir. Özellikle sonuçlanma aşamasında sıkıntılı olmanın yanı sıra maddi ve manevi alanda kişilerin çok daha fazla yıprandığının da belirtilmesi gerekir. Bu nedenle kişisel menfaatlerini düşünen kişiler için evlilik birliğinin sonlandırılmasında anlaşmalı boşanmaların daha tercih edilebilir olduğu belirtilmelidir.

Boşanma Davası ve Tazminat

Boşanma davasına ek olarak tazminat da talep edilebilmektedir. Bu noktada özellikle kişilerin bireysel başvuruları esas kabul edilmektedir. Bireysel başvuru olmadan tazminat davası açılmaz. Bu konuda kesinlikle konusunda uzman olan isimlerden yardım alınmalıdır.

Helvacı Hukuk bu sürecin sizin için oldukça verimli tamamlanması için size fırsat sunacaktır. Maddi manevi tazminatın yanı sıra nafaka da talep edilebilir. Genel algı nafakanın sadece kadınlar tarafından alınabildiğini düşündürse de her iki taraf da bu konuda talepte bulunabilmektedir. Boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtında bu detayların ve ek davaların da göz önünde bulundurulması gerekir.

Boşanma Davası ve Velayet

Boşanma davası kapsamında çocukların da bulunması durumunda çocukların bakımının kimin sorumluluğunda olacağı da belirlenir. Bu sorumluluğu almayan tarafın en azından bakıma yardımcı olmak için iştirak nafakası ödemek zorunda olduğu da belirtilmelidir. İstanbul boşanma avukatına ihtiyacınız var hemen arayınız.

Boşanma süreçleri nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası tek veya iki celse sürebilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında süreç 1 yıl ile 2 yıla kadar sarkabilir. Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası duruşma takvimi mahkeme tarafından belirlenmektedir.
Avukat olmadan boşanma davası açılabilir mi?
Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları, avukat olmadan açılabilmektedir. Türkiye Cumhuriyetinde avukat olmadan dava açılması mümkündür. Avukatsız anlaşmalı ve çekişmeli davalar için dilekçe hazırlarken dikkat edilmelidir.
Boşanma işlemleri nasıl yapılır?
Boşanma işlemleri için boşanma dilekçesinin anlaşmalı veya çekişmeli olarak belirlenmesi gerekmektedir. Boşanma dilekçesi ikamet edilen adres üzerinden aile mahkemesine verilerek süreç tamamlanmalıdır.
Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?
Çekişmeli boşanmada, ilk duruşmada hakim tarafları dinler, mal ve mülk paylaşımı, boşanma nedenlerine dayalı delillerin toplanması için ikinci duruşmanın düzenlenmesini talep eder.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/umraniye-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/olumlu-trafik-kazasi-tazminat-davasi-sureci-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-velayet.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kaza-davalarinda-surec-nasil-isler.html

“Boşanma Davası Nasıl Açılır Süreç Nasıl İşler?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara